Vágólapra másolva!
Az eredménytelenség és a zavaros körülmények miatt lemondott Alfred Riedle, a palesztin labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya és segítője, Viczkó Tamás, ám a magyar szakemberhez ragaszkodtak a vezetők. Így a vb-selejtezők hátralévő idejében az FTC és az Újpest egykori védője lesz a nemzeti csapat trénere.

- Miért adták be a felmondásukat? - kérdeztük Viczkót.
- Egyrészt, mert a vb-selejtezőkön elszálltak a továbbjutási reményeink, ezek után így tartottuk illendőnek, másrészt a politikai helyzet miatt egyszerűen képtelenség volt szakmailag felkészíteni a válogatottat. A nyári magyarországi edzőtábor például azért hiúsult meg, mert tizenkét futballistánkat nem engedték ki a Gázai övezetből. Felmondásunkat követően hazatértünk, ám legnagyobb meglepetésemre néhány napja visszahívtak a palesztin vezetők, hogy szeretnék, ha az Irak elleni selejtezőn kapitányként készíteném fel a csapatot.

Vb-selejtező
Palesztina a 2006-os világbajnokság ázsiai zónájának második csoportjába kapott besorolást, s öt forduló után hét ponttal (2-2 győzelem, illetve vereség, egy döntetlen) a csoport 3. helyét foglalja el.
az eddigi eredmények:
- Tajvan (o) 8-0
- Irak (o) 1-1
- Üzbegisztán (i) 0-3
- Üzbegisztán (o) 0-3
- Tajvan (i) 1-0
Palesztina utolsó csoportmérkőzését Irak ellen november 16-án játssza.
Mire véli ezt a gesztust?


- Elképzelhető, hogy a selejtezők végén is marad palesztin kapitány?
- Nem valószínű, hiszen a körülmények a szakmai munkához nem ideálisak, s erről elsősorban nem a vezetők tehetnek. A világ több tájáról kell összeverbuválni a játékosokat, ám mint a gázai példa is bizonyítja, nem mindig csatlakozhatnak a kerethez a kiszemelt futballisták.

- Gondolkodik esetleg a hazatérésen?
- Szívesen tenném, hiszen lassan húsz éve dolgozom az arab futballvilágban, komoly honvágyam van. Ugyanakkor idehaza nem edzősködhetek, mivel nincs meg a megfelelő licencem. Szerettem volna jelentkezni, ám nem engedélyezték. Megkérdeztem az egyik illetékestől, hogy a húsz évvel ezelőtt szerzett szakedzőim és az élvonalbeli játékosmúltam milyen engedélyre elegendő, mire azt felelte, C licencnek felel meg. Mindenesetre nem vagyok elkeseredve, hiszen rövid itthoni tartózkodásom alatt is kaptam élvonalbeli csapatnál pályaedzői felkérést, így legrosszabb esetben ezen a poszton segítem a magyar futballt. Akadna még lehetőségem az arab futballban is, ám bevallom, ennyi idő elég volt, inkább hazatérnék.

Bánki József