Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott szombaton 19 óra 45 perckor a Puskás-stadionban Dánia ellen kezdi meg szereplését az európai vb-selejtezők első csoportjában. A 2010-es dél-afrikai világbajnokságra kvalifikáló meccsdömping kezdete előtt a magyar kapitány, Erwin Koeman visszafogottan, a dán hadvezér, Morten Olsen pedig udvariasan nyilatkozott az esélyekről, míg az [origo] olvasóit megviselte az elmúlt évek vesszőfutása: nagy részük nem bízik a sikeres rajtban.

A többi földrészen már javában zajlanak a 2010-es világbajnokság selejtezői, de Európában csak a hét végén kezdődik el igazán komolyan a versengés a dél-afrikai tornán való részvételért.

Egy mérkőzést ugyan már az öreg kontinensen is lejátszottak, de a Kazahsztán-Andorra összecsapásnak aligha lesz komoly befolyása a vb-szereplők kilétére - szombaton viszont majdnem az összes nagyágyú pályára lép, és megkezdi a kvalifikációs sorozatot.

Ami az 1. csoportban érdekelt magyar válogatottat illeti: a Várhidi Pétert váltó Erwin Koeman egyelőre veretlen a magyar válogatott szövetségi kapitányaként, igaz mostanáig csak barátságos mérkőzések szerepeltek a programban, ebben a műfajban pedig az elmúlt években többek között a 2006-os világbajnok olaszoknál, és a 2002-es vb-döntős németeknél is jobbnak bizonyultunk.

A játékosként Európa-bajnok holland szakember óvatosan nyilatkozott az esélyekről, és elsősorban a védekezés hatékonyabbá tételében látja a lehetőséget az előrelépésre.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=A1EqdJ0EdUyC7JQa


Gera Zoltán realista, de természetesen győzni szeretne

Koeman hízelgőnek tartja dán kollégája, Morten Olsen véleményét: a játékosként 102 válogatottságig jutó egykori remek középhátvéd szerint Portugália kiemelkedik a mezőnyből, míg a dán, a magyar, a svéd és az albán válogatott nagyjából egy szinten van.

Az [origo] olvasói ezt némileg másképpen gondolják, hiszen arra a kérdésünkre, hogy hány pontot szerzünk szombaton Dánia, majd szerdán Svédország ellen, a válaszadók 31,4%-a a nullát adta meg válaszként. 23,2% szerint azért egy pontra jók lehetünk, 16% gondolta úgy, hogy akár négy is összejöhet. 11,9% szavazott az egy győzelmet és egy vereséget feltételező három pontra, 9,7% minden körülmények között győzni akaró számít hatra, míg 7,8% a két döntetlenre voksolók aránya.