Vágólapra másolva!
Budapestre érkezett az angol másodosztályban szereplő Plymouth Argyle utánpótlás igazgatója, Stuart Gibson, mégpedig azért, hogy tüzetesebben megtekintse két 16 esztendős magyar futballista, Petneházi Márk és Kocsis Dávid játékát. A 24 csapatos Championshipben 17. helyen végzett szigetországi csapat trénere a csak fiatalokkal foglalkozó Grund 1986 FC-ből vinné magával a két játékost nagyban köszönhetően annak is, hogy a délnyugat-angliai klubnál futballozó Buzsáky Ákos idei remeklésével igen jó reklámot csinált a magyar labdarúgásnak.

Buzsáky Ákos nyilatkozata

Kétség nem férhet hozzá, hogy - még ha nem lett is jobb az utóbbi két évben a magyar futball - semmiképpen sem hátrány: európai uniós csatlakozásunk révén egyre több magyar játékos szerződött s szerződhet a jövőben is Nagy-Britanniába. Gera Zoltán (West Bromwich) és Király Gábor (Crystal Palace) már első évében letette a névjegyét a világ egyik legerősebb ligájában, a Premiershipben, Torghelle Sándor (Crystal Palace) és Fülöp Márton (Tottenham, később Chesterfield) pedig viszonylag fiatal életkorukból adódóan még befuthatnak a szigetországban.

A januári átigazolási időszakban a tavalyi Bajnokok Ligája-győztes FC Portóból, pontosabban a luzitán gárda B csapatából Angliába került Buzsáky Ákos is, akit a Plymouth Argyle előbb kölcsönbe kapott meg, majd az idény végén végleg - illetőleg 3 évre - megvett Portugáliából.

A magyar középpályás édesapja, idősebb Buzsáky Ákos a Grund FC elnöke, így tán természetes, hogy a csak 16 éven aluli labdarúgókkal foglalkozó s hamarosan 20 éves egyesületben kezdett el focizni a fiatal Ákos is, akit aztán 15 esztendősen elvitt az MTK. A Grund 1986 FC megannyi tehetséget kinevelt már, Buzsákyn kívül például az Újpesten szereplő Németh Norbertet és több első, illetve másodosztályban szereplő futballistát, sőt a "grundon nőtt fel" a Malajziában profiskodó Vörös Péter is.

Meglehet, a jövőben már nem csak az Arany Ászok Ligát és Ázsiát látja el "munícióval" a Grund FC, hanem ifjabb Buzsákyt újabb magyar focisták követik majd Angliába, ahol ugye nem kis dicsőség labdába rúgni. Mindez olyannyira valószínű, hogy két 16 éves fiatal már meg is járta a délnyugat-angliai Plymouth városát, hogy megmutassa, mit tud.

Hétfőn a két Buzsákyval, a grundos klubelnökkel és az Argyle profijával karöltve Stuart Gibson, az angliai együttes utápótlás igazgatója, Stuart Gibson is jelen volt a Corvin Hotelben tartott sajtótájékoztatón.

Buzsáky remek reklámot jelent a magyar focinak, hiszen - a futballista némi közbenjárásával - a Plymouth együttese kapva kapott az alkalmon, hogy körülnézzen a magyar piacon s letesztelje a magyarországi tehetségkutató klub pár játékosát. Az angolok egy technikás középpályást és egy igazi befejező csatárt kértek kipróbálásra a Grund FC-től, s természetesen kaptak is, így Petneházi Márk és Kocsis Dávid - mindketten 16 évesek - egyhetes próbajátékra utazhattak Plymouthba.

Forrás: [origo]

Ahol bizonyosan nem vallottak szégyent, hisz akkor Sir Gibson nem utazott volna el Magyarországra, hogy tétmeccsen is megtekintse a két ifjú képességeit. S hogy erre miért nem Angliában kerül sor? Van egy olyan szabály a szigetországban, hogy a 18 éven aluli külföldi futballisták - szerződtetésük előtt - csak barátságos meccsen szerepelhetnek, így a tréner eljött hazánkba, hogy "élesben" is megfigyelhesse a két játékost.

"2001-ben két osztállyal még lejjebb szerepelt a Plymouth, most pedig már olyan helyzetben vagyunk, hogy például a BL-győztes FC Portóból tudtunk erősíteni. A klubnak kevés pénze van, ezért fontos cél a fiatal tehetségek kinevelése. Az utóbbi két-három évben már az Anglián kívüli országokat is felkutatjuk, például Svédországot, most pedig Magyarországot, aminek nagyon örülök, hisz én nem egy tipikus angol edző vagyok. Európában futballoztam, ezért sokkal európaibb a futballra vetített gondolkodásom" - indokolta budapesti látogatását Stuart Gibson.

Forrás: [origo]
Nem kevés kupát hódított már el a Grund FC


Az edző két meccsen már Magyarországon is megnézte a két 16 esztendős játékost, s további találkozókon is tiszteletét teszi, azt azonban még nem tudni, lesz-e újabb magyar a Plymouth Argyle keretében. Arra a kérdésünkre, hogy fennakadt-e a szeme más honfitársunkon, a tréner rávágta: "Hát persze, rengeteg itt a jó játékos. Nem is tudom, miért tart itt a magyar futball!"