Vágólapra másolva!
Immáron hivatalosan is Róth Antal a magyar olimpiai labdarúgó válogatott kapitánya, így az NB I/B-s Pécs szakvezetőjétől vadonatúj minőségében kértünk interjút.

- Mivel október közepe óta nyílt titok volt a sportágon belül a kinevezése, meglepte-e egyáltalán a felkérés?
- Nekem is eljutott a fülemig, hogy számítanak rám kapitányként, ettől függetlenül csak 25 százalék esélyt adtam magamnak. Azt viszont bátran felvállalom, hogy számomra a magyar futball vezetőinek elismerését jelenti ez a kinevezés. Noha abszolút visszahúzódó alkat vagyok, azért az ilyesmi jólesik az embernek.

- Mostanában eszébe jutott, hogy Garami József is a pécsi utánpótlásnál edzősködött évtizedekig, majd szövetségi kapitány, és magyar viszonylatban sztárklubok trénere is lett?
- Enyhe túlzás, ugyanakkor megtisztelő is a párhuzam. Garami József rengeteget tett a magyar futballért, így maradjunk annyiban, ha csak fele annyi sikert érek el mint ő, már büszke leszek magamra.

- A pécsi vezetőkkel megállapodott már abban, hogy továbbra is vezeti-e a baranyai együttes szakmai munkáját, netán főállásban látja el a kapitányi posztot?
- Éppen a napokban születik majd erről döntés, ám kár lenne tagadnom, szívem szerint folytatnám tovább a megkezdett munkát Pécsett is. Ellenben, ha azt a döntést hozzák, hogy akár az olimpiai együttes, akár a PMFC irányítása teljes embert kíván, zokszó nélkül tudomásul veszem azt is.

- Amennyiben úgy alakul, hogy a kapitánysága a fővároshoz köti hosszabb ideig, felköltözik Budapestre?
- Könnyen lehet, mindenesetre előbb kikérem olyanok véleményét, akik már voltak hasonló helyzetben. Elvégre mindig nehezen hagytam ott Pécset.

- Körvonalaiban ismeri már azt a garnítúrát, amelyből válogathat majd?
- Három napja már erősen tájékozódom a szóba jöhető játékosokat illetően, és naponta egyeztetek a klubedzőkkel.

- Milyen véleményeket hallott az olimpia gárdánál figyelembe vehető generációról?
- Hála Istennek a szakma szerint is jó a "felhozatal", azaz ha nem is százszázalékos eséllyel, de nem is sansz nélkül vághatunk neki az olimpiai selejtezőknek. A magyar futball mai állapotában ez üdvözlendő tény, ám egyben teher is a csapatnak és a szakmai stábnak.

- Kapitánysága alatt mennyire számít a sajtó segítségére?
- Jó hogy ezt kérdezi, mert kényes és sarkalatos pontnak tartom a sportág és a média viszonyát. Főként ha visszagondolok Christoph Daum korábbi magyarországi előadására, amelyen a német sztáredző kijelentette, a sikerekben a szakmai erények mellett a médiának is hatalmas szerepe van. Természetesen számítok a sajtó segítségére, sőt, igényelném és szívesen venném, ha olyen eltökéltséggel állnának a csapat mellé, mint mondjuk a szűkebb szakmai stáb. Nem indokolatlan sztárolásra, hanem korrekt kapcsolatra számítok, s ha így lesz, nagyobb eséllyel küzdhetünk az athéni repülőjegyért.

Bánki József