Vágólapra másolva!
Király Gábor csapata, a Crystal Palace már biztos, hogy a következő szezonban is az angol másodosztályban fog szerepelni, s bár a magyar labdarúgó-válogatott kapusa egy évet szívesen eltöltött a Championshipben, a következő szezonban újra a legerősebb osztályban szeretne futballozni.

A Crystal Palace 2004-ben némi meglepetésre sikerrel vette a második ligás rájátszás küzdelmeit, majd egy esztendőt a Premier League-ben töltött. Sokan esélytelennek tartották Iain Dowie együttesét a bennmaradásra, tavaly késő tavasszal mégis mindössze egyetlen gól választotta el a dél-londoniakat a 17. hely megkaparintásától.

A búcsú után több élvonalbeli csapat (Liverpool, Portsmouth, Manchester City) is érdeklődést mutatott a Szombathelyről származó játékos iránt, aki azonban úgy nyilatkozott, hogy nem akar mindenáron távozni az angol fővárosból, ahol jól érzi magát. Az Angliában is rendkívül népszerű "mackónadrágos kapus" le is húzott még egy évet Kristálypalotában, nyilván abban a reményben, hogy azonnal sikerül kiharcolnia együttesével a feljutást.

Idén a - több európai élbajnokságnál színvonalasabb - 24 csapatos Championshipben elért hatodik helyével be is jutott a rájátszásba a CP, ahol a Watforddal nézett farkasszemet, és végül viszonylag könnyedén, 3-0-s összesítéssel maradt alul, így Királyéknak idén nem jött össze a tavalyelőttihez hasonló bajnoki bravúr.

A magyar hálóőr április 1-jén volt 30 éves, ami egy kapus esetében nem kor, ám érthető, hogy a korábbi Hertha-csillag feljebb szeretne lépni - amire jó esélye is van, hiszen az egész szezon során remekül védett, még a Watford elleni hazai playoff-betli során is ő próbálta tartani a lelket társaiban.

Szerződéséből még egy év van vissza, ám nem kíván mindenáron a Selhurst Parkban maradni Király Gábor: "Mindent megtettünk, hogy visszajussunk a Premiershipbe, de sajnos nem jártunk sikerrel" - mondta a kapuvédő a Sky Sportsnak. "A szerződésem még egy évig érvényes, de én újra az angol élvonalban szeretnék futballozni."

"Az előző szezonban Petr Cech mögött a Premier League második legjobb kapusának választottak, a Herthával a Bajnokok Ligájában és az UEFA-kupában szerepeltem, több mint hatvanszor magamra ölthettem már a címeres mezt, így talán érthető, hogy újra a legmagasabb szinten szeretnék futballozni. Számomra ez a Premiershipben testesül meg."

Azt egyelőre nem tudni, mely csapatok érdeklődnek Király Gábor iránt, a Crystal Palace menedzsere, Iain Dowie azonban a sikertelen rájátszás után leszögezte: mindenképp szeretné, ha az együttes legjobbjai nem távoznának a klubtól.

Juha Pál