Vágólapra másolva!
Január 19-én lejárt a debreceni Balogh János kölcsönszerződése a Hearts csapatánál, s bár a skótok edzője, László Csaba magasztalta és marasztalta a játékost, úgy tűnt, a klubnak jelenleg nincs 181 ezer fontja az egyszeres válogatott magyar kapusra. A helyzet nem változott - a Heartsnak nincs pénze -, Balogh mégis maradhat, a vételár pedig majd csak májusban érkezik meg a DVSC számlájára, miután eladott egy-két jónevű játékost az együttes. A 26 éves kapust ez mitsem érdekli, az álma teljesült, a Celtic és a Rangers mögött a harmadik helyért, azaz európai kupaindulásért harcoló skót klub profijaként folytathatja karrierjét.

- Immáron biztos, hogy marad Edinburghben?
- A két klub megegyezett mindenben, a Heartsnak már csak velem kell egyeztetnie a szerződésem részleteiről, de ezzel nemigen lesz gond. Úgy készülök, hogy legkésőbb csütörtökön aláírjuk a kontraktust. A két fél egyébként gyorsan egyezségre jutott, a probléma csak az volt, hogy kicsit későn kezdődtek el a tárgyalások, hiszen múlt vasárnap lejárt a kölcsönadási szerződésem.

- Az agyrázkódása is majdnem meghiúsította a terveit...
- Egy múlt heti edzésen az egymás közti játék során ráesett a nyakamra az egyik csapattársam, és ahogy felálltam, éreztem, hogy valami nincs rendben. Szédültem, két napig fájt a fejem, és pénteken ugyan próbáltam edzeni, de kénytelen voltam abbahagyni, mert ismét jöttek a panaszok. Most már szerencsére jobban vagyok, kedden újra a többiekkel gyakoroltam.

- Tavaly miért pont Skóciát nézte ki?
- Fordítva történt, a skótok néztek ki engem. Négynapos próbajátékra hívott a Hearts, és utána azt mondták, hogy tetszettem nekik. Két hét múlva jelezték, hogy kellek nekik, és fél évre kölcsönvettek a Debrecentől. Utána pedig csak várni kellett a soromra.

- Nehéz volt beverekednie magát a kezdőbe?
- Amikor kijöttem, épp leigazoltak - szintén kölcsönben - egy szlovák kapust, Marián Kellót a litván Kaunastól, aki jól védett, én pedig eleinte kispados voltam. Amikor Kello megsérült a Hibernian elleni városi derbin, a félidőben beálltam, védtem három nagyot, és azóta mindössze kétszer hiányoztam, akkor is sérülés, illetve betegség miatt.

- Nem tartott attól, hogy a kölcsönidőszak lejárta után vissza kell térnie Debrecenbe - oda, ahhonan nem éppen első számú kapusként távozott?
- Nem attól tartottam, hogy ismét Debrecenben leszek, hanem attól, hogy el kell hagynom Skóciát, mivel nagyon megszerettem az itteni életet, a környezetet, a meccsek hangulatát. Szerettem volna itt maradni, s az motoszkált bennem, hogy itt másak a körülmények, Skócia emberszerető közege nagyon vonzott, és a családom is jól érzi itt magát.

- Kire fogadna, ha egy odavisszavágós meccset vívnia a Debrecen és a Hearts?
- Erre nehéz válaszolni, mert a Debrecen egy jó csapat, de ahogy belülről látom a skót bajnokság színvonalát, nem is a játékosok tudása, inkább csak maga a hangulat, az iram az, ami nagyon különbözik. Amikor 16 ezer szurkoló őrjöng a lelátón, a játékosoknak kötelességük vért izzadni a győzelemért. Az biztos, hogy a Loki megállná a helyét a skót bajnokságban, igaz, eleinte azért fel kellene vennie a ritmust. Nehéz megjósolni, hogy melyik csapat nyerne, mert otthon más a hangulat. Egy azonban biztos: két szoros meccset játszana egymással a DVSC és a Hearts.

Forrás: MTI

Úgy érzi, a feltétlen bizalom miatt lett magabiztosabb Skóciában

- Csapata idén már harmadik is volt a két nagy mögött, vissza tudnak még kapaszkodni a dobogóra?
- A harmadik hely reális lehet, harcban leszünk érte a 36 pontos Aberdeennel, valamint a velünk együtt 35 pontos Dundee Uniteddel együtt, míg a Celtic és a Rangers kibéreli magának az első két helyet. Sajnos az is sokat számíthat, hogy másfél hét van még az átigazolási időszakból, és három-négy kezdőjátékostól is megválhat a csapatunk.

- Netán pénzhiány van a klubnál?
- Inkább úgy mondanám, hogy a gazdasági válság a Hearts bankszámláján is érezhető. A fizetést mindig megkaptuk, igaz, néha csak csúszással.

- A skót bajnokság tényleg csak a Celtic-Rangers versengésről szól?
- Tény, két erős csapat, de őket is meg lehet szorítani, a Hearts erre kiváló példa. A Celtickel ikszeltünk - az Aberdeen a minap le is győzte -, míg a Rangerst mi is megvertük. A két glasgow-i csapat kiemelkedik a mezőnyből, további öt-hat csapat azonos szinten van, négy pedig kicsit gyengébb, de tapasztalatból mondom: nagyon szoros a bajnokság, bármi benne van a pakliban, mivel hasonló képességű csapatok küzdenek egymással.

- Milyen edző László Csaba?
- Nem ismertem, mielőtt kijöttem, csak játszottam a csapata ellen. Az eltelt hónapok alapján kijelenthetem: rendkívül jó és felkészült edző, szakmailag nagyra tartom, s a játékosok nyelvén is nagyon ért, a lelkünkbe lát és a maximumot ki tudja hozni belőlünk.

- Azt mondta önről, hogy sokat fejlődött, mióta Skóciában véd. Egyetért?
- Ezt egy edző jobban látja kívülről, én minden nap csinálom a dolgom az edzéseken. Ami fontos volt számomra, hogy megkaptam a feltétlen bizalmat, és talán ezért sokkal jobb teljesítményre voltam képes, mint amikor arra kell gondolni, hogy ha egyszer hibázol, kikerülsz a csapatból. Debrecenben - amelyről egyetlen rossz szót sem szeretnék mondani - talán ezért nem voltam olyan jó, mint Skóciában.