Vágólapra másolva!
Barátságos mérkőzésen a metzi Saint-Symphorien-stadionban lépett pályára a magyar labdarúgó-válogatott Franciaország ellen, s borzalmas első félidei játékának "köszönhetően" 2-1-es vereséget szenvedett. Lothar Matthäus együttesére szombaton komoly feladat vár, az izlandi vb-selejtezőre alapos formajavulásra lenne szükség a győzelemhez.

barátságos mérkőzés
Franciaország - Magyarország 2-1 (2-0)
Metz, Saint-Symphorien-stadion, 26 ezer néző
v.: Paul Allaerts (belga)
Franciaország: Coupet - Réveillere, Gallas (Squillaci, 81.), Boumsong, Abidal - Dhorasoo (Mavuba, 65.), Pedretti, Rothen - Wiltord (Govou, 59.), Malouda, Cissé (Giuly, 75.).
Magyarország: Király (Fülöp, a szünetben) - Balog Z, Stark, Vanczák - Bodnár, Vincze G. (Tóth N., a szünetben), Hajnal, Vincze O. (Takács, a szünetben), Huszti - Gera (Bárányos, a szünetben), Szabics (Kerekes, a szünetben)
gól: Cissé (10.), Malouda (35.), illetve Kerekes (78.)

Nemcsak a hazaiak mestere, Raymond Domenech állított össze támadócsapatot, de a várakozásoknak megfelelően Lothar Matthäus sem defenzív taktikát dolgozott ki. A franciáknál az eltiltott Barthez helyét Coupet foglalta el, a támadósorban Wiltord, Malouda és Cissé kapott lehetőséget, de a kispadon is olyan jó nevű játékosok ülhettek le, mint Squillaci, Givet vagy Giuly.

Magyar részről többféle összeállítás is megjelent, még a kezdés előtt félórával sem lehetett kideríteni pontosan a kezdő 11 összetételét. Végül a német szakvezető kisebb csodát tett, a védelembe Balogot és Starkot állította, a középpályán Hajnal és Vincze Ottó mellett egy másik Vincze, az újonc Gábor is helyet kapott, elöl Szabicsra és Gerára várt a gólszerzés.

Az 5. percben Vincze Ottó gáncsolta el Dhorasoo-t, a szabadrúgás azonban a sorfalban halt el.

A 10. percben vezetést szerzett Franciaország. Király borzalmas kirúgása éppen Wiltordot találta el a felezővonalnál, a Lyon csatára begyalogolt a büntetőterületig, ahol három magyar védő addig ügyetlenkedett, amíg Vanczák felszabadítása Wiltord lábáról éppen Cissé elé pattant, s a Liverpool támadója közelről könnyedén helyezett a kapuba (1-0).

Az első húsz perc gyakorlatilag egy jól megírt forgatókönyv szerint zajlott. A franciák egy pillanatra sem engedtek teret a magyar támadásoknak, Gera rossz átadásokkal vétette magát észre, a védelem, valamint a középpálya csak asszisztált a villámlábú hazaiak tetszetős játékához.

Főleg Dhorasoo villogott, elképesztő sebessége remek cselezőkészséggel párosult, Stark harmadik szabálytalanságát már a belga játékvezető sem nézhette tétlenül, sárga lap lett a győri védő jutalma.

28 perc után végre az ellenfél kapujánál is jeleztük, pályán vagyunk, sajnos ez csak egy lesre futásban nyilvánult meg. A 30. percben Rothen bal oldali beadását követően Balog az utolsó pillanatban pöccintette szögletre a labdát Cissé elől.

A 35. percben megismétlődött a balszerencse: a Malouda elől menteni igyekvő védő Vincze Ottóra lőtte a labdát, amely tökéletes ütemben pattant vissza a lyoni játékos elé. Malouda tett még három lépést, majd balról, 8 méterről okosan a kapi bal oldalába lőtt (2-0).

Újabb öt perc elteltével Pedretti szögletét Király öklözte gyengén középre, az érkező Dhorasoo bombáját viszont már védte a magyar kapus.

A félidőben cseresorozatra határozta el magát Matthäus, a kapuban Fülöp váltotta Királyt, Takács Ákos beállításával a védelem vált gyorsabbá, míg elöl Bárányos, Tóth Norbert és Kerekes kapott lehetőséget.

Bátrabban is kezdett a csapat, ám helyzet megint csak a hazaiak előtt adódott: az 50. percben Wiltord lövését a Tottenham újonc kapusa, Fülöp Márton elvetődve, lábbal hárította.

A 63. percben végre komoly helyzetet sikerült kialakítani, Tóth Norbert az alapvonaltól játszott középre, Kerekes elől viszont Boumsong éppenhogy elpiszkálta a labdát. Sokkal többet birtokolta a labdát a magyar gárda, végre sikerültek a rövid passzok, néha a hosszabb indítások is.

A 73. percben Kerekes lesről fejelt Coupet kezébe, az ellentámadásnál csak tűzijáték alakult ki Fülöp kapujánál, de komoly helyzet nem alakult ki. A 78. percben Hajnal mesteri átadást varázsolt Kerekes elé, aki kettőt tolt a labdán, s két védő szorításában, 16 méterről a bal alsó sarokba lőtt (2-1).

A hajrában már nem változott az eredmény, Franciaország 2-1-re győzött.

Az első félidő kaotikus és kilátástalan produkcióját követően a második 45 percben legalább láthattunk némi futballra emlékeztető momentumot is játékosainktól, összességében viszont ez a játék vajmi kevés lesz Izlandon. Nemhogy a győzelemhez, talán még a pontszerzéshez is...