Vágólapra másolva!
Pénteken Nagykanizsán Ábrahám Attila, a Nemzeti Sporthivatal elnöke és Romana Caput-Jogunica horvát tudományügyi, oktatási és sportminiszter-helyettes aláírta a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság megrendezésére benyújtandó pályázatról szóló közös szándéknyilatkozatot.

Az eseményen jelen volt Füleky András, az NSH elnökhelyettese, Bozóky Imre, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke, Berzi Sándor MLSZ-főtitkár, Vlatko Markovic, a Horvát Labdarúgó Szövetség elnöke, s főtitkára Zorislab Srebric, valamint Litter Nándor, Nagykanizsa polgármestere.

A horvát kormány január 20-án garanciát adott az ország labdarúgó-szövetségének, hogy pályázzon a 2012-es Európa-bajnokság megrendezésére, magyar részről ez még nem történt meg.

A pályázati szándékot legkésőbb január 31-ig kell jelezni, az európai szövetség (UEFA) ezt követően küldi ki a jelentkezőknek a részletes rendezési feltételeket. Az UEFA novemberben szűkíti háromra a kandidálók mezőnyét, és 2006 decemberében dönt a helyszínről.

Magyarország és Horvátország mellett Lengyelország és Ukrajna szintén közösen, valamint Olaszország, Görögország, illetve Románia jelezte, hogy szeretne házigazdája lenni a 2012-es, 16 csapatos kontinenstornának.

Magyarország harmadszor pályázik Eb-rendezésre, a korábbi két kandidálás sikertelen volt. A 2004-es Eb-re Magyarország Ausztriával közösen jelentkezett, a rendezést Portugália kapta meg. A négy évvel későbbi tornára Magyarország egyedül nyújtotta be pályázatát, az UEFA Svájcnak és Ausztriának ítélte a jogot.