Társoldalunk:

Először nyert nő földkerülő vitorlásversenyt

2018.07.28. 14:22

Az ausztrál Wendy Tuck és csapata nyerte a The Clipper Race nevű vitorlásversenyt, ezzel ő lett az első nő, aki földkerülő viadalt tudott nyerni.

Az 1996-ban az első szóló földkerülő hajós, Sir Robin Knox-Johnston által életre hívott The Clipper Race különlegessége, hogy csak a hajók kormányosai profi vitorlázók, az általuk irányított legénység jó részének nemhogy hajós tapasztalata nincs, de sokan még életükben nem vitorláztak.

"Utálom, amikor azzal jönnek, hogy nőként mit értem el, csak teszem, amit teszek, és persze nagyon büszke vagyok az eredményünkre" – nyilatkozta Tuck a brit Telegraphnak.

A Liverpool előtt szombaton célba érő győztes hajó - és az egész mezőny - közel egy évvel ezelőtt indult el 40 ezer tengeri mérföldes útjára, mely során érintették Uruguayt, Kínát és Dél-Afrikát is.

A második helyen is egy nő, a 25 éves brit Nikki Henderson és legénysége végzett.

Ha belegondolunk, hogy mennyivel többen mászták meg a Mt. Everestet, mint ahányan körbehajózták a Földet, akkor látszik igazán, hogy ez milyen nagy teljesítmény – mondta az alapító Knox-Johnston, hozzátéve, hogy a első két helyen célba érő kormányosok érdemeit nem lehet eléggé méltatni.

A verseny sajnálatos módon akkor kapott kiemelt figyelmet, amikor tavaly novemberben egy 60 éves angol résztvevő a viharos szélben a tengerbe esett az egyik hajóról és eltűnt.