Vágólapra másolva!
Hetvenkilenc éves korában pénteken reggel, a Kútvölgyi Kórházban elhunyt Puskás Ferenc, minden idők legnagyobb magyar labdarúgója.

A világ egyik legismertebb magyar embere, a legendás magyar Aranycsapat balösszekötője 1927. április 2-án született Kispesten, és 1943 és 1967 között, 24 éven át ontotta a gólokat a világ élvonalában. 16 évesen, a Kispesti AC játékosaként lépett először pályára a magyar élvonalban, majd egy hónappal a 18. születésnapja előtt 1945. március 2-án a magyar válogatottban is bemutatkozott, és máris gólt szerzett Ausztria ellen.

Utolsó fellépése a nemzeti tizenegyben 1956. október 14-én volt, szintén Ausztria ellen, és ezúttal is betalált, keretbe foglalva azt az egyedülálló 11 és fél évet a magyar labdarúgás történetében, amelynek a során a válogatott egyszer sem szenvedett vereséget hazai pályán.

Ebben az időszakban a magyar közönség által Öcsinek becézett világklasszis csatár a Kispesttel (későbbi Bp. Honvéddal) öt bajnoki és négy gólkirályi címet, a válogatott csapatkapitányaként pedig olimpiai aranyérmet (1952, Helsinki) és világbajnoki ezüstérmet (1954, Svájc) nyert; 1953 novemberében a Wembley-stadionban kétszer talált be a híres 6:3-as mérkőzésen.

A 1943 és 1956 között 349 magyar bajnoki mérkőzésen 358 gólt ért el, míg a válogatottban 85 találkozón 84-szer volt eredményes. Utóbbi mutatójával a Gazzetta dello Sport című olasz lap összeállítása alapján a 20. század legjobb góllövője lett.

Miután 1956 őszén nem tért haza a Kispest dél-amerikai túrájáról, közel kétéves szünet következett a pályafutásában. Majdnem 32 évesen, erősen túlsúlyosan került a Real Madridhoz, ahol a kemény edzéseknek köszönhetően az 1958/59-es szezonban mutatkozott be a nagyközönség előtt. Első madridi tétmérkőzése előtt félrevonta a csapat első számú bálványát, Alfredo Di Stéfanót, s kézzel-lábbal elmagyarázta neki: amikor meghallja a "Stefi!" kiáltást, gondolkodás nélkül induljon meg az ellenfél kapuja felé, s majd kap egy ajándékot - így is történt, Puskás jóvoltából Di Stéfanónak már csak az üres kapuba kellett passzolnia.

A közönség azonnal kegyeibe fogadta, s gyorsan ráragadt a Pancho becenév, az 1959/1960-as évadban pedig már ő lett a gólkirály, 24 mérkőzésen 25 góllal. Az Európa-kupában még ennél is elképesztőbb gólátlagot produkált: 39 BEK-meccsen összesen 49 gólt rúgott. A csúcs az 1960-as BEK-döntő volt, a glasgow-i Hampden Parkban: a Real Madrid 7-3-ra verte az Eintracht Frankfurtot Puskás négy (és Di Stéfano három) góljával.

A család közleménye

"Megrendülésünk pillanataiban is tudjuk és érezzük, hogy barátok és tisztelők sokasága gyászolja velünk együtt Puskás Ferencet, a nagy sportolót, az elhivatott edzőt, a mély hazafit, a csodálatos férjet és családapát, s hogy nagyon sokan szeretnék és próbálják kifejezésre juttatni részvétüket, ami nekünk, a gyászoló családtagoknak nagy megtiszteltetés, szívet melengető büszkeség, egyben érezhető felelősség. Kérjük ugyanakkor a tisztelőket és a média képviselőit, hogy tartsák tiszteletben a család igényét a csöndes, diszkrét gyászra ezekben a fájdalmasan nehéz napokban. Egyúttal felkértük Schmitt Pál barátunkat, a MOB elnökét, volt madridi nagykövetet, annak az emlékbizottságnak a vezetésére, amelynek segítségével a legkörültekintőbben igyekszünk előkészíteni és megrendezni drága halottunk búcsúztatását.

A testület napokon belül összeül Budapesten és megosztja a legfontosabb tudnivalókat a sajtóval. A rengeteg együtt érző üzenetet és erőt adó segítőkészséget megköszönve a család nevében:

Puskás Ferencné"




Forrás: EPA

Képgaléria a futball-legendáról

A spanyol állampolgárságot - a magyar megtartása mellett - 1961-ben kapta meg, de a válogatottban már nem tudta régi önmagát idézni, bő fél esztendő alatt mindössze négy mérkőzést játszott, rúgott gól nélkül.

A 6-3 a tévében

A Magyar Televízió pénteken arról tájékoztatta az MTI-t, hogy november 19-én vasárnap, 22:35 órától Puskás Ferenc emléke előtt tisztelegve műsorra tűzi az évszázad labdarúgó-mérkőzését, a londoni 6:3-at. A nézők a teljes találkozót láthatják Szepesi György korabeli közvetítésével.



1997 elején Münchenben a labdarúgás történetével és statisztikájával foglalkozó német szervezet (IFFHS) adatai alapján jutalmazták, mert - a Kispest, a Bp. Honvéd és a Real Madrid színeiben - első osztályú bajnoki mérkőzéseken ő szerezte a legtöbb gólt a világon: 489-et.

1999-ben megkapta A magyar sport tiszteletbeli nagykövete címet. 2001-ben a Magyar Olimpiai Bizottság védnökségével a Nemzeti Sport által rendezett szavazáson a 20. század legjobb magyar férfi sportolójává választották.

2000-ben az IFFHS "Évszázad Európai Labdarúgója" választásán a negyedik helyen végzett. Másképp gondolták ezt a BBC portugál nyelvű honlapjának szavazói, akiknek többsége szerint Puskás volt labdarúgó-világbajnokságok történetének legnagyobb alakja, megelőzve Pelét, Garrinchát és Maradonát.

2002. április 2., azaz 75. születésnapja óta Puskás Ferenc nevét viseli az ország legnagyobb sportlétesítménye, az egykori Népstadion. A születésnap alkalmából eljött a spanyol válogatott, nemrégiben pedig a Real Madrid is fellépett egy budapesti jótékonysági mérkőzésen, amelynek bevételéből összesen 22,5 millió forintot ajánlottak fel a Puskás család részére.

2004-ben elnyerte a Nemzet Sportolója címet, valamint a nemzetközi (FIFA) és az európai szövetség (UEFA) kitüntetését: a FIFA Erény Rendje díját minden országban egy személy vehette át a szövetség centenáriumi esztendejében, az UEFA aranyjelvényével pedig az elmúlt fél évszázad legjobb játékosait díjazták.

Az Alzheimer-kórhoz hasonló idegrendszeri betegsége 2000 novemberében kezdődött, azóta Kútvölgyi úti kórházban kezelték.