Vágólapra másolva!
A másodosztályú bajnoki cím megszerzése után a múlt héten ismét szurkolói balhék miatt került előtérbe a Ferencváros futballcsapata. Az FTC elnöke, Rieb György azt ígéri, már a nyáron kiépül egy olyan rendszer az Üllői úton, amely alkalmas lesz a renitens drukkerek kiszűrésére, és további lépéseket is terveznek a rasszizmus visszaszorítására. Rieb bízik abban is, hogy a csapat az őszi meccsükön Lipcsei Péter vezérletével győzi majd le az Újpestet.

- Az MTK II elleni mérkőzésen történt antiszemita bekiabálások miatt az FTC-nek a félmillió forintos pénzbüntetés mellett zárt kapuk mögött kellett fogadnia a Kazincbarcikát. Ön szerint jogos volt, hogy ilyen súlyosan büntette a klubot az MLSZ?
- Egyetértek azzal, hogy fel kell lépni a rasszizmus ellen. Sajnos volt már a puttonyunkban két felfüggesztett, így nem tudtunk kibújni a büntetés alól, habár az utolsó szalmaszálat is megmozgattuk, hogy jobb belátásra bírjuk az MLSZ-t. Dávid azonban nem tudta legyőzni Góliátot, így utcán maradt a bajnoki cím ünneplése, de Baktalórántházán, illetve a következő hazai meccsünkön ezt méltóképpen pótolni fogjuk.

- A csapat hívei hátrányos megkülönböztetésről beszélnek, ön érez effélét a szövetség részéről?
- Nem érzek ilyet, ugyanakkor egyforma értékítélet alapján kéne dönteni a hasonló esetekben is. Nem akarom bántani az Újpestet, de nemrégiben nekik is volt egy mérkőzésük az MTK ellen, és a tévében is percekig lehetett hallani ugyanazokat a bekiabálásokat, a büntetés mégis elmaradt. Támogatom a rasszizmus elleni harcot, de ne legyen kivétel, azt kérjük a döntéshozóktól, legyenek következesek, ugyanabban az elbírálásban legyen része mindenki másnak is.

- Vannak terveik arra nézve, hogy gátat szabjanak a szurkolók rasszista megnyilvánulásainak, illetve kitiltsák a lelátótól azokat, akik miatt ilyen büntetéseket kell elszenvednie a klubnak?
- Igen, a Ferencvárosi Szurkolók Szövetségével és az MLSZ-szel már több tervet is egyeztettünk, és mindenki egyetért a törekvéseinkkel. A kiadványainkban, a pályán elhelyezett transzparenseken, a játékosok bemelegítő mezén, de még a meccsjegyeken is fel fogjuk hívni a figyelmet rasszizmus elleni küzdelem fontosságra. A ilyen eszméket hangoztató szurkolókat pedig ki fogjuk zárni a stadionból.

- Ezt technikailag hogyan akarják megoldani?
- Ígéretet kaptunk a tulajdonostól arra, hogy még ezen a nyáron megépül egy olyan beléptetőrendszer, amely a szurkoló kártyák bevezetésével együtt alkalmas lesz a szurkolók kiszűrésére. Olyan multifunkcionális rendszert tervezünk, amit pár év múlva az új stadionunkban is tudunk majd használni.

- Vannak azonban olyanok is a Fradi-táborban, akik nem állnak meg a verbális agressziónál, illetve a stadion bejáratánál. Az utóbbi napokban kétszer is rendőrökre támadtak a szurkolók, az újpesti polgármester pedig kitiltotta az FTC szakosztályait a Tungsram-pályáról a drukkerek garázdálkodása miatt.
- Az utóbbi eset idején mi éppen Csepelen játszottunk a bajnoki címért, a botrány egy szurkolói csapat mérkőzésén tört ki. Megértem az újpesti hatóságok döntését, de talán később belátják, hogy nem kell mindenkit mindenkivel azonosítani. Ha a Fradit nem bántják, a Fradi sem bánt senkit.

- Boros Bánk Levente, a Ferencváros Szurkolók Szövetsége alelnöke a Borsban arról írt jegyzetet, hogy ők inkább saját nevelésű játékosokat szeretnének látni a csapatban a külföldiek helyett, mások pedig az edzőt vegzálták az egyik edzésen, amiért nem tette be a csapatba Lipcsei Pétert. Mit gondol, van annak létjogosultsága, hogy a szurkolóknak befolyásuk legyen a játékoskeret, illetve csapat összeállítására?
- Tudomásul kell venni, hogy FTC-t ma az Esplanade Kft.-n keresztül Kevin McCabe tulajdonolja 95 százalékban. Amit ő meghirdetett, azt pontról pontra be is tartotta. Hogy az FTC utánpótlása ilyen gyenge, az nem az ő hibája, a korábbi klubvezetés züllesztette le, és több évbe telik, amíg ezt a bázist újra összerakjuk. Most idegenlégiósokkal sikerült visszajutni az NB I-be, de a hétvégén a Kazincbarcika ellen két kivétellel magyarok játszottak, és nyertek 5-0-re. A szurkolók szurkoljanak, a szakvezetés pedig újjáépíti az utánpótlást, és akkor döntően saját nevelésű játékosok alkotják majd a csapatot - ezt a célt hirdette meg Kevin McCabe is egy évvel ezelőtt. Ami Lipcseit illeti, számomra külön öröm, hogy hosszú idő után szombaton újra végigjátszotta a mérkőzést.

- Mi lesz vele a következő szezonban?
- Kell még neki egy kis idő, hogy utolérje magát, de nagyon bízom benne, hogy a nyáron már NB I-es meccset fog játszani. Szeretném, ha az ő remek labdáival vernénk meg legközelebb az Újpestet. Lipcseit mindenki nagyra tartja az Üllői úton, ő a klub harmadik ikonja Albert Flórián és Nyilasi Tibor után.

- A sportnapilap rovatvezetője szerint, ha valóban európai normák szerint működne az FTC, Bobby Davison edzőnek repülnie kéne, amiért nem nyilatkozott az egyik mérkőzés után, és így közvetve a szurkolókat nem szolgálta ki.
- Ebben a kérdésben nem szeretnék állást foglalni. Az újságíró így ítéli meg, McCabe meg másképp, szerintem erről ne nyissunk vitát.

- A tulajdonos korábban kijelentette, hogy pár éven belül a Bajnokok Ligája főtábláján szeretné látni a Ferencvárost. Ez már hivatalos célkitűzés a Fradinál?
- Legyünk pontosak: a következő évre meghatározott feladat a nemzetközi kupaszereplés elérése, illetve a bajnokságban nyújtott meghatározó teljesítmény, ezt követően jöhet a bajnoki cím és a BL. Persze, ha előbb sikerül, annak csak örülni fogunk.