Társoldalunk:

Saját csapata és pilótája ellen versenyez Michelisz a Hungaroringen

2018.04.11. 10:04

A M1RA alig húszéves versenyzője, Nagy Dániel indul az egyik szabadkártyával a túraautó-világkupa magyarországi fordulóján. Az már biztos, hogy vele együtt így négy magyarnak szurkolhatunk a WTCR három hungaroringi versenyén április 28-29-én, de az Origo információi szerint a másik szabadkártya is elkelt, ötödik magyarként Tassi Attila indulhat majd, aki tavaly szintén a M1RA-nál futott fantasztikus szezont a TCR International Seriesben. Michelisz Norbert így abba a különleges helyzetbe kerül, hogy saját csapata, valamint jelenlegi és tavalyi saját versenyzője is az ellenfelei között lesz. 

Az már korábban eldőlt, hogy a M1RA idén a TCR Európa-kupában indul, abban a sorozatban, aminek az elődjét, a TCR nemzetközi bajnokságot alapítása évében megnyerte Michelisz Norbert csapata. A M1RA emellett újabb szintet lépve bemutatkozik a világ legrangosabb túraautó-bajnokságában is. A M1RA-s Hyundai i30 N TCR típusú versenyautóját a csapat télen szerződtetett 20 éves pilótája, Nagy Dániel vezeti majd a Hungaroringen.

„Sokat dolgoztunk azon, hogy mindössze egy évvel a M1RA megalakulása után eljussunk a világ első számú túraautó-sorozatába, ami a WTCC megszűnése után egyértelműen a helyét átvevő WTCR lett idén. A magyar túraautózásban egyedülálló, hogy egy ilyen fiatal csapat szerepel a csúcsbajnokságban, úgyhogy nagyon lelkesek és büszkék vagyunk" – fogalmazott a M1RA csapatvezetője, Bári Dávid.

A M1RA-s Nagy Dániel is Hyundai i30 N TCR-rel versenyez, csakúgy, mint Michelisz NorbertForrás: M1RA Racing

Szabadkártyával a legnagyobbak között 

A WTCR-szezon április elején 25 fős állandó mezőnnyel indult Marokkóban, de a magyarországi második fordulótól kezdve további két szabad kártyás vendégpilóta csatlakozhat a bajnoksághoz. Ezt a lehetőséget használta ki a M1RA arra, hogy Nagy Dániellel hazai közönség előtt mutatkozzon be a túraautózás topligájában. A kihívás jelentős: négy világbajnok, három privát WTCC-bajnok, további öt WTCC-futamgyőztes, valamint három-három BTCC- és TCR-bajnok alkotja az ellenfelek táborát.

„Igazi mélyvízbe ugrással kezdjük a szezont, hiszen a mezőny összetétele bombaerős, ráadásul rajtunk kívül Yvan Muller, Thed Björk, Gabriele Tarquini és Michelisz Norbert vezet majd Hyundait. Tehát közvetlenül három világbajnokkal és a világ legjobbjával mérhetjük össze magunkat. Ez Daninak is óriási megmérettetés és kiváló referencia lesz" – árulta el Bári Dávid.

Eddig 100 százalékos a M1RA a Hungaroringen. 2017-ben a TCR nemzetközi bajnokságban szerepelt először hazai közönség előtt a csapat, és akkor az időmérőt, valamint mindkét futamot megnyerték a versenyzői.

„Minden alkalmat örömmel ragadunk meg, amikor magyar csapatként, magyar pilótával, magyar közönség előtt bizonyíthatunk. A hazai autósport ünnepe következik a Hungaroringen, hiszen velünk együtt öt magyar is lehet a pályán ezen a hétvégén. Boldogok vagyunk, hogy részesei lehetünk ennek a fantasztikus találkozásnak az autósport-rajongókkal. Egyelőre erre az egy fordulóra és egy pilótával szól a WTCR-kalandunk, meglátjuk, hogy lesz-e még lehetőségünk hasonlóra" – tisztázta Bári Dávid.

Bári Dávid (balra), a M1RA csapatfőnöke mélyvízbe ugrik Nagy Dániellel és a csapattalForrás: M1RA

Ismerős arcok a pályán

Nagy Dániel 2017-ben a WTCC-ben már versenyzett a Hungaroringen, így a mezőny egy része és az érzés sem lesz ismeretlen neki.

„Idén az a célom, hogy minél eredményesebben szerepeljek a TCR Európa-kupában a M1RA-val, de elképesztően motivált vagyok, hogy részt vehetek a hungaroringi WTCR-hétvégén is. Nekem tavaly adatott meg először, hogy hazai közönség előtt versenyeztem nemzetközi szériában, és életre szóló élményekkel gazdagodtam, olyan sok szeretetet kaptam" – emlékezett vissza Nagy Dániel.

Tavaly az első futamon 13. lett, a másodikon pedig kiesett a fiatal versenyző a Hungaroringen, most azonban bízik benne, hogy a M1RA-ban bizonyítani tudja rátermettségét a magyar közönség előtt.

„Az elmúlt másfél évben ugyan a WTCC-ben szerepeltem, de nem volt lehetőségem felzárkózni a középmezőnyhöz, ahol az igazi csaták, küzdelmek zajlottak. Most viszont tudom, hogy az utolsó csavarig azonos autót vezethetek, mint például Michelisz Norbert, így csak rajtam múlik, hogy meg tudom-e mutatni, mire vagyok képes. Én is kíváncsian várom, hogy lássam, hol a helyem ebben a túraautó-legendákkal teletűzdelt, elképesztő mezőnyben. Értékes visszajelzés lesz, és bízom benne, hogy egy héttel az Európa-kupás idénynyitó előtt gyűjtök egy kis önbizalmat a Hungaroringen" – bizakodott Nagy Dániel.

Lesz bőven Hyundai a mezőnybenForrás: M1RA

A M1RA egy héttel a hungaroringi WTCR-forduló után kezdi meg az Európa-kupás szezonját. Az első állomást május 5-6-án a franciaországi Paul Ricard-versenypályán rendezik.

Úgy tudjuk, a WTCR hazai hétvégéjén összesen öt magyar lesz a mezőnyben: Michelisz mellett a Zengő Motorsport két versenyzője, Nagy Norbert és Szabó Zsolt, a most bejelentett szabadkártyával Nagy Dániel a M1RA színeiben, és információink szerint Tassi Attila is csatlakozik majd az indulókhoz, de ezt hivatalosan még nem erősítették meg.