Matthäus a kudarc ellenére is maradni akar

Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott bár nem játszott alárendelt szerepet, végül mégis 1-0-s vereséget szenvedett Svédországtól a 8. vb-selejtezőcsoport budapesti találkozóján. A svédek talán álmodni sem mertek szebb szerdáról, hiszen Horvátország máltai botlása miatt az élre kerültek, míg Geráék csak a tisztes helytállásnak örülhetnek, a vébére már semmiképpen nem juthatnak ki. Lothar Matthäus szövetségi kapitány az elbukott vb-selejtezők után az Európa-bajnokságra is szívesen megpróbálná kivezetni Geráékat.
Vágólapra másolva!

Lothar Matthäus válogatottja számára csak a győzelem lett volna megfelelő ahhoz, hogy életben maradjanak a világbajnoki álmok, s bár a 90. percig 0-0-ra állt a Puskás-stadionban rendezett mérkőzés, a ráadás perceiben a Juventusban légióskodó Zlatan Ibrahimovic találatával végül Lars Lagerbäck együttese diadalmaskodott.

A svédek edzője ennek ellenére a találkozó után úgy nyilatkozott, hogy némileg őt és együttesét is meglepte a magyar csapat bátor játéka: "Jól játszottak a magyarok, nehezebb volt a meccs, mint amire számítottunk. A mérkőzés előtt hangsúlyoztam a játékosaim előtt, hogy mindenképp kiegyensúlyozott futballal kell előrukkolnunk, s végül egy hajrában szerzett találattal sikerült nyernünk. A gól egyébként engem is váratlanul ért, alig vettem észre, hogy megszereztük a vezetést" - vallotta be a tréner.

"Sokat támadtak a magyarok, de kevés volt a tiszta gólhelyzet, a második félidőben pedig már kontrákra játszottak a hazaiak. Úgy érzem, a döntetlen igazságosabb eredmény lett volna. Elégedett vagyok játékosaimmal, hiszen Isaksson remekül védett, Linderoth a védelemben jeleskedett, Zlatan pedig klasszis gólt lőtt - erre csak ő képes" - tette hozzá Lagerbäck, majd az 1-1-re végződött Málta-Horvátország meccsről a következőket mondta: "Óriási meglepetés, álmomban sem gondoltam volna, hogy Málta pontot képes rabolni a horvátoktól. Viszont elárulom, hogy játékosaim nem tudtak az eredményről. Úgy érzem, immáron jó esélyünk van a csoportgyőzelemre, hiszen az első helyen állunk."

Lothar Matthäust a vereség dacára vastapssal fogadták az újságírók. Kapitányunk egyből a közepébe vágott: "Még sokk alatt vagyok, ezért a játékról nem is szeretnék beszélni. Köszönjük a szurkolóknak, hogy mindvégig biztatták a csapatot, amelynek mindössze egy dolgot lehet a szemére vetni - azt, hogy túl sok esély kell a gólszerzéshez. Intenzíven dolgozunk azon, hogy a helyzetkihasználás jobb legyen, s hogy ravaszság tekintetében is javuljanak játékosaink. A csapatszellem viszont igazán remek volt, és az együttest egyben, a játékosokat pedig külön-külön dicséret illeti. Az öltözőben azt mondtam, hogy büszke vagyok rájuk."

A kapitány követendőnek tartja Ibrahimovic hozzáállását: "Annyi ravaszság mindenképp kell, mint amennyivel Zlatan rendelkezik. Magas, jó felépítésű, ha kell, a kezét is használja, és néha színpadi erényeket is villogtat. Igazi profi, bár nálunk játszana, de épp svéd útlevelet kapott."

Matthäus szerint a taps nem neki jár, hanem a futballistáknak, akiket szintén megrázott a 91. perc történése: "Játékosaim számára is sokkot jelentett a gól, de az igazság később ezt vissza fogja adni, legközelebb a szerencse biztosan mellénk áll. Ettől függetlenül gratulálok a svédeknek, remek játékosaik vannak, akik a világ legjobbjai közé tartoznak." A német szakember szerint csikócsapat még az övé: "Túl korai volt együttesemnek a vb-selejtező, de sikerült egy olyan csapatot megalkotni, amely ereje legjavát tudja nyújtani."

Az aranylabdás tréner a saját jövőjéről is beszélt: "Hogy lennék-e a magyar válogatott kapitánya az Eb-selejtezők alatt? Mindezt nem én döntöm el, viszont szívesen dolgoznék tovább a csapattal, de ezt még meg kell beszélnünk az illetékesekkel. Én családostul jól, sőt magyarosan érzem magam Magyarországon. Itt a jövő csapata, jó lenne közösen a siker gyümölcsét leszedni. A mai meccs után már kérdezték is a játékosaim, hogy mi lesz, maradok-e. Úgy vélem, ha a vezetők nem velem tervezik a jövőt, adják át a stafétabotot az utódomnak, de ha igen, akkor erősítsenek meg a posztomon. Ellenkező esetben a csapat is elbizonytalanodik."

Játékosairól így szólt Matthäus: "Fontos, hogy mindent megtegyenek a csapatért. Idő kellett a megfelelő jellemű futballisták megtalálásához, hiszen voltak olyanok, akik csak a család, a barátok miatt jöttek szívesen haza a válogatotthoz."

A világbajnokság Németországban lesz jövőre, ám oda már biztosan nem jut ki a szakvezető a magyar válogatottal. "Mindig kell egy cél, az pedig egy álom valóra válása lett volna; egy jó magyar csapattal eljutni Németországba. Viszont nem teljesülhet minden álom. Az elmúlt 6-8 hónapban - annak ellenére, hogy a csapattal hat hétből csak három napot tölthetek együtt - sok pozitív jelet fedeztem fel, a legjobban azonban annak örülök, hogy olyan sztárcsapatok, mint Argentína vagy Svédország is komolyan vettek minket."

A magyar labdarúgó-válogatott október 8-án Bulgáriában lép pályára, majd 12-én Horvátországot fogadja utolsó vb-selejtezőjén.

Juha Pál