Vágólapra másolva!
Még a fanatikus Kispest-drukkerek is csak ámulnak, mekkora a jövés-menés kedvenc csapatuk háza táján. Igaz, amikor decemberben Kovács Attila megérkezett a Bozsik-stadionba, megjósolható volt, hogy nagy változások lesznek a keretben, jóllehet a menedzser kijelentette: ő pénzt nem hoz, csupán a szakértelmét, tapasztalatát adja a piros-fekete egyesület érdekében.

Ugyanakkor felmerül a kérdés, vajon az eddig Kispestre csábított 13 labdarúgót miből sikerült megszereznie a kispestieknek. Mielőtt azonban meghallgatnánk Kovács Attilát, a kispesti menedzsert, csak a tények kedvéért fussuk át, milyen változások történtek télen a kispestiek keretében.

A román vagy romániai játékosok (Dulca, Batrinu, Balint, Piroska, Téger) távoztak, helyükre pedig hazai labdarúgókat igazoltak a piros-feketék, főként a védelmet megerősítendő. Így került a Bozsik-stadionba Győrből Mracskó Mihály, Molnár Levente, Filó Attila., Erős Gábor, a Ferencvárosból Hrutka János és Zombori Zalán, a Videotonból Hamar István, az MTK-tól Erős Károly, a REAC-ból Hungler Gábor, Szolnokról Fedor Ottó és Balogh Pál, Dabasról pedig Simon János és Forrai Attila, ellenben a szintén az MTK-ból kiszemelt Pető Zoltán, Madar Csaba duó nem sikerült megszerezni.

Első pillantásra megfelelő erősítésnek tűnik az említett játékosok érkezése - főként a Siófok és a Dunaferr összeomlásának tükrében -, így a sereghajtó Kispestnek több mint reális esélye nyílt a bennmaradás kiharcolására.

További információnk szerint eddig a szakmai stábból és a játékoskeretből nem mindenki írta alá a szerződést, ami nem meglepő, mivel a tranzakciókat papíron még mindig a tulajdonos-ügyvezető Koncz László jogosult ellenjegyezni. Mint a Bozsik-stadionban megtudtuk, az új igazolásokat a román labdarúgók távozása után felszabadult összegből fedezik, ami havi öt és fél millió forint körüli összeget tesz ki. Ebből a pénzből valóban megszerezhető tizenkét futballista, a működéshez azonban nyárig legalább további 90-100 millió forintra van szükség, amit a jelenlegi elöljárók közül a Kiss Zsolt, Piero Pini, Kovács Attila triótól várnak Kispesten.

Kovács Attila szerepe pedig azért is lehet meghatározó a jövőben a klub életében, mivel a menedzser érkezésekor csupán a szakmai stáb kinevezésének jogát kérte magának, később azonban a labdarúgók szerződtetésének igényével is fellépett, ami magában hordozza a teljes körű felelősségvállalást is a részéről. Eredetileg Gál László ügyvezető foglalkozott volna a játékosok szerződtetésével, ám egy idő óta ő mintha háttérbe húzódott volna. Ezek után Kovács Attilát mindenekelőtt a klub anyagi helyzetéről kérdeztüke.

- Székfoglalójában említette, hogy pénzt nem hoz a klubhoz, ám adja magát a kérdés: a tizenkét labdarúgó megszerzésére honnan teremtettek elő komoly összegeket?
- A tulajdonosok biztosítják a működéshez a fedezetet, és ők adták a pénzt az átigazolásokra is. Én továbbra is társadalmi munkában végzem a menedzseri teendőket az egyesületnél.

- A későbbiekben sem tervezi, hogy anyagilag is támogassa a Kispestet?
- Erre sem nemmel, sem igennel nem tudok válaszolni.

- Mennyi idő alatt szándékoznak felfuttatni az együttest?
- Két és fél éves programban gondolkodunk. Ennek érdekében a szokásoktól eltérően állapítottuk meg a játékosok jutalmazási rendszerét is.

A Borsodi Liga állása/sport/magyarfoci/20021206aborsodi.htmlA Borsodi Liga menet-rendje és eredményei/sport/magyarfoci/20020719aborsodi.html

- Ez azt jelenti, hogy az alapfizetés valamivel alacsonyabb, a teljesítményt ösztönző rész, másként a prémium magasabb összegű lesz?
- Pontosan. Sikerorientált rendszert dolgoztunk ki. Arra azért ügyeltünk, hogy olyan alapfizetést biztosítsunk a futballistáknak, amiből eltarthatják családjukat és becsületesen felkészülhetnek a mérkőzésekre. Az első évben a bennmaradás esetén is jól járhatnak a labdarúgók, a második esztendőben viszont a jelenlegi 12 csapatos mezőnyben legrosszabb esetben is a hatodik helyért, továbbá a Magyar Kupa-győzelemért jár csak célprémium, míg a harmadik évben kizárólag a bajnoki aranyéremért, illetve a második, harmadik helyezésért járna komolyabb összeg a csapat tagjainak. Az általunk kidolgozott ösztönzőkben nem szerepel a gépkocsik, a telefonok, a lakás és egyéb juttatások finanszírozása, magyarán ezt a játékosok fizetik. Ez is eltér a sportágban megszokott javadalmazási rendszertől.

- A KHFC-nél jelenleg kinek van aláírási joga?
- Koncz Lászlónak, aki nekem személyesen adott felhatalmazást a kiszemelt játékosok szerződtetésére.

Az elhangzottakat követően megkerestük Koncz Lászlót, aki meglepetten kérdezte, milyen ügyben keressük, s amikor kiderült, hogy a kispesti futball okán, ő így nyilatkozott: "Én már csak elméletileg vagyok tulajdonos a klubnál, gyakorlatilag jó ideje kivonultam az egyesület napi munkájából. A jelenlegi vezetőkkel aláírtuk a megállapodást, így a jövőben ők irányítják a klubot tulajdonosként."

Kérdésünkre, hogy valóban ő adott-e felhatalmazást a menedzsernek az új játékosok szerződtetésére, Koncz László nemmel felelt. Koncz úr szerint erre a tulajdonosok, Kiss Zsolt és Piero Pini adták áldásukat Kovács Attilának.

Bánki József