Vágólapra másolva!
Hétfőn általános riadalmat okozott az Újpest-szurkolók körében a sportnapilap híre: a labdarúgócsapatnál fizetéselmaradások vannak, az egyik légiós pedig nem akart elutazni az edzőtáborba. Hogy a gazdasági válság mennyiben érinti a csapatot, hogy nem érzik-e cikinek, hogy a legpatinásabb klubnál pénztelenségről szólnak a hírek, arról Csehi Istvánt, az Újpest FC egyik, a napi ügymenetért felelős ügyvezető igazgatóját kérdeztük.

- Mennyire érződik a gazdasági válság az újpesti költségvetésen? Mi volt az évadra előirányzott pénzösszeg? Mennyit kell esetleg ebből lefaragni?
- A jelenlegi pénzügyi helyzet súlyosan érinti az Újpest FC gazdálkodását is. Több szponzorjelölt és leendő partner is a válságra hivatkozva mondta le a tárgyalásokat. Azt, hogy nemcsak a magyar, hanem az európai futball működésére is komoly hatást gyakorol a pénzügyi helyzet, az Újpest is megérzi - és talán nem is vagyunk egyedül -, hiszen azon potenciális bajnokságok klubjai, amelyek magyar játékost igazoltak vagy igazolnának, most elsősorban kölcsönvételben gondolkodnak, illetve továbbértékesítés után fizetnének a játékjogokért. Ez számunkra azért fontos, mert az Újpest FC költségvetésében jelentős hányadot ér el a játékjogok értékesítéséből tervezett bevétel. A klub napi működésére is hatással van a gazdasági helyzet, ezért a tulajdonosok 30 százalékos költségcsökkentést irányoztak elő. Ez a működés valamennyi szegmensét érinti, érintheti. A játékoskeretben történt változásokat elsősorban szakmai okok indokolták, elsősorban ez lesz a legfontosabb a jövőben is, de a klubvezetésnek a jelenlegi helyzetben minden ajánlatot meg kell hallgatnia és meg kell fontolnia.

- A sportnapilap szerint vannak bizonyos pénzügyi tartozások a játékosok felé, ez körülbelül milyen mértékű? Egy-két vagy több hónapos? Bér- és/vagy prémiumjellegű?
- A pénzügyi kérdéseket belső ügyként kezeljük, és arról részleteiben nem szeretnék nyilatkozni. A játékosok a prémiumukat hiánytalanul megkapták, a fizetéseket tekintve pedig valóban van némi csúszás, de szó sincs négy hónapos elmaradásról, ahogyan a Nemzeti Sport írta. A futballistáink is tisztában vannak a jelenlegi helyzettel, amelyet - mint a csapat őszi eredményessége is bizonyítja - nagyon korrekten kezelnek, és a klub köszönettel tartozik a türelmükért, megértésükért. Ahogy korábban is említettem, a játékoskeret változásait sportszakmai okok magyarázzák, vagyis nem nyúltunk ahhoz a módszerhez, amelyet más klubok - vagy munkaadók - választottak: a leépítésekhez vagy a bércsökkentéshez.

- A hivatalos verzió alapján mi történt pontosan Mirszad Mijadinoszki esetében? A védő a hírek szerint nem akart Bükfürdőre utazni a csapattal, mert szeptember óta nem kapott fizetést.
- A játékos egyeztetést kért egy szerződését érintő ügyben, amelyre sor is került, ezt követően klubmenedzserünk, Füzi Ákos társaságában elutazott az edzőtáborba. Itt szeretném megjegyezni, hogy nem a csapat után ment, hanem még előtte indult el, miután néhány személyes ügyét még aznap el kellett intéznie. Mirszad a Nemzeti Sportnak adott rövid nyilatkozatával nem sértette meg a nyilatkozati rendet, így nem tervezzük, hogy megbüntetjük.

- Nem ciki egy első osztályú, patinás klubnak, hogy pénztelenségről szóló hírek terjednek róla?
- Az Újpest FC gazdasági társaságként működik, és ez a működés - mondom ezt a tulajdonosok képviselőjeként - nem zökkenőmentes, de nincs veszélyben. Cégvezetőként, közgazdászként elmondhatom, a jelenlegi magyar gazdasági életben sajnos természetes, hogy nagyon nehéz hosszú távon tervezni. Manapság a hírek arról szólnak, hogy tízezrével bocsátják el az embereket, csökkentik a munkaidőt - és ez érvényes a legnagyobb, legtőkeerősebb vállalatokra is. A cégek 80 százaléka nagyon komoly likviditási gondokkal küzd, nagyfokú naivság vagy képmutatás lenne azt hinni, hogy ez nem érinti a magyar labdarúgást. Olvashattunk híreket a Chelsea áruba bocsátásáról, vagy arról, hogy tönkre ment a Manchester United mezszponzora, amely a jövőben nem tudja tovább biztosítani a támogatását. Mi nem érezzük azt cikinek, hogy jelenleg nálunk is érezhetőek problémák.

- Sokak szerint annyira alacsony az NB I színvonala, hogy hamarosan kidurran a futball-lufi. Mit lehet tenni, hogy erre ne kerüljön sor?
- Futball-lufi nem Magyarországon van. Aki a magyar futballállapotokat lufinak nevezi, az nem kellően tájékozott és nem ismeri a nehézségeket. Most voltunk Angliában, a világ talán legjobban szervezett bajnokságainak néhány résztvevőjénél, ahol minden egyes klub az elsőtől a harmadik osztályig nagyon komoly deficittel működik. A Premier League első négy angol klub összadósság-állománya eléri a hárommilliárd fontot. A magyar játékosok bére az angol ötödik liga, azaz az amatőrliga szintjének felel meg. Ezektől a csapatokról mégsem várja el senki, hogy a nemzetközi mezőnyben is megállják a helyüket. Christiano Ronaldo egy heti bére több mint az Újpest FC összes dolgozójának, játékosának egy havi bére. Ma Magyarországon még mindig a futball a legnézettebb sportág, és ezt a nézettséget semmilyen más sportág megközelíteni sem tudja. A magyar hivatásos futball sohasem termelte ki saját költségeit, hiszen korábban az állam volt a finanszírozó, most pedig a tulajdonosok működtetik a klubokat. Azok a tulajdonosok és klubvezetők, akiket személyesen ismerek, mindannyian elkötelezettek klubjaik iránt, és szívükön viselik a profi csapat és az utánpótlás sorsát. Jelenleg tehát ez a jó szándék tartja életben a magyar futballt. Úgy vélem, ezt is meg kell becsülni.

- Vladan Filipovic, az ismert játékosügynök szerint a 2009-es tél előtt a "hosszú téli szünet problémáját át kell gondolniuk a klubtulajdonosoknak, az államnak, a polgármestereknek is, fontos lenne, hogy segítsenek a kluboknak, hogy olyan pályák legyenek, ahol decemberben és januárban is lehet játszani". Az Újpest hajlandó lenne ez ügyben lépni?
- Mi nyitottak vagyunk minden hasonló megbeszélésre, mert szeretnénk, ha a profi csapat és az utánpótlás minél jobb körülmények között dolgozhatna. A füves pályák decemberi és januári használhatóságát csak talajfűtéssel lehet megoldani, amely jelenleg túl nagy beruházás ahhoz, hogy a klubok egyedül merjenek belevágni.

- Publikus-e, hogy a csapat mennyit költ a felkészülésre? A hírek szerint a Debrecen 10 milliót, de a Honvéd csak 800 ezret...
- Mi többet terveztünk költeni, mint a Debrecen, de a pontos költségvetés csak a felkészülés végén válik ismertté. Az első bükfürdői hét ugyanis időjárási okok miatt elmaradt, ez pedig csökkenti a tervezett kiadásokat, azonban még lehetnek egyéb járulékos költségek is.

- Honnan van egy futballcsapatnak több tíz- vagy százmillió forintos kiadásra lehetősége, mikor a jegybevétel és a tv-közvetítési díjak ennek csak egy töredékét fedezik?
- Az Újpest FC költségvetésének több mint kilencven százalékát a DARE Csoport állja, a fennmaradó hányadot pedig kitartó szponzorainknak és szurkolóinknak köszönhetjük.

- A klub próbál külföldi irányban nyitni. Milyen előnyei lehetnek egy Wolverhamptonnal megkötendő angliai együttműködésnek? Lesz belőle valami, ha igen, az mikor és hogyan realizálódhat?
- Elsősorban szakmai előnyöket várunk: ez kimerülhet a játékosmegfigyelő-hálózat közös használatában, esetleg játékosok cseréjében. Az egyeztetések Sallói István és Joe Böröcz felügyelete mellett ígéretesen zajlanak, és úgy tudom, a tavaszi szezonban az angol klub vezetői Budapestre látogatnak majd.

- A hírek szerint több európai klubbal is tervez hasonlót az Újpest. Ha igen, lehet-e tudni bővebbeket a tervekről?
- Szeretnénk tovább szélesíteni kapcsolatrendszerünket, de a részletes tervekről egyelőre még korai lenne nyilatkozni.