Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott amerikai túrája során két nagyon különböző mérkőzést játszott. Phoenixben 40 ezer drukker őrjöngte végig a Mexikó elleni barátságos meccset, s mint kiderült, nem a Matthäus-csapat amerikai népszerűsége jár ennyire a fellegekben, hiszen Miamiban az Antigua és Barbuda elleni rangadót mindössze 150 néző figyelte a helyi füves pályán. Pedig a belépésért nem is kellett fizetni.

Eredetileg úgy volt, hogy Haitival meccselnek legjobbjaink, ám végül változott a program, nem is egyszer, hiszen a 70 ezres lakosú Antigua és Barbuda válogatottja elleni meccset magyar idő szerinti éjfélről este 9 órára pakolták át a szervezők.

Lothar Matthäus a próbálgatás jegyében szállt repülőre keretével, amelyben nem kevés újonc kapott helyet - persze német kapitányunknak nem volt egyszerű dolga, hiszen nem hivatalos FIFA-játéknapon volt a két találkozó, így a légiósok közül csak a dán tavaszra készülő, Mexikó ellen debütált Rabóczki Balázs és az Auxerre-tarcsiban edződő Vadócz Krisztián kap(hat)ott lehetőséget, az NB I bajnoka, a Debrecen pedig külön kérte a mestert, hogy mellőzze a Loki holtfáradt játékosait (Ferenczi végül csak utazhatott).

Matthäus természetesen tudta, hogy nem fog népszerűbbé válni (a meghívott játékosok családtagjait leszámítva) azzal, hogy "noname" embereket dob át a tengerentúli mélyvízbe, a szigetlakók elleni meccs után ugyanis elmondta: "Játéklehetőséggel szerettem volna meghálálni a fiatal labdarúgóknak a jelenlétet, és gondolom, ezzel egyúttal ismét témát szolgáltatok a hazai újságíróknak."

A barátságoson végül 12 újonc kapott lehetőséget, és a focival még csak ismerkedő Antigua és Barbuda elleni 3-0-t nehéz értékelni, mindenesetre jelzésértékű, hogy még Derrick Edwards, az ellenfél trénere is minimum 5-0-s vereséggel számolt - illetve azzal már elégedett lett volna.

Képriportunk mindennél többet elmond a találkozó nyárias és barátságos hangulatáról (itt nem kapott piros lapot magyar játékos tíz perc elteltével), de akinek ez kevés, olvassa el az [origo] alkalmi tudósítójának remek hangulatjelentését.

"A meccs előtt egy héttel tudtuk meg, hogy a magyar fiúk itt fognak Miamiban játszani, azonnal hazarohantam infót gyűjteni, hogy mikor és hol lesz az esemény. De sajnos sehol nem találtam semmit, a jegyüzérek semmit nem tudtak a dologról, a ticketmasters.com-on pedig csak a mexikói meccsre lehetett jegyeket venni. Hétvége elején szereztem tudomást róla, hogy 'valahol Miamiban', és nem Haiti ellen játszunk. Ekkor kerestek meg az [origo]-tól, hogy csináljak pár képet es írjak egy kis élménybeszámolót - örömmel belementem, feltéve, hogy eljutok odáig.

Forrás: [origo]

Még több kép a meccsről

Később kiderült, nem a miami, hanem a floridai nemzetközi egyetemnél játszanak a srácok... Tehát egyetem, egy focipálya egy szerény, talán 250 fős lelátóval. Lehettünk kb. 150-en, plusz két tucat 'hazai' szurkoló. Jegyeket pedig nem kellett venni, mert ingyenes volt a meccs. Pont kezdésre értünk oda, megszólalt a Himnusz, csináltam pár képet, és pár perc múlva már kergették is a bőrbogyót. Összesen öt gólt rúgtak a magyarok, amiből kettőt nem kaptunk meg. Volt pár szívszorító összeesés, néhány sárga lap, megannyi szabadrúgás.

Nem láttam a mexikó elleni mérkőzést, de tudom, hogy nem sikerült túl fényesre, viszont ez annál eredményesebb és diadalmasabb volt. Sokkal több helyzetünk volt, a kapusunk se fáradt el, talan két lövést kellett kivédenie. Egy biztos, ezek a fekete srácok még ha focizni annyira nem is, de futni nagyon gyorsan tudnak. Nem volt egy olyan helyzet, amikor a kis antiguaiak ne futották volna le akármelyik magyar játékost!

Mindenesetre fiaink győzelmet arattak, a kedvünk pedig nagyon jó volt. Bár verekedés nem volt, de voltak, akik nem bírták ki non-stop 'baráti anyázás' nélkül. A többiek meg dőltek a röhögéstől. Életem első, es egyben igen kellemes, vidámteli meccse volt.

Antigua gyorsfutó focistái pedig még mindig azon törhetik a fejüket: 'mijaza' RIA-RIA-HUNGÁRIA?"

Szalontai Csaba