Társoldalunk:

Kifékezték a vb-címet Michelisz Norbert kezéből

2017.12.02. 07:46

Sikerekből és kudarcokból egyaránt kijutott a magyar pilótának a Castrol Honda WTCC zsoldjában is. A 2016-os szezon legnagyobb pofonját Marokkóban kapta a csapat, amikor hármas diadalt arattak (Huff, Michelisz, Monteiro sorrendben), csakhogy

a technikai ellenőrzést követően kizárták a Hondákat a szabálytalan padlólemez miatt. A magyar autós összesen 25 pontot bukott el, mivel a kizárás a korábbi, hungaroringi versenyekre is vonatkozott.

Az egyik legnehezebb (és egyik kedvenc) pályáján, a Nürburgringen rendszeresen hozza a dobogós helyezéseket. Idén a pole pozíciót is megszerezteForrás: Clement Marin / DPPI/Clement Marin

Michelisz a szezon végére visszakapaszkodott annyira, hogy az utolsó futamon még volt esélye a bajnoki dobogóra, ám nem számoltunk a visszavonuló volt bajnok, Yvan Muller arcátlanságával, aki a verseny hajrájában maga elé engedte Monteirót. A portugál így egyetlen ponttal megelőzte Micheliszt, övé lett a vb-bronz.

Az idei év biztatóan indult, a Citroën kivonulása után a Volvo maradt a Honda egyetlen komoly ellenfele. Marrákesi dobogója után Michelisz Monzában a vezetésért meccselt a marokkói Bennanival, aki ráhúzta a kormányt, így mindketten kiestek. Michelisz, ahogy mindig, szeretett volna jól szerepelni hűséges magyar rajongói előtt a Hungaroringen, de az esős hétvégén ebből csak egy nyögvenyelős 4. hely lett, 61 pontos hátrányba került a bajnokságban, gyakorlatilag lemondhatott a vb-cím ábrándjáról.

Ekkor mutatkozott meg, milyen kemény fából faragták. Változtatott a hozzáállásán: a vb-cím helyett mindig csak az adott hétvégére koncentrált és elkezdtek jönni az eredmények.

Edzéselső lett a Nürburgringen, Vila Realban és Motegiben. Futamokat nyert Portugáliában és Japánban, illetve Argentínában egy olyan pályán, amely korábban nem kedvezett a Civic adottságainak.

A WTCC kínai hétvégéjén azért zárták ki a Hondát, mert a csapat olyan benzin-befecskendezőt használt, amelyet előzőleg nem homologizáltattak az FIA-nálFotó: Hirling Bálint - Origo

Amikor már minden simának tűnt, jött az újabb pofon: Kínában kizárták a Hondákat a nem homologizált új injektor miatt. Michelisz innen is vissza tudott kapaszkodni,

30 pontos hátrányát hat és fél egységre faragta le a döntő versenyhétvégére, de az autó nem megfelelő felkészítéséből adódó újabb technikai hibák miatt Katarban nem tudott méltó ellenfele lenni Thed Björk csapatának, a Volvónak.

Michelisz vébé-ezüstje önmagáért beszél, a pályán elért sikerek azonban önmagukban nem magyarázzák páratlan népszerűségét. Azt az eufórikus hangulatot, amely immár nemcsak a Hungaroringen, de más európai helyszíneken is kíséri a magyar autós szereplését. A síppal-dobbal, vuvuzelával felszerelkezve a tribünökre vonuló magyar szurkolók hadát, akik kedvencük feltűnésekor a rekedtségig skandálják: „Nooor-bi! Nooor-bi!".

"Nooorbi" miatt minden évben 30-50 ezren mennek ki szurkolni a Hungaroringre. Más pályákon fele ennyi nézőnek is örülnének...Fotó: Hirling Bálint - Origo

A gyerekek csillogó szemét, akiknek sorsát hősünk – immár a baleset-megelőzés nagyköveteként is – különösen a szívén viseli. „Norbert remek ember, aki a legnehezebb helyzetekben, a technikai megbeszéléseken is mindig tisztelettudóan viselkedik" – felelte az Origo kérdésére Jamie O'Leary, a JAS Honda sajtófőnöke.

„Néha csodálkozom magamban: hogy lehet, hogy egy ilyen kedves ember a pályán vadállattá tud válni? Profi a felkészülése, profin képviseli a csapatot a sajtó előtt. Egy főnyeremény számunkra"

– teszi hozzá.

Tudjuk és érezzük: Michelisz Norbert egyszer minden magyar sportkedvelő számára főnyeremény lesz. Csak adjunk neki még egy kis időt. És fohászkodjunk, hogy a csapata is nőjön fel az ő szintjére.

Előző
  • 1
  • 2
Következő