Vágólapra másolva!
Lothar Matthäus, a magyar válogatott immár Görögországba is csábított szakvezetője egyik megnyilatkozásában a Ferrarihoz és egy kiskocsihoz hasonlította a jelenlegi német, illetve magyar csapatot, míg a Frankfurter Allgemeine Zeitungban a Forma-1 világából vett hasonlatot. A szövetségi kapitány szerint a magyaroknak  körülbelül annyi esélye van vasárnap a németek ellen, mint hogy a McLaren-Mercedes egy futamon megelőzze a Ferrarit.

A vasárnapi mérkőzésre elkelt minden jegy, a Fritz Walter-stadionba 36 ezer néző fér be. Kaiserslauternre, mint az 50 évvel ezelőtti események felidézésének legalkalmasabb helyszínére, azért esett a választás, mert az 1954-es vb-csapat öt tagja - Fritz és Ottmar Walter, Horst Eckel, Werner Liebrich és Werner Kohlmeyer - a helyi együttesben játszott.

A találkozó esélyese kétségkívül a jövő szombaton kezdődő portugáliai Európa-bajnokságra készülő német együttes, amely legjobb összeállításában lép pályára. A hátfájdalmakra panaszkodó berlini Fredi Bobic szereplése ugyan kérdéses, de mivel megjelent a pénteki edzésen és végig is csinálta a penzumot, beállítása a csapatba mégsem kizárt.

Lukas Podolski és Bastian Schweinsteiger személyében két egészen fiatal újonc is bekerült a keretbe. A 19 éves, Eb-kerettag kölni Podolski lenne az elmúlt 50 év legfiatalabb debütánsa a német csapatban Uwe Seeler és Olaf Thon után. Völler szövetségi kapitány nem titkolja, hogy élni kíván a cserék lehetőségeivel, de csak egy óra elteltével, hogy ne nagyon törjön meg a játék folyamatossága. Völler az Eb-n Hollandia ellen június 15-én pályára lépő tizenegy játékost kívánja minél jobban összeszoktatni.

A magyar csapat erősen tartalékosan lép pályára, 22 játékos mondta le a szereplést, Grosics Gyula, az Aranycsapat egykori kapusa enek ellenére azt kívánja, hogy a válogatott vasárnap vegyen revánsot az 1954-es világbajnokság döntőjében elszenvedett 3-2-es vereségért.

Grosics az ötven évvel ezelőtti berni finálé többi, még élő tagjának - Buzánszky Jenőnek, Ottmar Walternek, Horst Eckelnek, Hans Schäfernek - a társaságában a helyszínen tekinti meg a mérkőzést. A volt hálóőr - akinek szavait a Frankfurter Allgemeine Zeitung közölte - úgy véli: ha újrajátszanák az 1954-es meccset, csak egy másik bíróval lenne a magyaroknak esélyük. Grosics nyilván a magyarok les címén meg nem adott góljára célzott, amellyel 3-3-ra alakult volna az eredmény. Buzánszky úgy vélte, hogy ha az akkori csapatok még tízszer összecsaptak volna egymással, hétszer vagy nyolcszor a magyarok kerültek volna ki győztesen.

Lothar Matthäus szerint ma éppen fordított a helyzet, amit egy Forma-1-es hasonlattal érzékeltetett: "A vasárnapi mérkőzés olyan, mint a Forma-1-ben a Ferrari és a McLaren-Mercedes közötti harc. Általában a Ferrari győz, ám ha jó napot fog ki, a Mercedes is nyerhet" - mondta a kapitány, aki megígérte: a németeknek jóval nehezebb dolguk lesz vasárnap este, mint Málta ellen, a 7-0-s győzelem alkalmával volt.

Kedvencét, Gera Zoltánt - akit a válogatott csapatkapitányának tett meg - a szakvezető Mehmet Schollhoz hasonlította, talán ezzel is növelni akarván a ferencvárosi csatár ázsióját, akit sajtóértesülések szerint a Besiktashoz is vinne magával. Esetleges távozásával kapcsolatban Matthäus lakonikusan ezt nyilatkozta a Bildnek: "Még semmit sem írtam alá." Azt azonban elismerte, hogy a vasárnapi meccs után meghallgatja az ajánlatokat - merthogy elmondása szerint nemcsak a Besiktas részéről, hanem Görögországból is érdeklődnek utána. Bozóky Imre MLSZ-elnök ezzel szemben szombat este megerősítette: száz százalékig biztos benne, hogy Matthäus marad.

Az angol Steve Bennett játékvezetése mellett 19 órakor kezdődő találkozón a házigazdák a Kahn - Friedrich, Wörns, Nowotny, Lahm - Schneider, Hamann, Ballack, Frings - Kuranyi, Klose összeállításban kezdenek. A magyarok kapitánya egyelőre nem hirdetett kezdőcsapatot, de a szombat esti egymás közötti gyakorlásból arra lehet következtetni, hogy a válogatott Király - Juhász, Stark, Tóth A. - Bodnár, Tóth B., Gyepes, Leandro, Huszti - Gera, Torghelle összetételben lép majd pályára.

Ch. Gáll András / MTI