Vágólapra másolva!
A 19 esztendős Gróf Dávid, a skót Hibernian FC csapatának negyedik számú kapusa hétfőn az angol Premier League-ben sereghajtó West Bromwich Albionhoz próbajátékra utazott. Ha Grófnak szerződést kínál a WBA, akkor Fülöp Márton (Sunderland) és Bogdán Ádám (Bolton) után ő lehet az angol élvonal harmadik magyar kapuvédője.

"Vasárnap érkeztem meg Birminghambe, s hétfő délelőtt a felnőttekkel edzettem, délután pedig a tartalékcsapat edzőmeccsén léptem pályára. A két klubon is múlik a jövőm, mert 2010-ig érvényes a skóciai szerződésem, s a Hibs szeretne értem valamennyi pénzt is kapni. Tehát hiába is szeretnék nagyon maradni, nem csak rajtam múlik a dolog" - adott rövid helyzetjelentést az [origo]-nak Gróf Dávid.

A West Bromwich Albion edzője az a Tony Mowbray, aki korábban a Hiberniannél tevékenykedett, s már akkor nagy hatással volt egymásra a tréner és a játékos. Gróf erre így emlékszik vissza: "Amikor 17 évesen aláírtam, akkor Mowbray volt a csapat edzője, ő volt az, aki meghívott egy hétre Edinburghbe, ő hívta fel a klubom, a Vasast, s mivel jó véleménnyel voltam róla, kifejezetten az ő személye miatt választottam a Hiberniant a Hearts helyett, merthogy az edinburghi riválishoz is mehettem volna."

De vajon Gróftól várják a csodát az utolsó helyen szerénykedő West Bromnál? "Az első számú kapus az angol válogatott Scott Carson, a cseréje Dean Kiely, aki már évek óta a csapatban szerepel, én pedig, ha most aláírok, vélhetően harmadik számú lennék. Aki nem tudja, hogy mire vagyok képes, az felkapja a fejét, hogy mit keres a Premier League-ben egy skóciai cserekapus, de én keményen dolgozom minden nap, és mivel régóta várok egy ilyen lehetőségre, remélem, meggyőzöm az edzőket arról, hogy érdemes leigazolniuk. Egyelőre minden szuper, és nagyon élvezem az ittlétet."

A Hibernian edzője szép jövőt jósol neki, és visszavárja

A skótok edzője, Mixu Paatelainen úgy nyilatkozott, hogy nem akadályozza meg Grófot a távozásban, noha úgy gondolja, még szép jövő várna rá Edinburghben is.

"Dávid elutazott a West Bromhoz egy hétre, remek lehetőség ez a számára. Meglátjuk, hogyan él majd a lehetőséggel, hogyan birkózik meg az új környezettel. Bár kétség sem férhet hozzá, hogy a magyar kapus a jövő nagy tehetsége, egyelőre még nem érett meg arra, hogy a kezdőcsapat tagja legyen."

"Nem akarok az útjába állni, hiszen egy nagyon ambíciózus srácról van szó, magasabbra akar kerülni a ranglétrán, ami jó dolog. Jó kapus, szükségünk van arra, hogy ő is küzdjön a csapattagságért, így ha visszajön, örülni fogunk neki."

A Hibs kapusposztjáért a mostani szezonban Yves Ma-Kalambay (idén eddig 16 bajnokin védett) és a nemrég szerződtetett Grzegorz Szamotulski (egy SPL-meccsen állt a kapuban), valamint Andy McNeill (ötször játszott a ligában) harcolnak. A magyar hálóőr tavaly augusztusban egy Ligakupa-meccsen mutatkozott be a Hibernian első csapatában, a bajnokságban még nem szerepelt.


A WBA 20., azaz sereghajtó az angol első osztályban, igaz, ugyanúgy 21 pontja van, mint az előtte álló négy csapatnak, és például a kilencedik helyezett Hull Citytől csak hét pont választja el, azaz óriási csata várható a kiesés elkerüléséért. De ha mégis kiesne a csapat, akkor már csak másodosztályú együttesben szerepelne a légiós - netán a Championship is vonzóbb lenne a számára, mint a skót élvonal?

"Skóciából a jó játékosok előbb-utóbb Angliába igazolnak, s nagy a különbség a két ország futballja között, hiszen Angliában minden csapatnak van edzőközpontja - igaz, Skóciában a Hibsnek is van. Jó volt két éve eljönni Skóciába, de Anglia a régi álmom. És persze reménykedem abba, hogy a WBA bennmarad egy jó bravúrral, mint tette azt 2005-ben."

Akkor Gera Zoltán vezérletével harcolták ki a bennmaradást a birminghamiek, Gróf szerint a támadót mindmáig a valaha volt egyik legjobb játékosuknak tartják. "Gera nevét sokszor emlegették, azt mondják itt, hogy fantasztikus játékos volt, az egyik legnagyobb sztár, még mindenki emlékszik rá. De rajta kívül számomra más is ismerős, a holland Shelton Martis, aki két éve szintén a Hiberniantól igazolt ide."

Gróf szerdán a WBA kapusedzőjével készül, csütörtökön és pénteken viszont ismét a felnőttekkel tréningezik, majd a hétvégére visszautazik Skóciába. S hogy aztán kap-e szerződést vagy sem, az addig Grófon, utána pedig már csak a két klubon múlik.