Vágólapra másolva!
Bő fél éven belül a magyar nemzeti tizenegy második alkalommal találkozik a görög válogatottal. Novemberben a két gárda Eb-selejtezőn mérte össze erejét, most pedig barátságos mérkőzést játszik egymással, és míg nálunk a szövetségi kapitány személye és a keret is jelentősen kicserélődött, addig a hellének szinte változatlan együttessel léphetnek majd pályára.

A magyar válogatott számára a találkozó fontossága abban rejlik, hogy ezen a meccsen mutatkozik be a nemzeti tizenegy kispadján a holland Erwin Koeman, míg a görögöknek az Európa-bajnoki felkészülés miatt jelent sokat a 90 perc.

Már csak azért is, mert Budapestre 24 futballista utazik, és a hírek szerint Otto Rehhagel közülük választja majd ki, hogy kiket nevez a kontinensviadalra, ahol 23 játékosra számíthat majd - vagyis a mostani keretből egyvalaki nem utazhat Ausztriába. Könnyen lehet, hogy ez éppen ellenünk dől el, bár Rehhagelt ismerve valószínűbb, hogy már határozott a német mester.

A június végéig aktuális Európa-bajnoknak számító együttes az elmúlt fél évben szinte semmit sem változott, Rehhagel nem a gyors módosítások híve - a mostani keret szinte teljesen megegyezik a fél évvel ezelőtt nálunk járttal. Akkor Trajanosz Dellasz és Evangelosz Manciosz is itt volt a hellénekkel, ők most biztosan nem játszanak, pályára léphet viszont most a tavaly novemberben hiányzott Angelosz Hariszteasz (aki akkor sérült volt), Szokratisz Papasztopulosz és Alekszandrosz Corvasz. Utóbbi eddig még nem húzhatta fel a címeres mezt, és a Panathinaikosznál nevelkedett, de ott játéklehetőséget egyáltalán nem kapó, és ezért tavaly nyáron Kréta igazolt portásra alighanem most is csak a harmadik számú kapus szerepköre vár.

Gera és Koeman mondta a szombati meccsről:

http://www.videa.hu/flvplayer.swf?v=gAPF7xwh4BHsuAdR


Papasztopulosz helyzete valamivel érdekesebb: az AEK Athén középhátvédje ugyan csak 19 esztendős, de hatalmas tehetségnek tartják, és kulcsszerepe volt abban, hogy a görög U19-es válogatott tavaly Eb-döntőt játszott. A bekk idén mutatkozott be a nagyválogatottban, és alig van olyan sztárklub, amellyel ne hozták volna kapcsolatba az Arsenal FC-től kezdve a Manchester Uniteden keresztül az AC Milanig, de a játékos állítólag egyelőre nem akarja elhagyni nevelőegyesületét.

A görögök ellen már a döntetlen is hatalmas bravúr lenne a magyar csapattól: a hellének egyrészt sokkal nagyon játékerőt képviselnek, rendkívül összeszokott csapatot alkotnak, arról nem is beszélve, hogy remek formában vannak. A görög válogatott ugyanis legutóbbi hét mérkőzését egyaránt megnyerte, pedig az ellenfelek között volt a szintén Eb-résztvevő Törökország (ráadásul a félholdasokkal tétmérkőzésen találkoztak a hellének) és Portugália is.

Dárdai szerint szükség van az öregekre is:

http://www.videa.hu/flvplayer.swf?v=ANblbqDsJR8ZTVpU


A luzitánok ellen márciusban idegenben győztek a görögök Jorgosz Karagunisz két találatával, és ezen a meccsen ugyanazokat az erényeket csillogtatták, amivel négy évvel ezelőtt kontinensbajnokságot nyertek. Rehhagel együttese a betonbiztos védekezésen alapszik, a négy hátvéd előtt két védekező középpályás is szerepel (általában Angelosz Baszinasz és Konsztantinosz Kacuranisz), előttük pedig Karagunisz irányít.

A görögök "papíron" 4-3-3-at játszanak, a csatársorban Teofanisz Gekasz futballozik középen, Joannisz Amanatidisz és Angelosz Hariszteasz pedig a két szélen - utóbbi helyzetét megkönnyíti, hogy az utóbbi időben klubjában, az 1. FC Nürnbergben is szélsőként vetették be. Ugyanakkor feltűnő, hogy a középpályások milyen sok gólt szereznek: Baszinasz, Kacuranisz és Karagunisz is jól lő messziről, a védelemből pedig Kirgiakosz az, aki rendre előremegy a pontrúgásoknál.

Aczél Zoltán örül, hogy segíthet:

http://www.videa.hu/flvplayer.swf?v=rXZimquKFtKeF6UH


Barátságos labdarúgó-mérkőzés:

Magyarország - Görögország, szombat 19 óra
Puskás Ferenc-stadion
vezeti: Kevin Blom (holland)
a várható kezdőcsapatok:
Magyarország: Fülöp - Bodnár, Vanczák, Juhász, Bodor - Dárdai, Vadócz - Gera, Hajnal, Huszti - Priskin.
Görögország: Halkiasz - Pacazoglu, Kirjakosz, Dellasz, Kirgiakosz - Baszinasz, Karagunisz, Kacuranisz - Hariszteasz, Amanatidisz - Gekasz.

www.infosport-focivilag.hu