Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt augusztus 1-jén!

1998-ban ezen a napon hét mérkőzéssel folytatódott a Professzionális Nemzeti Bajnokság. A második fordulóból két mérkőzést már egy nappal korábban lejátszottak, a Kispest-Honvéd 4-3-ra verte a Nyírség-Spartacust, míg a Győri ETO FC Siófokon tudott győzni 2-1-re. Nézzük, mi történt a többi találkozón:

BVSC-Zugló FC - Újpest FC 0-3 (0-1)
Szőnyi út, 6000 néző
v.: Kiss B.
gól: Korsós (42., 59., 79.)
kiállítva: Füzi K. (69.).

A zuglóiak számára ez volt az első bajnoki mérkőzés a szezonban, hiszen az első fordulóbeli találkozójukat a Debrecen Intertotó-kupa-találkozója miatt későbbre halasztották. A vendégeknél pályára lépett Kozma István, akivel az átigazolási időszak lezárta előtt sikerült megegyeznie Várhidi Péternek. A sajtópáholyban foglalt helyet viszont a két sérült, Véber György és Szlezák Zoltán, a frissen igazolt Szanyó Károly és Vasile Miriuta is.

A találkozó érdekes körülmények között kezdődött, mivel a Bánk bán című operából a "Hazám, hazám" kezdetű ária hangzott el a kezdő sípszó alatt. Maga a találkozó már nem hozott ilyen nagy élményt, az első félidő alapján nem igazán lehetett volna megmondani, hogy melyik a bajnokcsapat. A vendégek csak egy a félidő végén szerzett remek szabadrúgásgóllal szerezték meg a vezetést.

A második játékrész elején Korsós eldöntötte a mérkőzést egy fejesgóllal, majd Füzi Krisztián kiállítása után teljesen leült a találkozó. A hazaiak kapusa, Nagy Gábor azért tett arról, hogy ne fulladjon unalomba a meccs, egy kirúgásával ugyanis hátba találta Korsóst, akit ezzel a burleszkfilmbe illő góllal mesterhármassal ajándékozott meg.

MTK Hungária FC - Vác FC-Zollner 3-1 (2-1)
Hungária körút, 2000 néző
v.: Hanyecz
gól: Illés (28., 45., 86.), ill. Vojtekovszki (19.)
kiállítva: Kovács (74.).

Nem szakították meg a hagyományt a Hungária körúton a csapatok, mivel eddigi találkozóik során, amikor az MTK volt a pályaválasztó, egyszer sem született döntetlen eredmény. Az elmúlt három évben mindig hazai győzelmet regisztrálhattak, és ebben az időszakban a váciak még gólt sem tudtak szerezni Budapesten. A hazaiak győzelmi sorozata sem szakadt meg tehát, de a gólszerzés most sikerült a vendégeknek.

Úgy tűnt, hogy meglepetést okozhatnak a váciak, mert ők szerezték meg a vezetést Vojtekovszki szabadrúgása révén. Ezután azonban jött Illés Béla, aki tavaly őszi, Ferencváros elleni találkozója óta nem talált be bajnoki mérkőzésen az ellenfelek kapujába. Most alaposan bepótolta ezt majd egy éves mulasztását, mivel mesterhármassal biztosította be a kék-fehérek győzelmét. Ráadásul nem is akármilyen találatokat szerzett, hiszen az első gólja egy ollózásból született, míg a harmadikat mintegy 35 méterről szerezte. Hazaiak csapatkapitánya ezzel túllépett a bűvös 100-as határon, ami az első osztályban szerzett gólokat illeti.

A vendégek edzője, Csank János nem volt teljesen elégedetlen csapata játékával, bár mint mondta, a hazaiak góljait egyéni hibák előzték meg. Ennek ellenére reméli, hogy hamarosan összeáll csapatának játéka.