Vágólapra másolva!
Mind Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, mind Gyárfás Tamás, a magyar-horvát 2012-es labdarúgó Európa-bajnoki pályázatot előkészítő testület magyarországi szervezőbizottságának vezetője elégedetten nyilatkozott a kedd délutáni prezentációról, amely a hírek szerint nagyon jól sikerült a cardiffi Városházán. Mindeközben véget ért szavazásunk, melynek során az [origo] olvasóinak 58,5%-a voksolt arra a lehetőségre, hogy ezúttal Magyarország rendezheti a kontinensviadalt.

Olvasóink közül 22141-en adtak választ arra a kérdésünkre, hogy szerintük ki rendezheti majd a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokságot? A többség optimista volt, hiszen a válaszadók 58,5 százaléka, azaz 12943 szavazó gondolta úgy, hogy ezúttal végre a magyar pályázat lesz a befutó. 6843-an, azaz 30,9%-nyian választották a világbajnok olaszokat, míg 10,6%, 2355 fő gondolta úgy, hogy az ukrán-lengyel pályázat illetékesei érvelnek majd a leghatásosabban.

Ami biztos: a mindent eldöntő prezentáció csak az eredetileg tervezettnél tíz perccel később, 16.40-kor kezdődhetett el az UEFA végrehajtó bizottságának tagjai előtt. A késésnek az volt az oka, hogy az UEFA rendkívül szigorúan ellenőrizte, kik mennek be a cardiffi Városháza dísztermébe. Csak azokat engedték be, akiknek a neve szerepelt a pályázati bizottságok meghívott vendégeinek listáján. Összesen 200 vendég adatait egyeztették.

A magyar-horvát prezentáció után Gyurcsány Ferenc miniszterelnök elégedetten nyilatkozott, elmondta, nagyon bízik benne, hogy a közös pályázat szempontjából kedvező döntést hoz szerdán a végrehajtó bizottság. "A prezentáció során minden az előzetes forgatókönyv szerint alakult, egészen különleges élmény volt háromdimenziós szemüvegen át megtekinteni a Budapestet is bemutató kisfilmet. A végén nagy tapsot kaptunk." - mondta.

A kormányfő szerint mindenképpen bizakodásra ad okot, hogy a bemutató után egyetlen kérdést sem tettek fel az európai szövetség illetékesei. "Tizenöt percig kérdezhettek volna, de nem érezték ezt szükségesnek, amiből joggal következtethetünk arra, hogy mindent világosan, érthetően sikerült bemutatnunk."

Gyurcsány hozzátette: Cardiffban várja meg a szerdai - magyar idő szerint 11.30-ra meghirdetett - bejelentést a 2012-es kontinensbajnokság helyszínéről.

A miniszterelnökhöz hasonlóan Gyárfás Tamás, a magyar-horvát 2012-es labdarúgó Európa-bajnoki pályázatot előkészítő testület magyarországi szervezőbizottságának vezetője is nagyon elégedettnek tűnt. "Szokatlan lesz, amit mondok, de nagyon elégedett vagyok mindenkinek a teljesítményével, köszönök mindent!" - majd tréfásan hozzátette: "és akkor most elkezdeni dolgozni!"

Gyárfás úgy fogalmazott: ha akarna, sem tudna semmi kivetnivalót találni a 30 perces bemutatóban.

Forrás: [origo]

A lengyel-ukrán pályázat egyik "arca", Andrij Sevcsenko

A magyar-horvát bemutatót követően az olaszok, majd a lengyelek és az ukránok következtek - az előzetes hírekkel ellentétben elkísérte őket a lengyel és az ukrán államfő is.

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) végrehajtó bizottsága szerda délelőtt titkos szavazással dönt a 2012-es kontinensbajnokság helyszínéről. A rendezési jogért Magyarország és Horvátország mellett Olaszország önállóan, Lengyelország pedig Ukrajnával közösen van versenyben.