Vágólapra másolva!
A Magyar Labdarúgó Liga (MLL) csütörtökön kizárta a Borsodi Ligából a Bp. Honvéd csapatát, mert a megadott határidőig nem rendezte pénzügyi vitáját korábbi edzőjével, Tornyi Barnabással. Ez azt jelenti, hogy a pillanatnyi helyzet szerint az MTK szabadnapos lesz a hetedik fordulóban.

A kispestiek nem nyugodtak bele a liga döntésébe. Álláspontjuk szerint, mivel a bíróság újratárgyalja a Tornyi-ügyet, egyelőre nincs olyan jogerős bírósági döntés, amely alapján ki lehetne zárni őket. A Bp. Honvéd vezetői a nap folyamán találkoznak Bozóky Imrével, az MLSZ elnökével és megpróbálják elérni, hogy a vezető helyezze hatályon kívül a liga határozatát.

A honvedfc.hu a következőképp számolt be a csütörtöki eseményekről: "Ma délelőtt (csütörtökön - a szerk.) megbeszélést folytatott a Budapest Honvéd képviselője, Märtz János és Bozóky Imre, az MLSZ elnöke. Megvitatták a kialakult helyzetet, és azt a megoldást választották a Tornyi-ügy végleges rendezésére - tekintettel arra, hogy az MLSZ-ben pénzügyi vizsgálatok folynak -, hogy az lenne a legegyszerűbb, ha a szövetség a 40 millió forintot visszaküldené, a Honvéd pedig a Tornyi Barnabás által magadott bankszámlára a pénzt átutalná. Ezen megállapodásról értesítették Kisteleki István ligaelnököt, aki több tanú jelenlétében megerősítette, tudomásul vette, megvárják a holnapi napot, amíg az összeg megjelenik Tornyi Barnabás számláján."

"A délutáni órákban több újságíró is felhívta a Honvéd képviselőit, hogy Kisteleki István a fegyelmi bizottság korábbi határozatára hivatkozva kizárta a Bp. Honvédot az első osztályból. A Honvéd vezetői csodálkoztak a hír hallatán, és azonnal felhívták Bozóky Imrét, aki szintén meglepődött Kisteleki döntésén. A Honvéd vezetői azonnal a liga székházába siettek, és magyarázatot kértek Kisteleki Istvántól, miért változtatta meg a Bozóki Imrével történt megbeszélésen elhangzottakat. Kisteleki István azt mondta, hogy nem történt meg az átutalás, ezért a korábbi határozat érvénybe lép, vagyis kizárják a Honvédot. A Honvéd képviselői tájékoztatták Kistelekit arról is, hogy a Fővárosi Bíróság helyt adott a Honvéd perújrafelvételi kérelmének, melyet előreláthatólag holnap kézbesítenek az illetékeseknek. Ennek értelmében az egész Tornyi-ügyet a bíróság újratárgyalja, ez azt jelenti, hogy a Tornyi Barnabásnak megítélt 29 millió tőke, plusz kamatok összeget a perújító bíróság hatályon kívül helyezte, és új eljárást rendelt el."

"Kisteleki István erre azt mondta, hogy ő már nem tud mit tenni ebben az ügyben, forduljon a Honvéd az MLSZ-hez. Az ügyben várhatóan péntek délben fog dönteni a liga versenybizottsága. Magyarországon a hatályos jogszabályok szerint egy bírósági döntés magasabb szintű döntés, mint egy közigazgatási szerv döntése (liga), aki ezt nem fogadja el, vagy nem tartja tiszteletben, az bűncselekményt követ el. Remélhetőleg a pénteki nap folyamán lezáródik az ügy, és továbbra is NB I-esek maradunk."

A Magyar Labdarúgó Liga (MLL) versenybizottsága hétfőn, 16 órakor dönt a Bp. Honvéd kizárásával összefüggő teendőkről. A testület tanácskozására a liga új, ideiglenes székhelyén (Bp. III., Huszti út 38.) kerül sor.

Bozóky Imre, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke pénteken a fegyelmi szabályzat 17. paragrafusának 2. bekezdésének b) pontja alapján a fegyelmi bizottság elnökénél indítványozta a Bp. Honvéd beadványában írtak kivizsgálását, különös tekintettel arra, hogy a Fővárosi Bíróság a fegyelmi eljárás alapjául szolgáló peres ügyben elrendelte a perújítási eljárást - tájékoztatott a szövetség hivatalos honlapja.

Ez a paragrafus jogot biztosít az MLSZ elnökének arra, hogy fegyelmi eljárás lefolytatására kérje fel az illetékes bizottságot. A kispestiek szombaton nem lépnek pályára az MTK ellen.

"Ez nem jelenti azt, hogy a Honvéd újra élvonalbeli, a csapat jogilag továbbra is ki van zárva" - mondta Kiss Zsolt, a kispesti klub kisebbségi tulajdonosa. Kiss hozzátette: a fellebbviteli bizottság jogerős döntése ellen, amely az egy osztállyal lejjebb sorolást is tartalmazta, rendkívüli jogorvoslati kérelmet nyújtott be a klub, de hiába fizette be a 250 ezer forintos illetéket, mégsem tárgyalta újra az ügyet a fegyelmi bizottság.

"A testület akkor még a ligához tartozott, amely nem tájékoztatta az MLSZ-t a Honvéd kérelméről, pedig ez kötelessége lett volna, mivel a fegyelmi bizottság visszakerült az MLSZ-hez. Bozóky Imre elnök úr ma tőlünk értesült erről" - mondta Kiss, aki azt reméli, az fb addig felfüggeszti a Honvéd kizárását, amíg a bíróság nem dönt jogerősen az ügyben.

Ami a hétvégi meccset illeti, Garami József, az MTK szakmai igazgatója a csapat honlapján elmondta: amennyiben a liga valóban nem engedi a Honvédot a továbbiakban az élvonalban szerepelni, úgy a kék-fehérek edzőmérkőzéssel pótolják a bajnokit.