Vágólapra másolva!
Gordon Strachan Celtic-edző volt az egyetlen, aki pénzt nem sajnálva már a télen Glasgow-ba csábította volna Huszti Szabolcsot, ám a Hannovernél hallani sem akartak a magyar középpályás távozásáról. Pedig a németeknek lassan meg kell barátkozniuk a gondolattal, mert a 25 esztendős játékos nyáron már ingyen elhagyhatja a Bundesliga-csapatot, leendő klubjának mindössze vele kell megegyeznie. A 38-szoros válogatott balszélső hajthatatlan volt, amikor arra kértük, árulja el, hová szeretne aláírni. Ő csak teszi a dolgát - nagyon jól, hiszen vezeti a Hannover eredményességi táblázatát -, de azt azért bevallotta, hogy ősztől olyan klubban szeretne játszani, amelyik érdekelt az európai kupák valamelyikében. A válogatottról azt nyilatkozta: a Koeman-csapat szerinte eléri a vb-pótselejtezőt érő második helyet, de akár még első is lehet.

- Készül már a Beckham elleni, jövő szerdai ütközetre?
- Annyira nem hoz lázba, hiszen ez csak egy barátságos ütközet lesz, s Beckham ellen már játszottam korábban is, még az Old Traffordon. Más lenne azért egy tétmeccsen megvívni a Milannal.

- Pedig egy lejáró szerződésű játékos nehezen találhatna jobb alkalmat arra, hogy bizonyítson a lelátón helyet foglaló megfigyelőknek.
- Nem hiszem, hogy most fognak felfedezni, hiszen megfigyelők ugyan mindenhol vannak, de akit érdeklek, azok vélhetően már láttak játszani és már el is döntötték, hogy megpróbálnak leigazolni.

- Például - a sajtóban megjelenteket összeszedve - ezek a csapatok: Everton, Bolton, Birmingham, Blackburn, Portsmouth, Sevilla, Celtic. Válogathat a kérők közül - melyik tetszik?
- Mindegyik tetszik, de ne kérdezze, hogy melyiket választanám, hiszen ez attól függ, hogy melyik klub akar a legjobban.

- Megmondom én - a Celtic. Gordon Strachan edző volt az egyetlen, aki anyagi áldozatot hozva már a télen Glasgow-ban szerette volna látni. Elképzelte már, milyen a Paradicsomban (ez a skót csapat stadionjának a beceneve) 61 ezer néző előtt kifutni a gyepre? Kaká, a Milan aranylabdása szerint semmihez sem fogható hangulatot képesek teremteni a Celtic-drukkerek.
- Tisztában vagyok ezzel, és nagyon örülök, hogy felvetődött a nevem a Celticnél, de addig nem tudom kommentálni sem a skótok, sem más gárda érdeklődését, amíg nem írtunk alá semmit. Egyelőre a Hannoverben próbálom tenni a dolgomat. Mindenesetre remélem, hogy mihamarabb eldől a sorsom.

- Mi alapján választ?
- Mindegyik csapatnak van előnye és hátránya is, így sok mindent mérlegelnem kell.

- A skót bajnokcsapat - amely aranyérmesként biztosan BL-főtáblás lenne - esetében mi a negatívum?
- Éppen a skót bajnokság, amely nem a legerősebb. Ami fontos tényező, hogy olyan csapatban szeretnék játszani, amelyik erősebb, mint a Hannover.

Forrás: MTI

Huszti nagy előnye: a jó ballábas játékos még a sztárcsapatoknál is hiánycikk

- A minap a Hannover edzője, Dieter Hecking úgy nyilatkozott, hogy még megpróbálja meggyőzni, sőt a klub elnöke, Martin Kind is azt mondta, hogy elutazik a portugál edzőtáborba csak ön miatt. Beszéltek már?
- Az edzőnk még az elutazás előtt mondta, hogy le akar ülni velem, és szeretné, ha maradnék. Nem tudom, hogy mi lesz, a hannoveri maradásomat sem zárom ki, de ahogyan korábban már mondtam, ez a legvalószínűtlenebb lehetőség.

- Netán megbánta, hogy 2006-ban az északnémet csapatot választotta?
- Egyáltalán nem, sőt csak jó dolgokat tudok említeni a Hannoverrel kapcsolatban. Jó csapatok ellen játszottam, általában 40-45 ezer ember előtt, az első évben második lettem a gólokat és a gólpasszokat összesítő "házi" eredményességi listán, a második évben az élen végeztem, és most is én állok a legjobban. Egy kieső csapattól, a francia Metztől vett meg a klub, és úgy érzem, hogy jó üzletet csináltak velem. Háromszázezer euróért vettek meg, ami a mai labdarúgásban nem számít nagy átigazolási összegnek, a fizetésem sem volt magas, kérdés, van-e még közös jövőnk. Korábban a menedzseremet és engem is sokan támadtak, hogy miért a Hannovert választottuk, de én utólag azt mondom, nagyon jó döntésnek bizonyult, és örülök, hogy már három éve itt futballozom.

- Megeshet viszont, hogy holnap aláír egy másik klubhoz, s akkor nyárig még Hannover-mezben kell szerepelnie. Lehet így fél évig teljes erőbedobással küzdeni?
- Szerintem igen. Hajnal Tomi például már aláírt a Dortmundhoz, amikor még a Karlsruhéban játszott, s bár még nem volt ilyen klubváltásban részem, szerintem felszabadultan és megkönnyebbülten lehet egy 3-4 éves szerződéssel a zsebben futballozni.

- A Bosman-szabály már több mint 13 éve szolgálja a játékosokat, ön most testközelből is megérezheti az előnyeit. Jó dolognak tartja?
- Mindenképpen. Nagyban segíti a játékos boldogulását, hiszen már fél évvel a szerződés lejárta előtt lehet bárkivel tárgyalni, és a klubnak is jobb, hiszen a szabály arra sarkallja, hogy mihamarabb megegyezzen a futballistával. Az átigazolási időszakból még két hét van hátra, addig bármi történhet, ám a Bosman-szabálynak köszönhetően január 31. után is aláírhatok még bárhová.

"Huszti Szabolcs, ne menj el!" - egy hannoveri lánydrukker ezzel a videóval marasztalja:


- A válogatott második a vb-selejtezőcsoportban, mit gondol, megtartja ezt a pozícióját?
- Jó esélyünk van rá, hogy a pótselejtezőt elérjük, s talán még elsők is lehetünk. Igen, optimista vagyok, mert ezúttal a csapat körül mindenki győzelemre tör, a szurkolók is bíznak a válogatottban, s nem is annyira a gyűjtött pontok, hanem a mutatott játék miatt. Nagyon sok múlik majd az első két tavaszi mérkőzésen Albánia és Málta ellen, hat megszerzett pont óriási lökést adna. Persze nagyon nehéz a dolgunk, hiszen tavaly a svédek és a dánok ellen is jól, olykor talán még szépen is játszottunk, de balszerencsések voltunk, és csak egy döntetlent értünk el. Bár a nagy favorit portugálokkal - akik már annyira nem is nagy favoritok - még nem is játszottunk, mégis hiszek benne, hogy elöl végzünk. A harmadik hely, bárkit is előznénk meg, számomra már óriási csalódás lenne.

- A 2008-ban látott szép hajrá Erwin Koemannak köszönhető?
- Egyértelműen látszik a fejlődés, ha nem is az első, de az ötödik-hatodik meccsen már igenis érezhető volt a kezemunkája. Szerintem jó, hogy külföldi kapitányunk van, mert profi közegből jött, és tudja, hogy milyen út vezet a sikerhez. A holland és a magyar futballstílus nem áll távol egymástól, hiszen egyik focikultúrában sem a levegőben, hanem a földön folyik a játék. Koeman tudatosan ehhez keres embereket. Bízom benne, hogy nemcsak szép, de eredményes és sikeres futballt produkál majd a magyar csapat, igaz, az is benne van a pakliban, hogy a két selejtezőn megbotlunk, s akkor elfordul tőlünk mindenki, de hát ez a foci velejárója. Ha viszont sikerül eredményt elérnünk, tegyük fel, egy vb-kvalifikációval, akkor hazánkban ismét eluralkodhat a futball-láz, és a sportág végre megindulhat felfelé a lejtőn. Mert a Magyarországon született focisták sem rosszabbak, mint a nyugatiak, megfelelő képzéssel igenis kinevelhetők klasszisok, s idővel jobb lenne az utánpótlás, több lenne a befektető, új stadionok épülhetnének, és ismét életre kelne a magyar labdarúgás.

Forrás: MTI

Ha a kapitány úgy kívánja, akár a védősorba is beáll

- A ballábas középpályások terén talán már most sem állunk rosszul, önön kívül az angol első osztályban profiskodó Halmosi Péter és a holland sztárklubban szereplő Dzsudzsák Balázs is küzd a csapatba kerülésért a nemzeti együttesben. Mit gondol, megférhetnek hárman együtt?
- Erről Erwin Koemannak kell döntenie. Illetve nem csak ő, de a játékos formája és a taktika is dönt: nem mindegy, hogy valaki védekezésben vagy támadásban jobb, én például az utóbbi időben nem is a bal oldali középpályás posztért álltam harcban, hanem csatárt játszottam.

- S hogy tetszett?
- Kaptam kritikákat, amikor a dánok elleni meccsen nagy helyzetben hibáztam, ám ezt leszámítva többnyire pozitív visszajelzéseket kaptam. Szívesen játszom csatárt vagy visszavont támadót, de akár balhátvédet is, ha a kapitány azt kéri.