Vágólapra másolva!
Várhidi Péter szövetségi kapitány szerint a magyar labdarúgó-válogatott négy éven belül harminc helyet lép előre a nemzetközi szövetség (FIFA) világranglistáján, ha megkapja a hosszú távú építkezéshez a kellő türelmet és támogatást. Többek között ez hangzott el a ciprusi négyes tornára készülő nemzeti együttes vasárnap délutáni találkozóján a margitszigeti Thermál Hotelben.

"A mai fiataloknak nincs példaképük, minden gyermek külföldi kedvencet keres magának" - mondta a szakember. "A mi feladatunk egy szerethető és eredményes magyar válogatott kialakítása. Hiszek benne, hogy a fiatalítás az egyetlen járható út. Természetesen azokról az idősebb futballistákról sem mondok le akik mentálisan beillenek az új együttesbe. Csak olyanokat hívok be, akiknek valóban megtiszteltetés a szereplés a válogatottban és elfogadják, hogy a nemzeti csapatban nem lehet sok pénzt keresni. Biztos vagyok benne, hogy a fiatalokkal, akik nagyon tehetségesek, ha megszerzik a kellő nemzetközi rutint, akkor négy éven belül képesek leszünk 30 helyet előrelépni a FIFA világranglistáján, sőt a legjobb 30 közé is bekerülhetünk."

A FIFA-rangsorban jelenleg a 61. helyen állnak a magyarok. A kapitány hozzátette: az első fél év a csapatépítés jegyében telik el.

"Ebben az időszakban kell megtalálni azokat a játékosokat, akikre épülhet az új válogatott. Biztos lesznek olyanok, akik menetközben maradnak ki és akadnak olyanok is, akik később kerülnek be a keretbe. A kapu mindenki előtt nyitva áll és megígérem, hogy mindenkinek lehetőséget biztosítok, aki a pályán nyújtott teljesítményével és a mentalitásával ezt kiérdemli, és beilleszkedik abba a szerkezetbe, amit elképzeltem."

Várhidi nem fogalmazott meg konkrét elvárást a kedden kezdődő ciprusi négyes tornával kapcsolatban. "Tíz évvel ezelőtt még toronymagas esélyesként léptünk volna pályára Ciprus ellen, ez a helyzet azóta megváltozott. Ellenfelünk az utóbbi időben legyőzte Spanyolországot, Írországot és közel állt a világbajnoki bronzérmes német válogatott megveréséhez is. Nekünk évek óta nincs számottevő nemzetközi eredményünk. A négyes tornán szeretnék minél több játékosnak lehetőséget biztosítani, előzetesen nem volt lehetőségünk közösen készülni, ezért az elkövetkező pár nap kiváló alkalom lesz egymás jobb megismerésére."

Várhidi együttese kedden - magyar idő szerint 18 órakor - Ciprus ellen lép pályára Limasszolban, és szerdán az eredménytől függően Bulgária vagy Lettország következik.

A magyar keret:
kapusok: Végh Zoltán (MTK Budapest), Fülöp Márton (Sunderland)
védők: Pollák Zoltán (MTK Budapest), Juhász Roland (RSC Anderlecht), Vanczák Vilmos (St. Truiden), Balogh Béla (MTK Budapest), Rodenbücher István (MTK Budapest), Vaskó Tamás (Újpest FC), Csizmadia Csaba (SV Mattersburg)
középpályások: Filkor Attila (Internazionale), Kanta József (MTK Budapest), Sándor György (Újpest FC), Tóth Balázs (Kayseri Erciyesspor), Tőzsér Dániel (AEK Athén), Zsidai László (MTK Budapest), Vass Ádám (Stoke City)
csatárok: Farkas Balázs (Dinamo Kijev), Huszti Szabolcs (Hannover 96), Priskin Tamás (Watford), Gera Zoltán (West Bromwich Albion), Hrepka Ádám (MTK Budapest), Tisza Tibor (Újpest FC)