Vágólapra másolva!
Bár jól játszott, rúgta a gólokat a török focibajnokságban Kabát Péter, tegnap mégis otthagyta a Göztepe Izmirt, mert a klub fizetésképtelenné vált. A válogatott csatár egyelőre nem tudja, hol folytatja, menedzserei elsősorban külföldön keresnek számára csapatot.

Vasárnap váratlanul hazaérkezett a török focibajnokság egyetlen magyarja, Kabát Péter. A válogatott futballista a Göztepe Izmirrel kötött - akkor még úgy gondolta, nem is rossz - szerződést a nyáron, s látszólag nem csinált rossz boltot. Szerették, ment neki a játék, és a csapat is jól szerepelt a bajnokságban, ám a klub anyagi helyzete megrendült. A tulajdonost, a török médiacsászár Dinc Bilgint néhány hónapja letartóztatták, mert - az ügyészség szerint - nem fizette vissza több millió dolláros hitelét a bankoknak.

Hiába övé a török magáncsatornák legtekintélyesebbike, az ATV, valamint a Sabah nevű napilap, Bilgin anyagi összeomlása a klubot is maga alá temette. Nem is tudták fizetni az alkalmazottakat, edzőket, játékosokat sem.

Aztán péntek este, a Fenerbahce elleni meccs előtt csúcspontjára jutott a nagy török "szappanopera": végrehajtók jelentek meg a Göztepe-pályán, és az öltönyös, nyakkendős urak le akarták foglalni a csapat felszerelését. Labdát, cipőt, mezt, gatyát, mindent. Ha lefoglalják, nincs meccs - talán jobb is lett volna a Göztepének, mert akkor nem kap ki 5-0-ra -, de az egyik vezető kikönyörögte a végrehajtóknál, hogy csak a mérkőzés után foglaljanak. Képzelhető - és hát az eredményből könnyen kiolvasható -, miként hatott mindez a játékosokra. Ment mindenki a saját feje után, nem a meccsre, sokkal inkább a menekülés útvonalára figyelve.

Kabát útja hazavezetett. Igaz, előbb szombaton megérkeztek Izmirbe menedzserei, és tárgyalni kezdtek a Göztepe elnökével és edzőjével. Sokra nem jutottak, ezért aztán közölték: amennyiben csütörtökig nem rendezi a csatárral szembeni tartozását a klub, kénytelenek lesznek az UEFA-hoz fordulni. Kabát pedig összecsomagolt és hazautazott. Itthon aztán lapunknak elmondta, hogy nem egyik napról a másikra fogyott el a türelme. Az Izmir jelentős összeggel tartozik neki, és a klubvezetés már több haladékot kért, amelyet ő meg is adott, ám a pénzét csak nem kapta meg.

"Jól éreztem magam" - mondta ", ment a játék, kényeztettek, csakhogy ebből nem lehet megélni. Az edző kért, ne hagyjam slamasztikában, vállaljam még a játékot a Fenerbahce ellen. Játszottam, és úgy gondolom, hogy az 5-0-s vereség ellenére sem ment rosszul. Mindent megtettem, de egy lélekben megvert csapatban léptem pályára."

Kabát azt is elmondta, ha valamilyen csoda folytán csütörtökig megkapná a pénzét, azonnal repülőre ülne, és visszatérne csapatához. S miközben az UEFA-hoz fordulnak menedzserei, már azt is nézik, hogy januártól hol futballozhatna. Külföldön keresnek neki csapatot, és amíg nem kel el, addig itthon edz. A Dunaferr és a Vasas már felajánlotta segítségét, így választhat, hol, melyik csapattal készül. Sőt mindkét klub szeretné, ha - amennyiben nem jön össze a külföldi szerződése - náluk futballozna.

Mehmet Basaran, Burkovits Ferenc

Korábban:

Kabátért a Dunaferr kap pénzt