Társoldalunk:

Elvették Michelisz dobogóesélyét, törölték az időmérőn elért eredményét

2018.07.14. 08:48

Hiába szerezte meg a második helyet a túraautó-világkupa első szlovákiai időmérőjén Michelisz Norbert, a versenyfelügyelők törölték a BRC Racing Team magyar versenyzőjének eredményét. 

Az indoklás szerint a megengedett 97.5 százaléknál magasabbra volt állítva a turbó teljesítménye a Hyundai i30 N TCR-ben. Ugyanezt a szabálytalanságot találták az Yvan Muller Racing két Hyundai-ában, így Michelisszel együtt Yvan Muller is a rajtrács végéről indul, ahogy Thed Björk is. Igaz, a svédet motorcsere miatt egyébként is hátrébb sorolták volna. Michelisz csapattársa, Gabriele Tarquini autójában minden rendben volt a turbóval, ott nem lépték át a teljesítmény mengegedett maximumát, így az olasz megtarthatja a pole pozíciót. 

Könnyen dobogó lehetett volna a második rajthelybőlForrás: Jean Michel Le Meur / DPPI/Jean Michel Le Meur

A WTCR-ben érvényes teljesítménykiegyenlítő-rendszer aktuális szabályozása alapján a Hyundaiok legfeljebb 97.5 százalékon mehetnek, ezt lépték túl a három koreai autónál a mérnökök. Érdekes, hogy a vizsgálatok és a döntések alapján Tarquini kocsijánál nem hibáztak, vagyis ezek szerint az olasz kisebb motorteljesítménnyel tudott jobb időt futni az állítólag szabálytalanul magasabban pörgő három másik autónál. 

Gabriele Tarquini (balra) megtarthatta a pole pozíciótForrás: Francois Flamand / DPPI/Francois Flamand

Tarquini mellől így Aurélien Comte indul a Peugot 308 TCR-rel, a harmadik rajthely pedig Pepe Oriola és a Cupra ölébe hullott. 

Szintén megbüntették a Boutsen Ginion Hondájával versenyző Benjamin Lessennes-t, mert már a Hungaroringen, valamint kétszer Szlovákiában is figyelmeztették szabálysértés miatt, ő a tizenhatodik helyét bukta. 

Yvan Muller is a végéről kezdiForrás: Jean Michel Le Meur / DPPI/Jean Michel Le Meur

A WTCR első szlovákiai futama szombaton délben kezdődik, 15.10-kor egy időmérővel, majd 19 órakor a második futammal folytatódik a verseny. 

A kamion Európa-bajnokság eseményein is van magyar érdekeltség: a kétszeres Európa-bajnok Kiss Norbert a szombat délelőtt 10.30-kor kezdődő első időmérőn küzdhet a minél jobb rajthelyért a Tankpool24 csapat kamionjával, majd 13.35-kor az első versenyen, 16.45-kor a másodikon hajthat a dobogóra.