Vágólapra másolva!
A Sopron az idei bajnokságban az ötödik helynél nem végezhet előrébb, mégis fontos szereplője volt az aranyéremért zajló küzdelemnek, hiszen minden bajnokesélyestől pontokat vett el, emellett pedig az utolsó kör előtt a legtöbb gólt szerezte, szám szerint ötvenkettőt. A nyáron azonban több játékos is távozhat a klubtól: az MTK-tól kölcsönkapott Lambulicnak és Lazicnak vissza kell térnie a kék-fehérekhez  (igaz, a fővárosi egyesület tartozásai miatt nem elképzelhetetlen, hogy ők végül maradnak a hűség városában), míg a tavasz egyik felfedezettjére, Huszti Szabolcsra a Ferencváros tart igényt. Nagy a kereslet a soproni klub történetének első gólkirálya, Tóth Mihály iránt is, őt szintén szívesen vinné a Fradi, akárcsak Pető Zoltánt, a válogatott védőt.

- A debreceni fellépés előtt idegenben nemigen volt részük sikerélményben. Mitől jobbak huzamosabb ideje hazai pályán, mint Sopronból kimozdulva? - kérdeztük Pető Zoltánt.
- Talán azért, mert a keretünk kezdeményezőbb stílusú játékosokból áll, s a hazai pályán közönségünk bíztatásától kísérve bátrabban támadunk. Ráadásul igen egységes a csapat, és úgy érezzük, mindenki ellen komoly esélyünk van a győzelemre. Mindig a három pont megszerzéséért léptünk pályára, még idegenben, a pesti csapatok ellen is, más kérdés, hogy nem mindig sikerült nyernünk, de legalább megpróbáltuk. Örülök, hogy bebizonyítottuk, egyetlen bajnokaspiránsnál sem vagyunk gyengébbek, a több mint ötven rúgott gólunk pedig mindennél beszédesebb.

- Olyannyira, hogy tulajdonképpen a mérleg nyelvét jelentették az aranyéremért zajló versenyfutásban, hiszen minden vetélytársuktól pontokat raboltak. Miként tudták motiválni magukat a rájátszásban, hiszen legjobb esetben is az ötödik helyet csíphették meg?
- Esetünkben ez hiúsági, pontosabban erkölcsi kérdés volt, no meg azért az sem mellékes szempont, hogy az ötödik helyért prémium jár. Az utolsó fordulóban, a Balaton FC elleni fellépésünk után szeretnénk úgy szabadságra menni, hogy erkölcsileg és anyagilag is örömmel tekintsünk vissza erre a bajnokságra.

- A jövőre nézve mennyi esély van arra, hogy együtt marad az együttes, hiszen önnek is több ajánlata van?
- Valóban több csapattól megkerestek már. Sopronban május 31-én lejár a szerződésem, de nem szeretném elkapkodni a döntést, ezért még gondolkodom az ajánlatokon.

- Mint a Sopron egyik válogatott labdarúgója mit gondol, mikor áll össze végre a nemzeti tizenegy úgy, ahogyan majd az őszi világbajnoki selejtezőket is megvívhatja majd?
- Remélhetően hamarosan tényleg összeállunk, hiszen Lothar Matthäus kapitánnyal együtt mindannyian nagyon vágyunk egy kimagasló sikerre. Ugyanakkor június elején nehéz feladatok várnak ránk, hiszen Kínában, majd a portugáliai Eb-re készülő Németország otthonában mindenre számíthatunk, csak kedélyes nyári labdázásra nem. Viszont egy jó eredmény elérése Kaiserslauternben hatalmas önbizalmat adhatna válogatottunknak.

Bánki József