Vágólapra másolva!
Torghelle Sándor 2004-ben az előző világbajnokság két döntősének összesen három gólt lőtt (a braziloknak egyet, a németeknek kettőt), így a dél-londoni Crystal Palace-nál úgy vélték, 750 ezer font potom ár egy kiváló támadóért. Az MTK-tól ennyiért szerződtetett Torghellének - bár 23 életévével még fiatalnak számít - első angliai évében nem sikerült a várakozásoknak megfelelnie.

Egy angol szakíró például azt mondta róla, hogy épp 750 ezer fonttal ér kevesebbet annál, mint amennyit kifizetett érte a Premier League-ből végül 18. helyezettként - némiképp pechesen - elbúcsúzott együttes. Hogy ne legyen igaza a kétkedőknek, a korábban Kispesten is megfordult válogatott csatár a South London Press-nek úgy nyilatkozott: maradni akar a Selhurst Parkban, mi több, azt szeretné, ha továbbra is az lenne az edzője, aki idén mellőzte - Iain Dowie.

Torghelle tavaly a Norwich ellen debütált Angliában, majd a magyar válogatott skóciai fellépésén megsérült, végül pedig a csapat taktikájának az áldozata lett. Dowie a siker kulcsának az egycsatáros taktikát tekintette, amivel jól is ment a játék a - szakértők által a Premier League leggyengébb keretű csapatának tartott - CP-nek, hiszen Andy Johnson végül 21 találattal második lett a góllövőlistán.

Igaz, év közben Torghelle iránt (állítólag) az AS Roma érdeklődött - az angol sajtót "sokkolta" a hír, sokakat "csak" meglepett -, ám mindemellett vagy mindezzel együtt nem sikerült komoly szerephez jutnia a Palace-nál (ellentétben például honfitársával, a kapus Király Gáborral). A magyar támadó a 2004-2005-ös szezonban összesen 19-szer lépett pályára az első csapatban, 10-szer csereként, és mindösszesen egy gólt lőtt a felnőtteknél, ám azon a bizonyos charltoni Ligakupa-meccsen sem örülhetett felhőtlenül, hiszen nem sokkal hálószaggatóját követően piros lapot kapott. A Premier League-ben mindösszesen háromszor volt kezdő, és egyszer sem rezdítette meg az ellenfelek hálóját.

A Championshipben viszont bizonyítani szeretne, főleg a sok klub által megkörnyékezett Iain Dowie edzőnek: "Mindig voltak és mindig is lesznek átigazolási pletykák, legyen szó akár egy játékosról vagy edzőről. Mindemellett úgy vélem, Dowie nagyszerű menedzser, aki érzelmeket vált ki mindenkiből, állandóan vibrál körülötte a levegő. Remélem tehát, hogy marad a csapatnál, hiszen be szeretném bizonyítani neki és a Crystal Palace-nak is: nem véletlenül adtak ki értem pénzt s hoztak Angliába tavaly!"

A dél-londoni klub a másodosztályban minden bizonnyal két csatárral fog játszani, s bármi lesz is a gólzsák Johnson sorsa, Torghelle úgy érzi és azt várja, hogy többször kap majd lehetőséget a kezdőben: "A labdarúgás néha sok nehézséggel jár. Az előző idényben az öt középpályás előtt egy árva csatár játszhatott, ami azt eredményezte, hogy a kispadon kellett helyet foglalnom, de a döntést elfogadtam. Kemény szezonon vagyunk túl, s természetesen a fő cél az élvonalban maradás lett volna, mindent annak rendeltünk alá."