Vágólapra másolva!
Az érintett klubok, valamint az MLSZ és a Magyar Labdarúgó Liga illetékeseivel tartott megbeszélést követően a Debreceni VSC-MegaForce viszavonta óvását Tököli Attila jogosulatlannak vélt szerepeltetése miatt. Így véglegessé vált, hogy az NB I-ben a Ferencváros lett az arany-, az Újpest FC az ezüst-, míg a DVSC a bronzérmes - jelentette be szerdán Szieben László MLL-elnök.

A 30. fordulóban Siófokon a játékvezető a mérkőzés után kiállítottnak nyilvánította a válogatott ferencvárosi csatárt, mivel állítólag megsértette őt. A fegyelmi bizottság először három találkozóra eltiltotta a futballistát, majd a játékos meghallgatása után úgy döntött: új eljárást rendel el, s egyben visszaadta a támadó játékjogát. Tököli ezek után pályára lépett, és gólt is szerzett a záró fordulóban rendezett, Debrecen elleni 3-1-es FTC-győzelemmel zárult meccsen, s ezzel a IX. kerületi gárda nyerte a pontvadászatot. A hajdúsági klub ezután megóvta az összecsapást.

A véglegessé vált bajnoki sorrend következtében az is eldőlt, hogy a Bajnokok Ligájában a Ferencváros, míg az UEFA-kupában az Újpest FC és a kupadöntős Budapest Honvéd indulhat. A három klub június 15-ig nevezhet az európai szövetségnél.

Szieben szerint nehezen formálódott, "macerás", de végül a rájátszás mérkőzéseinek köszönhetően izgalmas volt a bajnoki idény. Az MLL elnökén kívül a bajnokság főszponzora, valamint a tavaszi találkozókat közvetítő televíziós-társaság is elégedett volt az évaddal. Az MLL-főnök úgy véli, a tavalyi nyitányra rányomta bélyegét a 2003. május 30-i FTC-Debrecen meccset követő botrány, s nagy kárt okozott az elhúzódó, és sokszor ellentmondásos vizsgálatsorozat. Az is hátráltatta a sportágat, hogy a szezon előtt megkötött MLL-Arany Ászok "házasság" egyik fontos eleme, a televíziós közvetítés váratlan akadályokba ütközött, az MTV-vel már-már létrejött megállapodás kútba esett, így új partner után kellett nézni.

"Köszönettel tartozunk a szponzornak, hogy kellő toleranciával, a vártnál is nagyobb türelemmel fogadta a problémákat. Most viszont már nyugodtan nézhetünk a támogató szemébe, megoldottuk a gondot. A jövőben viszont szeretnénk túlszolgálni a partnereinket, hogy számukra is busásan megtérüljön az ügy" - szögezte le Szieben László.

Az MLL elnöke szerint a következő két-három évben "nehéz műtétekre" kerül sor. Ezt gazdasági megfontolások diktálják, az a törekvés, hogy a klubok a jelenleginél pontosabb és tervezhetőbb pénzügyi politikát folytassanak. Ezért a következő élvonalbeli bajnokságban csak olyan csapatok szerepelhetnek, amelyek nemcsak az UEFA által megkövetelt klublicenc-feltételeknek, hanem az annál szigorúbb gazdasági előírásokat tartalmazó MLL-kritériumoknak is megfelelnek. Jövőre már nemzetközileg is auditált könyvvizsgálók figyelik az elszámolásokat, a liga pedig öt megfigyelőt jelöl ki olyan jogosítványokkal, amelyek mindennemű vizsgálódást lehetővé tesznek.

"Az UEFA-nál egy kritérium alól kaptunk felmentést, ez pedig a létesítményhelyzet. Pedig két évvel ezelőtt még úgy tűnt, hogy a stadionrekonstrukciós-program keretében ez az ügy megoldódik" - jegyezte meg Szieben. Az MLL szerdán küldi el a nevezésre vonatkozó kikötéseket a kluboknak, s június 15-ig kell jelentkezni az indulásra. Szieben László azt is kijelentette, hogy mandátuma lejártáig, vagyis 2008 nyaráig a magyar futball visszakerülhet a sportág európai középmezőnyébe.

A bajnokság névadó szponzora szintén elégedett volt a tapasztalatokkal, s úgy vélte, hogy a két év múlva lejáró szerződést meg tudják majd hosszabbítani. Héder Barna, az RTL Klub sportfőszerkesztője különböző táblázatokkal és adatokkal bizonyította, hogy a vártnál sokkal jobban alakult a nézettség. A 18-49 éves korosztály körében 70 százalékos javulás mutatható ki az MTV két évvel korábbi adataihoz képest, míg az összlakosság körében 50 százalékos a növekedés. A legnépszerűbb összecsapás természetesen az FTC-Debrecen "aranyrangadó" volt, a közel 1,4 millió néző az elmúlt évek kimagasló csúcsát jelentette a labdarúgó-mérkőzések tekintetében.