Vágólapra másolva!
Illusztris társaságban, olimpiai bajnokok és a magyar labdarúgás jeles alakjainak körében tartották szerdán a Buzánszky Jenő életéről szóló könyv budapesti bemutatóját. A legendás Aranycsapat jobbhátvédjéről "Vasutasból aranybányász" címmel írt kötetet Sándor Mihály, debreceni sporttörténész, -újságíró.

A 49-szeres válogatott labdarúgó hat éve fővédnöke a Debreceni Egyetem labdarúgó-bajnokságának, aktívan részt vesz a nevét viselő labdarúgó akadémia életében.

Az intézmény vezetőinek fejében merült fel a gondolat, hogy könyvben kellene megörökíteni az 1952-ben olimpiai bajnokságot, két évvel később világbajnoki ezüstérmet nyert kiváló sportoló életútját.

Buzánszky Jenőnek a könyv születésekor egyetlen kikötése volt: ne a politika irányából közelítsék meg benne a sportot. Ez sikerült is a szerzőnek, akinek olvasmányos műve érdekes könyv lehet a futballkedvelők számára.

A könyvbemutatón Kisteleki István, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke hangsúlyozta: Buzánszky Jenő remek emberi tulajdonságokkal rendelkezik, és ha azokat a mai fiatalok is magukévá teszik, újra lehet esély a magyar futball felemelkedésére.

Szepesi György sportriporter kiemelte: Buzánszky nemcsak a futball, hanem az élet nagy mestere is, aki mindenhol feltűnik, ahol labdarúgó-eseményről van szó. Rengeteg barátja van határon innen és túl, szívesen foglalkozik a gyermekekkel is, és nem mellesleg évek óta a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat sportbizottságának elnöke.

Az élménybeszámolókkal, dedikálásokkal egybekötött rendezvényen megjelent többek között Kamuti Jenő, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, Dömötör Zoltán, a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubjának elnöke, Dunai Antal olimpiai aranyérmes labdarúgó, Várhidi Pál egykori játékostárs. Egyetlen hiányzó volt, az Aranycsapat kapusa, Grosics Gyula egészségi állapota még nem engedte meg, hogy ígéretének megfelelően eljöhessen a bemutatóra.