Vágólapra másolva!
Az Újpest FC labdarúgócsapata szerződést kötött a Feyenoorddal, a megállapodás értelmében a jövőben a világhírű holland klub segítségével folyik az utánpótlásképzés.

"Elsődleges célunk, hogy néhány éven belül magyar labdarúgók is bemutatkozhassanak a csapatunkban, ennek ellenére azt is szem előtt kell tartanunk, hogy minden szezonban legalább három-négy játékost illesszünk be az Újpest felnőtt keretébe" - nyilatkozta a budapesti sajtótájékoztatón Mark Wotte, a Feyenoord technikai igazgatója.

A képzés lényege, hogy a magyar utánpótlásrendszert holland mintára fejlesztik, azaz elsősorban a 14-15 éves korosztálytól - mind erőnlétileg, mind taktikailag - rendkívül magas színvonalon folynak az edzések, így a kiemelt korosztály, vagyis a 18 évesek legjobbjai már felkészült, érett futballistaként kerülhetnek az élvonalba.

Az együttműködés keretében az Újpest FC sportigazgatójává nevezte ki Francois Laureyssent, akinek a magyarországi munka koordinációja lesz a feladata. A klub jelentős szerepet szán Kiprich Józsefnek, aki korábban a Feyenoord labdarúgója volt, és most a kiemelt korosztály szakmai munkáját irányíthatja: "Elsődleges feladatunk a tehetséges fiatalok felkutatása és menedzselése lesz. Olyan szintre kell felkészítenünk őket, hogy minél könnyebben és gyorsabban beilleszkedjenek a profi keretbe, akár Újpesten, akár a Feyenoordnál."

"Komoly sikerként könyvelhetjük el ezt a szerződést, amely nemcsak az Újpest, hanem a magyar labdarúgás számára is mérföldkő lehet. A Feyenoord professzionális utánpótlásképzési rendszerrel és menedzsmenttel segíti az Újpest FC-t" - értékelt Kovács Péter, a lila-fehérek társtulajdonosa.

A munkát júliusban kezdik meg a felek, és a szakemberek véleménye szerint az első eredményeket már tél folyamán érzékelheti a klub. A megállapodás egyelőre egy évre szól, de - mivel hosszú távú befektetésről van szó - a felek ezt követően várhatóan további öt évre kötelezik el magukat.