Vágólapra másolva!
Görögország ellen győztes mérkőzésen mutatkozott be a magyar labdarúgó-válogatott kispadján Erwin Koeman szövetségi kapitány, aki második feladatának szintén egy Eb-résztvevő együttest, Horvátországot kapta. Az összecsapás végül 1-1-es döntetlennel ért véget, a találkozó mindkét gólját Niko Kovac szerezte.

Eredmény, barátságos mérkőzés:
Magyarország - Horvátország 1-1 (1-1)
Szusza Ferenc-stadion, 10 ezer néző
v.: Damien Ledentu (francia)
Magyarország: Fülöp Márton - Bodnár László, Vaskó Tamás, Juhász Roland, Bodor Boldizsár - Vadócz Krisztián, Dárdai Pál (Szélesi Zoltán, 89.) - Gera Zoltán, Hajnal Tamás, Dzsudzsák Balázs (Orosz Péter, 64.) - Huszti Szabolcs
Horvátország: Stipe Pletikosa - Vedran Corluka, Robert Kovac (Dario Knezevic, 64.), Josip Simunic, Danijel Pranjic - Niko Kovac - Dario Srna, Luka Modric, Niko Kranjcar (Ognjen Vukojevic, 78.) - Mladen Petric (Ivan Klasnic, 64.), Ivica Olic (Ivan Rakitic, a szünetben)
gól: N. Kovac (44., öngól), illetve N. Kovac (23.)
sárga lap: Gera (31.), Hajnal (78.), illetve R. Kovac (45.), Pranjic (73.)

Erwin Koeman csak a védelemben változtatott a múlt szombaton a görögök ellen győztes kezdő tizenegyén, igaz, ott három poszton is: Szélesi Zoltán helyett Bodnár László lesz a jobb, míg Lőw Zsolt helyett Bodor Boldizsár a bal hátvéd, míg Juhász Roland mellett ezúttal nem Vanczák Vilmos hanem Vaskó Tamás játszhatott belső védőt.

A lelátón Ronald Koemant is fel lehetett fedezni, aki eljött megnézni öccse meccsét.

A 2. percben máris megzörrent Fülöp hálója, ám szerencsénkre Petric helyzetet lesnek ítélte meg a játékvezető... noha a visszajátszásból úgy tűnt, Modric lövésének pillanatában a Dortmund csatára a védők mögött volt.

Két perccel később ismét védelmünk bal oldala ügyetlenkedett, ezúttal Kranjcar lépett ki egyedül, ám lövésébe Vaskó belevetődött.

A 10. percben addig pattogott a labda a 16-osunk előtt, amíg Petric Olic elé nem varázsolta, a támadó villámgyors testcsellel becsapta Juhászt, ám az Anderlecht védője becsúszva szerelni tudott.

Szűk negyedórának kellett eltelnie, hogy kicsit összekapja magát csapatunk, ám csak beadásokig jutott el az együttes. A 17. percben Huszti jobb oldali szögletét Bodor fejelte vissza, Gera pedig 12 méterről magasan kapu fölé fejelt. A 21. percben Dzsudzsák 22 méteres bombája egy védőn megpattanva került szögletre.

Amikor már azt hittük, tényleg átvette a mérkőzés irányítását az együttes, megszerezték a vezetést a vendégek. Egy bal oldali szögletrúgásra Fülöp egyszerűen nem mozdult ki, a labda átszállt felette, a berobbano Niko Kovac pedig két méterről a léc alá bólintott (0-1).

Együttesünk a középpályán jól paszolgatott, ám a 16-oshoz érve minden ötlet kifogyott - a beívelgetéseket a védők kifejelték, így mit sem ért a mezőnyfölény. A 40. percben végre Juhász elért fejjel egy beadást, ám a labda méterekkel a bal kapufa mellé szállt.

A 44. percben elképesztő potyagóllal egyenlített Magyarország.Bal oldali szögletet követően Petric magasan a levegőbe fejelt, Pletikosa nem ugrott fel a gólvonalon, ám a lendületből érkező Juhász elől még elütötte a labdát, balszerencséjére éppen Niko Kovacra, akiről a játékszer a hálóba vánszorgott.

Félidő, 1-1.

A szünetben Olic helyére Rakitic állt be, az első nagy gól helyzetet pedig Gera hagyta ki, aki 16 méterről lőtt a bal kapufa mellé. Az 54. percben ismét a nap gólfelelőse következett, egy újabb sarokrúgásra Niko Kovac érkezett, öt méterről a lécre fejelt, a labda onnan a bal kapufára, majd Fülöp kezébe pattant.

A 64. percben a megsérült Dzsudzsákot Orosz váltotta, két perccel később Gera Bodorhoz passzolt, akinek bal oldali beadását Huszti öt méterről a kapu mellé fejelte - óriási helyzet volt.

Tíz perccel később Gera etette meg nagyon Pranjicot, aki kézzel hárított. A jogos sárga lapot egy góllal is megfejelhette volna együttesünk, ám Huszti okos középre gurítását Hajnal gyengén, sarokkal húzta Pletikosa kezébe.

A hajrában még a francia játékvezetőn egy büntetőt kértek számon a horvátok (tény, a labda elérte Vaskó könyökét), majd Srna szabadrúgása ment veszélyesen a bal sarok irányába, szerencsére célt tévesztett a lövés.

A 89. percvben még a magyar kispad háborodott fel, mert Hajnal eséséért sem adott tizenegyest a játékvezető. A vége 1-1 lett, amely összességében jó eredmény az Eb-résztvevő ellenféllel szemben.

Erwin Koeman, a magyar válogatott szövetségi kapitánya: "Elégedett lehetek a bemutatkozásommal és az elért eredményekkel, de ennél is fontosabb volt a csapattal együtt töltött két hét, ami igen hasznosnak bizonyult. A horvátok ellen elsősorban a védelem stabilizálására kerestem a választ. A bekapott gólnál Fülöp valóban hibázott, de ezenkívül jól védett. A mérkőzésen az első öt percet leszámítva, amikor komoly gondjaink voltak, nagyon jól játszottunk, úgy érzem, ez a döntetlen volt a maximum amit most elérhettünk. Ugyanakkor ezt az eredményt is helyén kell kezelni, még akkor is ha egy nagyszerű ellenféllel szemben értük el."

Slaven Bilic, a horvát válogatott szövetségi kapitánya: "Jó mérkőzés volt, agresszív ellenféllel találkoztunk, ilyen meccset szerettünk volna játszani az Európa-bajnokság előtt. Kevés helyzetünk volt, a lepattanó labdákat a magyarok szerezték meg. Sajnálom, hogy nem nyertünk, de úgy gondolom, a második félidőben nem volt szerencsénk és egy büntető is járt volna nekünk."