Társoldalunk:

Michelisz Norbert: Nagyon csalódott voltam a vb-cím elvesztése miatt

2017.12.13. 11:58

Ha a női kézilabdacsapat vagy a férfi vízilabda-válogatott nem jut be a legjobb négy közé, azt a magyar szurkoló hajlamos kudarcként megélni. Ön idén nem nyerte meg a vb-címet, népszerűsége mégis töretlen. Mit gondol, miért van ez?

Nekem is furcsa, de szinte kivétel nélkül mindenki mosolyog rám, az emberek odajönnek gratulálni. Hogy ennek mi az oka, esküszöm, nem tudom. Nincsenek rosszakaróim, a szüleim és a barátaim pedig nem szoktak kritizálni. Talán, mert ők látják legjobban, mennyi áldozatot követelt az, hogy idáig eljussak.

Rajongói mindig erőt adnak neki, Michelisz pedig felelősséget érez irántuk. Ez is magyarázza roppant népszerűségétForrás: Jean Michel Le Meur / DPPI/Jean Michel Le Meur

Ha már itt tartunk, ki a legnagyobb kritikusa?

A feleségem, Johanna. Ő megmondja, ha szerinte valamit nem jól látok, vagy másképpen kellene fogalmazni a szerződésemben. Kaptam néhány kritikát olyan emberektől, akik a tévében látottak alapján szerették volna megmondani, hogy mikor, hogyan kellett volna vezetnem. Meg tudom érteni őket, hiszen én is voltam szurkoló, és a tévé előtt ülve én sem értettem, egy versenyző miért nem tette oda magát keményebben az adott szituációban.

"Szerencsés vagyok, mert olyan emberek vesznek körül, akik régóta ismernek, a barátaim. Hiszek abban, hogy ők a megfelelő időben tükröt tartanak elém"Fotó: Csudai Sándor - Origo

A csapatnál megvannak azok a mérnökök, akiknek a szavára adok. De nem gondolom, hogy sok mindenkitől kellene vezetéstechnikai tanácsokat elfogadnom.

Szerencsés vagyok, mert olyan emberek vesznek körül, akik régóta ismernek, mondhatjuk, hogy a barátaim. Hiszek abban, hogy ők a megfelelő időben tükröt tartanak elém.

Ki az, akitől a legtöbb energiát kapja, aki a leginkább fel tudja tölteni?
A kislányom, Mira. Ha rajtam múlt volna, Katarból nem Japánba, hanem egyenesen hazarepültem volna hozzá, meg a feleségemhez. Nekem Mira adja a legtöbb pozitív energiát. Márciusban született, még nem beszél, de sokat mosolyog. Ez elég ahhoz, hogy feltöltsön vidámsággal.

Azt mondják, ha egy autóversenyzőnek gyereke születik, az két tizedmásodperc lassulást eredményez a pályán. Egy percig sem érezte úgy, hogy a gyereknevelés, a család elvonja a figyelmét a munkájáról?

Nagyon érdekes, mert amikor a lányom megszületett és apa lettem, attól tartottam, hogy nem marad elég időm, energiám a WTCC-re, ami pedig a munkám. Fél évvel később viszont

fordult a kocka: éppen a családom segített abban, hogy jó teljesítményt tudjak nyújtani a pályán.

Ha utólag változtathatnék, semmit sem csinálnék másképpen.

Riválisával, Thed Björkkel. Michelisz szerint a svéd nem feltétlenül a leggyorsabb, de Makaóban meggyőzte őt a versenyzésével. "Ő volt idén a legkiegyensúlyozottabb, megérdemelte a vb-címet"Forrás: DPPI/Clement Luck

Komoly változtatások előtt áll a túraautósport. 2018-ban megszűnik a WTCC, helyébe az olcsóbb, műszakilag egyszerűbb TCR-autók lépnek. Előny lehet ez önnek?

Nehéz megmondani, ez mekkora előnyt jelent. Úgy vélem, a közönség szempontjából nem lesz annyira látványos ez a változás. Az autók külsőre hasonlítani fognak a régiekhez, akiket pedig mélyebben érdekel a technika, össze tudják hasonlítani a két sorozatot. Jelen állás szerint gyári csapatok nem vehetnek részt a bajnokságban – ez hátrányt jelentene nekem, hiszen így a Honda sem támogathatna. Ugyanakkor az új bajnokság szervezője a minap azt nyilatkozta, nem tudja garantálni, hogy nem lesznek gyári támogatású csapatok. Ez valóban groteszk felvetés, hiszen hogy is lehetne kizárni az autógyártókat egy autós versenysorozatból.

Feltételezzük, hogy amikor Japánban járt, megemlítette a 2018-as terveit Yamamoto úrnak. Hogyan állnak a japánok önhöz, illetve a csapatához?

Bár sejthető volt, hogy küszöbön áll a két sorozat egyesülése, a bejelentésig mindenki kivárt. Persze, már létezik TCR-es Honda Civic, amely megfelel az új szabályoknak, de gyári szinten nem történtek konkrét lépések. Jelen pillanatban nem tudnám megmondani, milyen formában kíván részt venni jövőre a Honda a bajnokságban, így azt sem, hogy támogatják-e a csapatomat. Még az is benne van a pakliban, hogy nem.

Noha beszélt erről a japán gyár sportfőnökével, Michelisz egyelőre nem tudja megmondani, jövőre marad-e a Hondával. Ha nem, új partner után kell néznie, amihez 200 millió forintra lesz szükségFotó: Csudai Sándor - Origo

Tapasztalatból annyit mondhatok, hogy ha egy gyártó komolyan gondolja a versenyzést, társulnia kell egy csapattal, amelyet fejlesztésekkel, mérnöki tudással támogatnak. Telefonálgathatnék, írhatnék én napi száz e-mailt Tokióba, de úgy érzem, a nyomulás nem kifizetődő, egyébként sem vagyok olyan típus.

Nagyon szeretnék ott lenni a rajtrácson és versenyképes autót vezetni 2018-ban. A Hyundai idén sokat fejlődött, de jó autója van az Audinak is.Hogy Michelisz Norbert és a Honda együttműködése a hatodik évben is folytatódik-e, vagy netán más gyártóval lép partnerségre, az egyelőre a jövő zenéje. Egy biztos: szurkolói kitartanak a magyar vébé-ezüstérmes mellett.

Előző
  • 1
  • 2
Következő