Vágólapra másolva!
Michel Platini, az Európai Labdarúgó Szövetség elnöke április 18-án Cardiffban bejelenti, mely ország(ok) rendezheti(k) majd a 2012-es Európa-bajnokságot. Magyarország 2004-ben és 2008-ban elbukott, most azonban - a társpályázó horvátokkal - jó esélye van, hogy diadalmaskodjon az olasz, valamint a lengyel-ukrán kandidálással szemben. Legutóbb a riválisokkal foglalkoztunk, míg e heti összeállításunkban felidézzük a magyar-horvát pályázat történetét. A cikk utolsó oldalán megírhatja, ön mit vár a walesi döntéshozóktól.

Magyarország a 2004-es Eb-re Ausztriával közösen kandidált, a 2008-asra pedig egyedül - mindkétszer sikertelenül. Az UEFA végrehajtó bizottsága 2002. december 12-én úgy döntött, hogy 2008-ban Ausztria és Svájc adhat otthont a labdarúgó Európa-bajnokságnak, s a magyar pályázat állítólag épphogy lemaradt, ám mégsem nyert. Egy nappal később, december 13-án mégis alakulóban volt a 2012-es, közös magyar-horvát kandidálás lehetősége. Vlatko Markovic, a Horvát Labdarúgó Szövetség elnöke szerint a 2012-es és a 2016-os Európa-bajnokság megrendezését is a párban pályázók nyerhetik el, Horvátország pedig szívesen kandidálna újra valamelyik szomszédjával, például Magyarországgal.

Egy évig csend volt ez ügyben, majd 2003. december 22-én érdekes hírt közölt a román sajtó: Románia és Magyarország együtt rendezhetné meg a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokságot. Bukarestben nemcsak a sportsajtó, hanem más tömegtájékoztatási eszközök is felfigyeltek Gyurcsány Ferenc akkori sportminiszter pár nappal korábbi megjegyzésére, miszerint Magyarország és Románia közösen rendezhetné meg a 2012-es labdarúgó Eb-t.

A román közszolgálati rádió Rador nevű hírügynökségét idézve számolt be arról, "a budapesti ifjúsági és sportminisztérium javasolta, hogy egy viszonylag közeli jövőben, esetleg legfeljebb tíz éven belül Románia és Magyarország adhatna otthont a labdarúgó Európa-bajnokságnak".

Az egyik legnépszerűbb román sportnapilap, a Gazeta Sporturilor azt írta: a lehetséges közös vállalkozásban Románia vetélytársa lehet Oroszország, amely pályázott a 2004-es és a 2008-es Eb megrendezésére is, és már felvette ebben az ügyben a kapcsolatot Magyarországgal. A cikkben megjelent az is, hogy "a jelek szerint az UEFA szándékában áll Közép-Kelet-Európának adni a 2012-es Eb-t. Állítólag Ukrajna és Lengyelország, valamint Horvátország és Bosznia-Hercegovina kész a nyolc év múlva sorra kerülő kontinenstorna közös lebonyolítására."

2004 januárjában még mindig nem lehetett tudni, kivel pályáznak a mieink, Gyurcsány Ferenc azonban ismét megszólalt az ügyben. A bukaresti Romániai Magyar Szónak, valamint a Krónika című erdélyi napilapnak külön-külön adott interjújában a miniszter elmondta: "A két ország az egységesülő Európa felé tart, amelyben meg kell tanulni a nagy ügyekben is együttműködni". Az ötletgazda magyar sportminisztérium vezetője kifejtette, hogy a döntést a két országnak 2005 végéig, 2006 elejéig kell meghoznia, és meg kell fontolni a Horvátország részéről nemrég érkezett ajánlatot is. Román partnereitől meg is fogja kérdezni, mit szólnának ahhoz, hogy esetleg hármasban pályázzanak - tette hozzá.

Több hónapos csend után, november 13-án aztán döntöttek keleti szomszédaink: "Képtelenek lennénk lebonyolítani egy ilyen léptékű eseményt. Országunk nem rendelkezik a megfelelő infrastruktúrával, ez legfeljebb 2016-ra vagy 2020-ra épülhet ki" - jelentette be Mircea Sandu, a futballszövetség elnöke, hozzátéve: egyelőre megoldhatatlan problémát jelentene az alkalmas stadionok, utak, szállodák és repülőterek előteremtése.

Forrás: MTI

Gyurcsány sportminiszterként kezdte a lobbit - vajon nyerő lesz a 21?

Pontosan egy évvel Gyurcsány Ferenc romániai látogatását követően vált biztossá, hogy a horvátokkal közösen kandidál Magyarország, 2005. január 28-án ugyanis a két ország aláírta a szándéknyilatkozatot. Nagykanizsán Ábrahám Attila, a Nemzeti Sporthivatal elnöke és Romana Caput-Jogunica horvát tudományügyi, oktatási és sportminiszter-helyettes szignózta a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság megrendezésére benyújtandó pályázatról szóló közös szándéknyilatkozatot. A pályázati szándékot legkésőbb január 31-ig kellett jelezni.

Február 8-án Gyurcsány Ferenc már miniszterelnökként jelentette be: "Egyöntetű a szándék, hogy Magyarország és Horvátország közösen pályázzon a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság rendezésére. Magyarország ezzel lezárta a vizsgálódást abban a kérdésben, hogy Romániával vagy Horvátországgal együtt induljon az Eb-rendezésért" - mondta Gyurcsány, miután találkozott Ivo Sanader horvát kormányfővel.

Ekkor már azt is tudni lehetett, hogy Magyarország és Horvátország mellett Lengyelország Ukrajnával közösen jelentkezik, míg Görögország, Olaszország, Románia, Oroszország, Törökország és általános meglepetésre Azerbajdzsán egyedül kívánt (volna) otthont adni az eseménynek.