Vágólapra másolva!
A Málta elleni győztes Európa-bajnoki selejtező után ezúttal barátságos mérkőzésen Lódzba látogatott a magyar labdarúgó-válogatott, a mieink 20 éve nem tudtak nyerni a lengyelek ellen, de most Hajnal Tamás tizenegyesgóljával sikerült.

Forrás: [origo] A mérkőzés összefoglalója

barátságos mérkőzés:

Lengyelország - Magyarország 0-1 (0-0)
Lódz, Widzew-stadion, 6000 néző
v.: Circhetta (svájci)
Lengyelország: Fabianski - Wasilewski (Bartczak, 83.), Jop, Kielbowicz (Wawrzyniak, 83.), Dudka - Sobolewski, Lewandowski (Kazmierczak, 46.), Golos (Zahorski, 46.), Kosowski - Gargula (Zienczuk, 46.), Matusiak (Brozek, 46.).
Magyarország: Fülöp - Csizmadia, Vaskó, Juhász, Vanczák - Vass, Tőzsér (Leandro, 76.) - Gera (Buzsáky, 78.), Hajnal (Filkor, 93.), Dzsudzsák (Halmosi, 46.) - Feczesin (Priskin, 46.).
gól: Hajnal (80., 11-esből)
sárga lap: Golos (42.), Sobolewski (59.), illetve Halmosi (52.)

Miközben a nemzetközi futballéletben egyre kevesebb szerep jut a barátságos mérkőzéseknek a magyar válogatott szempontjából igenis komoly jelentőséggel bírnak ezek az összecsapások, hiszen Várhidi Péter fiatal gárdájának nagy szüksége van a tapasztalatszerzésre, és egyre többször hangzik el, hogy a vb-selejtezőkre már ütőképes nemzeti tizenegynek kell összeállnia.

Persze ugyanez a célkitűzés az elmúlt 20 évben mindig feltűnt, valószínűleg 1987-ben, a mexikói vébé kudarca után is a változás, a változtatás lehetett a jelszó. Hogy miért éppen 1987? Azért, mert akkor nyertünk utoljára a mostani ellenfél, Lengyelország ellen, Détári hihetetlen szögből szerzett szabadrúgásgólja azóta is feledhetetlen emlék sok-sok magyar drukker számára.

Az 5-3-ra megnyert Eb-selejtező óta hatszor találkozott egymással a két válogatott, és mindössze két döntetlenre futotta a mieink erejéből, most sem mi számítottunk az esélyesnek, hiszen a lengyelek karnyújtásnyira vannak az Eb-részvételtől, ami történelmi siker lenne, mivel a polákok még sosem jutottak ki a kontinensviadalra.

Amíg nálunk a csapatépítés az elsődleges, addig Leo Beenhakker, a házigazda kapitánya a kazahok elleni Eb-selejtezőn 3-1-es győzelmet arató brigádból öt játékost is hazaengedett a keretből, így nem volt ott a lódzi stadionban az az Euzebiusz Smolarek sem, aki az egykori szovjet utódállam ellen egymaga nyerte meg a meccset a piros-fehéreknek.

Várhidi Péter három helyen változtatott a Málta elleni győztes csapaton, a sérült Szélesi Zoltán helyére Csizmadia Csaba került be jobbhátvédnek, a védelem bal oldalán Vanczák Vilmos váltotta Balogh Bélát, míg a szigetországiak ellen eltiltását töltő Hajnal Tamás ismét kézbe vehette a karmesteri pálcát, így Filkor Attila került a padra.

I. félidő:

A lengyelek előtt adódott az első lehetőség, a magyar védelem röviden szabadított fel egy szabadrúgás után, szerencsére Sobolewski nagyon gyatrán lőtt, Fülöpnek nem kellett beavatkoznia. A 8. percben Kosowski már közelebb járt a magyar kapuhoz, Csizmadiát megelőzve bólintott, de a labda a léc fölött hagyta el a játékteret.

Az első tíz perc a hazaiak mezőnyfölényével telt, a Várhidi-csapat keveset birtokolta a labdát, aztán egy rögzített szituáció, Tőzsér szöglete hozta meg az első magyar helyzetecskét, de a berobbanó Vaskóról a kapu mellé pattant a labda. Aztán Dzsudzsák hagyta ott az emberét a bal oldalon, de lapos beadását a kapus felszedte Feczesin elől.

Gera, Priskin és Halmosi mondta a meccs után:


A másik oldalon nem értették meg egymást a védőink, így Kosowskihoz került a labda, aki egyből tekert középre a bal oldalról, a nagy rössel érkező Sobolewski azonban föléfejelt. Az első negyedóra végén a Málta ellen parádés szabadrúgásgólt szerző Tőzsér vállalkozott 25 méterről, a labda egy méterről a jobb felső sarok mellett zúgott el. Dzsudzsák sem áll rosszul önbizalom terén, a Loki-drukkerek kedvence vagy 30 méterről szúrta rá ballal Tőzsér legurítása után, de ennél több pozitívumot nem is lehetett felfedezni a jelenetben.

Forrás: MTI

Gera nem érzi túl jól magát Fabianski kapus társaságában

Mivel Feczesint rendre két védő szorongatta, így a középpályásoknak kellett többet beindulnia, Tőzsér mélységi passzával meg is találta Hajnalt, a Karlsruhe karmestere azonban kicsit bátortalanul indult el, így a 16-os előtt szerelni tudták. A két kapus közül Fülöpnek kellett először bravúrt bemutatnia, Kosowski sokadszor húzott el a baloldalon, aztán Matusiakhoz passzolt, aki otthagyta Vasst, és 18 méterről a bal felsőt célozta meg, de az Angliában profiskodó magyar hálóőr a léc fölé paskolta a labdát.

A 35. percben megint a lengyel csapat legaktívabb tagja, Kosowski készített elő egy helyzetet, beadását Vanczák röviden pörgette ki, szerencsénkre Sobolewski kézzel tette maga elé a labdát, így már az sem számított, hogy utána a lécre bikázott. Dudka jó messziről próbálta meglepni szabadrúgásból Fülöpöt, aki nem aludt el, és nagy vetődéssel szögletre ütötte a kapu jobb oldala felé süvítő labdát.

Az első félidő gól nélkül ért véget, a lengyelek ugyan többet birtokolták a labdát, de csak két veszélyes lövéssel tették próbára Fülöp Mártont, míg a mieinknek a stabil védekezés mellett nem igazán jutott ereje kontrákat vezetni.

II. félidő:

Várhidi Péter két helyen változtatott a szünetben, Feczesin helyére Priskin Tamás érkezett, Dzsudzsákot pedig Halmosi Péter váltotta. A második játékrész első említésre méltó momentuma, hogy Halmosi akasztott meg egy lengyel kontrát sárga lapot érően. A fordulás után tíz perc elteltével azt állapíthattuk meg, hogy továbbra sem kellett lerágni a körmünket az izgalmak miatt, a lengyelek próbáltak támadgatni, de a magyar védelem jól állt a lábán, Brozek fejesét például vetődve tette magáévá Fülöp.

A jobb oldalra átvezényelt, de ballábas Kosowski került lövőhelyzetbe a 62. percben, de 19 méterről a lelátó tetejére bombázta a labdát. Egy perccel később Halmosi adott be egy jó cselt követően, Gera ugyan lefejelte a labdát a hosszú oldalon, de Priskin már nem tudott beleérni, így Fabianski zsákmánya lett. A 64. minutumban Hajnal kötött csomót két védő lábára, aztán 16 méterről lőtt, egy lengyel lábon megpattant a labda, Fabianski már verve volt, de a bal kapufa hárított helyette.

Priskin még nagyobb helyzetben hibázott, Gera remek ütemű labdájával egyedül indulhatott el a lengyel kapu felé, de a léc fölé emelt 15 méterről. Három a magyar igazság, rövid időn belül a harmadik lehetőség adódott a mieink előtt, Tőzsér szögleténél Fabianski elszámította a labdát, így Vaskó csúsztatott, sajnos a jobb felső mellé.

Az utolsó negyedórára fordulva Zienczuk ugrasztotta talpra a lódzi publikumot, éles szögből tűzte rá, Fülöp ugyan rajta volt a lövésen, de inkább visszahúzta a kezét, így kirúgás következett. A 79. percben Priskin fejjel tette volna maga elé a labdát a lengyel 16-oson belül, amikor az érkező Jop nyakmagasságban eltalálta, a jogos büntetőt a lecserélt Gera hiányában a csapatkapitánnyá előlépő Hajnal küldte a jobb sarokba, megszerezve ezzel első gólját a nemzeti tizenegyben (0-1).

Forrás: MTI

A mérkőzés legfontosabb jelenete: Hajnal gólra váltott büntetője

Továbbra is lendületben maradt a Várhidi-legénység, Halmosi beadása után Priskin fejelt fölé, igaz, közben lökte védőjét, így kifelé járt szabadrúgás. Aztán egy gyors kontra végén Vanczák tolta ki a labdát Priskinnek, aki éles szögből lövésszerű beadást engedett el, ami a kaput nem találta el, és az érkező Buzsákynak sem lett jó. Szép magyar támadás végén Buzsáky ballal vette célba a kaput, de egy védőről levágódott a labda, Fabiasnkinak mázlija volt, mert sem Priskin, sem Halmosi nem érte el a lepattanót, ami így a kapusé lett.

A három perces ráadásban Sobolewski lapos suhintása után emelkedhetett a magyar szakvezetés vérnyomása, de a bal sarok mellett ment el a labda. Kosowskiból is hős lehetett volna, de talán őt is meglepte, hogy eljutott hozzá a labda, és így pocsék megoldást választott. Circhetta játékvezető a 94. percben fújta le a mérkőzést, ami azt jelenti, hogy 20 év után sikerült ismét legyőzni a lengyel válogatottat.

A második félidő alapján teljesen megérdemelt a magyar győzelem, a védelem remekül végezte a dolgát, hiszen nem volt ziccerük a hazaiaknak, nekünk viszont több lehetőségünk is akadt, és jó volt látni, hogy sokszor okosan megbecsülték a labdát játékosaink, nem volt kapkodás, látszólag mindenki pontosan tudta, hogy mi a feladata. Ugyan a lengyelektől több alapember is hiányzott, de idegenben nyerni mindenki ellen nagy fegyvertény, főleg úgy, hogy a mostani ellenfél a 16. helyen áll a világranglistán.

Várhidi Péter szövetségi kapitány értékelése:


"Most kell megőriznünk a szerénységünket, mert talán kijelenthetem, hogy most már tényleg van mire szerénynek lennünk" - nyilatkozta a magyar szövetség hivatalos honlapjának Várhidi Péter szövetségi kapitány. "Szervezetten, összefogottan és eredményesen játszottunk, ez a győzelem újra egy bizonyíték arra, hogy válogatottunk jó úton jár, valóban szép eredményeket érhet majd el."