Vágólapra másolva!
Két hete megjelent Hrutka János önéletrajzi könyve, amelyben kíméletlen őszinteséggel mesél karrierjéről, a fizetését firtató pletykákról, s a kiadványban hivatalos dokumentumokkal igazolja a valódi összegeket. A Ferencváros hajdani válogatottja érdeklődésünkre elmondta, könyvében szívesen szánt volna egy fejezetet Lothar Matthäusra, ugyanis közvetítőként Hrutka is részt vett a 150-szeres német válogatottal történt kapitányi kapcsolatfelvételben.

- Mekkora szerepet játszott Matthäus kapitányi megkeresésében?
- Nem az én ötletem volt, mindössze a cégemen, a Sports and Success révén segítettem a kapcsolatfelvételben.

- Ez miben nyilvánult meg?
- A történet azzal kezdődött, hogy Pellády Péterrel már hosszabb ideje remek viszonyban vagyok, és régóta próbálom kapacitálni, fektessen be a magyar labdarúgásba, ám ő az átláthatatlan viszonyok miatt erre nem igazán hajlott. Később azonban a Kempinski szálló szaunájában Pellády arra gondolt, mi lenne, ha Matthäust megkeresnénk kapitány-ügyben, mivel a hajdani német válogatott klasszissal nagyszerű barátságban vannak, majd ezek után felhívott engem is, én pedig remek ötletnek tartottam mindezt. Amikor pedig kiderült, hogy Matthäus gondolkodás nélkül azt válaszolta, vállalná a felkérést, javasoltam, keressük meg dr. Bozóky Imrét, az MLSZ elnökét. Igaz, azt még magam sem tudtam akkor, hogy az anyagi kérdésekben miként sikerül majd megállapodni a német edzővel. Természetesen a szövetség első embere is óvatosan fogadta az elképzelést, persze elsősorban a pénzügyi vonzata miatt, mindenesetre a három-négy órás, egyébként oldott hangulatú beszélgetés után felgyorsultak az események, az MLSZ vezérkara felvette a kapcsolatot Matthäusszal, és hamarosan meg is állapodtak.

- Nem bánja, hogy a könyvéből kimaradt ez a sztori?
- Jó lett volna, ha bekerül, ám nem volt mit tenni, már nyomdában volt a könyv. Szerencsére így is jól fogy a kiadvány, jóllehet megdöbbentett, miszerint több helyen még mindig nem lehet kapni. Az viszont jó érzés, hogy akik olvasták, azoknak tetszett. Nem volt célom, hogy sértő módon emlékezzek vissza a sok vihart kavart ügyekre, viszont mindenképpen őszinte írásra törekedtem, ugyanis az igazságot velem kapcsolatban még mindig sokan nem ismerik.

Bánki József