Vágólapra másolva!
Az U19-es magyar labdarúgó-válogatott 1-0-s vereséget szenvedett Olaszországtól a Csehországban zajló korosztályos Európa-bajnokság elődöntőjében, így bronzéremmel zárta a tornát. Sisa Tibor együttese végig nagyon szervezetten játszott, az első félidőben egyértelműen esélyesebbnak tartott ellenfele fölé nőtt, végül mégis veszített. A döntőben az olaszok a cseheket hosszabbítás után legyűrő németekkel találkoznak.

U19-es labdarúgó-Eb, elődöntő:
Olaszország - Magyarország 1-0 (0-0)
Plzen, 4000 néző
v.: Moen (norvég)
Olaszország: Fiorillo - Darmian, Tagliani, Gentili, Formiconi (Forestieri, a szünetben) - Albertazzi, Reggio Garibaldi, Poli, Bonaventura - Paloschi (Eusepi, 85.), Okaka Chuka.
Magyarország: Gulácsi - Debreceni, Szekeres, Présinger, Busai (Bajner, 77.) - Korcsmár, Gál, Koman, Szabó L., Gosztonyi - Németh K.
gól: Forestieri (65.)
sárga lap: Albertazzi (15.), Darmian (29.), Forestieri (88.), illetve Korcsmár (46.), Szabó (93.)

Út az Eb-elődöntőig
A Németh Krisztián, Koman Vladimir, Simon András és Gulácsi Péter fémjelezte 19 éves korosztály már azzal a magyar futball utóbbi húsz évének egyik legnagyobb sikerét érte el, hogy kvalifikálta magát az Európa-bajnokság nyolccsapatos döntőjébe.

Sisa Tibor együttese aztán első csoportmeccsén hozta a kötelezőt - már ha lehet ilyet mondani bármilyen magyar futballcsapattal kapcsolatban - Bulgária ellen, majd a címvédő Spanyolországot is legyőzte, ezzel két kör után biztosította helyét egyrészt a kontinenstorna elődöntőjében, másrészt a korosztályos világbajnokság résztvevői között.

Harmadik meccsét elveszítette ugyan a magyar csapat Németországgal szemben, ez azonban már "csak" a csoportelsőségről döntött, a lényeget - a továbbjutást - tekintve nem osztott, nem szorzott.

A sikeres szereplés egyértelműen meghozta a játékosok étvágyát, hiszen az elődöntő előtt Koman Vladimir és Busai Attila is úgy ítélte meg, hogy verhető az olasz válogatott, és bizony az ellenfél fog csomagolni a találkozó után, míg a mieink készülhetnek a döntőre.

A magyar szurkolók egyébként valósággal megszállták a találkozó helyszínéül szolgáló Plzent, az MLSZ honlapja szerint a szövetség által a drukkerek számára biztosított kétezer belépőből közel ezret negydóra alatt szétkapkodtak. A csapatért szorítókón tehát semmi nem múlhatott, így magyar válogatott igazi piros-fehér-zöld hátszéllel vághatott neki a nagy meccsnek.

Első félidő:
A magyar válogatott kezdte a mérkőzést. Debreceni rögtön tekintélyt teremtett magának, és leterítette az olasz kilencest, Okaka Chukát.

Forrás: MTI

Koman Vladimir nagy csatát vívott Polival

A Sampdoria játékosa, az olaszokat jól ismerő Koman Vladimir próbálkozott először, a két hálóőr közül Fiorilli kapusnak kellett előbb játékba avatkoznia.

A két csapat idáig 50-50%-ban birtokolja a labdát, olasz kapuralövést viszont egyelőre még statisztikailag sem jegyezhettünk fel. A taljánok egyelőre lesben utaznak, eddig már kétszer indultak volna szabálytalanul a magyar kapu felé.

Koman után Gosztonyi jó 25 méterről tesztelte Fiorillit, majd Németh Krisztián is próbára tette a kapust, aki egyelőre állja a sarat.

Negyedórát kellett várni az első sárgára: Albertazzi az első figyelmeztetett.

A félidő feléhez közeledve már öt magyar kapuralövést jegyezhettünk, az olaszok viszont egyszer sem ilyesztettek rá Gulácsira. A labda most már többet van a kékmezeseknél, komoly olasz helyzetet azonban szerencsére továbbra sem láttunk.

Már nem csak a leseket gyűjtik az olaszok, hanem a sárgákat is: ezúttal Darmiannak mutatta fel az enyhébbik figyelmeztető kártyát a norvég játékvezető.

Két olasz próbálkozás után Koman szöktette remekül Némethet, aki éles szögből bődületes lövést eresztett meg, a labda azonban ha kevéssel is, de elsuhant a kapu fölött.

Gosztonyi átadása kicsit elpattant Németh Krisztiántól, így odalett az ígéretes lehetőség.

Bal oldali szabadrúgást követően egy lapattanó labdát Németh Krisztián tuszkolt a jobb kapufára, azonban lesről tette, így ha be is pattant volna, az nem ért volna gólt.

Az első játékrészben a magyar válogatott teljesen egyenrangú (sőt!) ellenfele volt a 2003-as U19-es Európa-bajnoknak, így a látottak alapján a szünetben teljesen reális volt a lehetőség a döntőbe jutásra.

Második félidő:
Agresszívan kezdték a második félidőt az olaszok, Korcsmár rögtön túlságosan is keményen próbálta megállítani a csereként beállt Forestierit, amiért megkapta a magyar csapat első sárga lapját.

Egy kisszöglet után Németh remekül gurította vissza a labdát Szabónak, akinek hatalmas lövése kevéssel suhant el a bal alsó sarok mellett.

Németh Krisztiánnal egyre nehezebben bírnak az olasz védők, ezúttal egy ollózásszerűséggel próbálkozott a Liverpool támadója, de kapura tartó labdája egy olasz védő fejéről szögletre pattant.

Okaka Chuka futotta le Szekerest, a magyar védő azonban az utolsó pillanatban remek becsúszó szereléssel menteni tudott.

Busai futtából irtózatosan nagy lövéssel kínálta meg Fiorillót, aki örült, hogy valahogyan oldalra tudta ütni a labdát.

Nem volt benne a meccsben, de megszerezték a vezetést az olaszok: az igen aktív Forestieri remek labdát kapott Garibalditól, majd jobbal a kivetődő Gulácsi mellett a bal alsó sarokba pöckölt (1-0).

Szabó jól tört be a tizenhatoson belülre, lövése azonban gyengére sikerült, így nem jelentett veszélyt az olasz kapura.

Óriási olasz helyzet maradt ki: egy kapu előtti kavarodás után Okaka Chuka próbálta közvetlen közelről a rövid sarokba birkózni a labdát, Gulácsi azonban a gólvonalról valahogyan még kikaparta azt.

Németh ezúttal négy olasz védő között harcolt ki szögletet, sajnos a sarokrúgásból nem tudtunk gólhelyzetet kialakítani.

Németh eresztett meg egy kemény lövést, Fiorillo azonban kitolta a léc alá tartó labdát.

Présinger beívelését Debreceni csúsztatta a jobb felső sarok felé, azonban ha nem is sokkal, de elvétette a célt.

Egy jobb oldali beívelést követően Bajner fejelt kapura, Fiorillo magabiztosan védett.

Az olaszok lenullázták a kitámadó magyar csapat védelmét, Okaka Chuka azonban végül lesről passzolt a hálóba, így a játékvezető érvénytelenítette a gólt.

A 93. percben Szabó szögletét követően Gosztonyi rendkívül éles szögből lőtt kapura, a végig remekül védő Fiorillo azonban kitolta a bal felső sarokba tartó labdát.

És akkor?
A magyar U19-es válogatott úgy szenvedett vereséget Olaszországtól a korosztályos Eb-elődöntőjében, hogy végig egyenrangú ellenfele volt egy előzetesen esélyesebbnek tartott csapatnak, ráadásul a teljes első félidőben, illetve a második játékrész egyes periódusaiban egyértelműen vetélytársa fölé nőtt.

Ez előfordult már stabilan a világ élmezőnyébe tartozó felnőtt válogatottakkal is, erre szokták mondani, hogy így el lehet veszíteni egy nagy torna elődöntőjét. Sisa Tibor csapata rendkívül szervezetten, megkomponáltan játszott, a második félidei kisszöglet-kombináció pedig messze túlmutatott a "betekerem középre, aztán majd csak lesz valami" felfogáson.

Németh Krisztiánt helyenként négy olasz védő is csak vért izzadva tudta lebirkózni, az olasz kapus, Vincenzo Fiorillo pedig élete egyik legjobb meccsét produkálta.

Ha az Eb-elődöntőig vezető út főbb állomásait nézzük, akkor azt láthatjuk, hogy a magyar válogatott az Európa-bajnokság legjobb nyolc csapata közé jutásért búcsúztatta a hagyományosan igen erős utánpótlással rendelkező Portugáliát, az Eb-csoportmeccsek során legyőzte, ezzel kiejtette a címvédő spanyolokat, majd kimondottan jó játékkal veszített Olaszország ellen.

Az alapvető cél teljesült, Németh Krisztiánék kiharcolták a világbajnoki szereplést, a mostani tapasztalatokkal felvértezve pedig jó esély látszik arra, hogy a sportág korosztályos csúcseseményén sem a pofozógép szerepét osztják majd rájuk.

A másik elődöntőben:
Németország - Csehország 2-1 - hosszabbítás után
A németek a 119. percben szerezték meg a győztes találatot.