Vágólapra másolva!
Sokan biztosra vették, hogy a magyar futball egyik legtehetségesebb kapusa, Rabóczki Balázs előbb-utóbb valamelyik európai elitbajnokságban védhet majd, ám egyelőre "csak" a svéd Norrköpping jutott számára. Az idézőjel abszolút jogos, hiszen gondoljunk csak bele, a svéd labdarúgás hol tart a miénkhez képest, s hány játékosuk szerepel az angol, az olasz, vagy a német pontvadászatban. Meglehetősen markáns hangnemben beszélt minderről Rabóczki, akit svédországi otthonában értünk utol.

Fotó: SZTÁR Sport
Rabóczki ugródeszkának tekinti Svédországot
- Előrebocsátva, hogy a svéd válogatott és a svéd klubfutball között azért akad különbség, továbbá a képességeit is elismerve, obligát a kérdés: mennyiben elégíti ki a norrköppingi szerződés?

- Szavaiból ítélve kifejezetten elégedettnek tűnik.
- Az is vagyok. Végre a kedvesem is itt van velem, kaptunk egy szép lakást, egy autót, nekem tényleg semmivel sem kell törődnöm, csak a futballra koncentrálhatok. Két edzés között pedig nyelviskolába járok, ahol tizennyolcan vagyunk, éppen tizennyolc országból.

- Svédországi szerződésének sikerében mennyiben játszott szerepet, hogy a Dunaferr - pénzszűke okán - elég olcsón adta el?
- Azért 230 ezer euró (56 millió forint) egy magyar labdarúgóért, különösen kapusért, nem kis összeg. Tény, a Dunaferrnek is szüksége volt a pénzre, no meg nekem is tartoznak még, ettől függetlenül ez reális ár volt. Magyar játékosért nem adnak többet. Ami fontos, tiszta lelkiismerettel jöttem el a Dunaferrtől, hiszen a bajnoki cím megszerzésében és az ezüstéremben én is "vastagon" benne voltam.

- Mi tagadás, mi sem vagyunk elragadtatva a hazai színvonaltól, de ha jól értem, külföldön még röhögnek is rajtunk?
- Sajnos, igen. A svédek egykori sztárja, Thomas Brolin - aki játszott Olaszországban és Angliában is, s a menedzserem jó barátja -, többször járt Dunaújvárosban, majd szó szerint kacagott a látottakon. Szerinte a magyar élvonal ritmusa és nívója az olaszoknál a negyed-ötödosztálynak felel meg.

- Svédországban miként reagáltak arra, hogy egy csoportba kerültek velünk az Eb-selejtezőkön?
- Őszintén szólva ez itt még nem téma, mindenki a világbajnokság lázában ég. A válogatott külön kasztot képez, az itteniek szerint ez az utóbbi évek legjobb svéd csapata. Persze Norrköppingben a társak rögtön a sorsolás után jelezték nekem, hogy egy hatost kapunk tőlük, mire azt feleltem, remélem, én állok a kapuban ellenük, s kivédem a szemüket.

- Ezt komolyan is gondolta?
- Még szép. De gyorsan hozzátenném, az elmúlt évek tapasztalatai alapján ne várjunk túl sokat a sorsolás után sem, mert akkor könnyen megint össznépi depresszióba csaphat át a kezdeti optimizmus. Emlékezzünk csak, hogy gyakran előfordult már ehhez hasonló bizakodás, aztán két meccs után a fél ország köszörülte a nyelvét a magyar csapaton. Ezt elkerülendő tegyük alacsonyabbra a lécet, dolgozzunk csendben, s ha sikerül átvinni a magasságot, annak tiszta szívből örüljünk.

Korábban:

Egy papírgyár veszi meg Rabóczkit

Bánki József