Vágólapra másolva!
Négy fordulóval a zárás előtt a magyar labdarúgó-válogatott a második helyen áll selejtezőcsoportjában, így jó eséllyel pályázik arra, hogy 1986 után ismét résztvevője legyen a világbajnokságnak. Bár a neheze csak most jön, hiszen az összes riválissal, sorrendben a svédekkel, a portugálokkal és a dánokkal is találkozik még Erwin Koeman csapata, mi már lezongoráztuk, hogyan végezhet a csoport élén a válogatott.

Magyarország
jelenlegi helyezés a csoportban: 2.
megszerzett pontok: 13
gólkülönbség: plusz hat (8-2)
hátralévő mérkőzések: Svédország (otthon), Portugália (otthon), Portugália (idegenben), Dánia (idegenben)

Az előételt ha nem is könnyen, de végül elfogyasztotta a magyar válogatott, úgyhogy jöhet a fő fogás! Első darabjaként az a Svédország, amelynek teljesítménye elsősorban Ibrahimovictól függ, ha a labdával bensőséges viszonyt ápoló öntörvényű zsenit a magyar védelem kiveszi a játékból, akkor nagy baj már nem lehet.

Márpedig a nyáron fél Európa által körbeudvarolt és végül egy igazi sztárklubnál kikötő Juhász Roland alig várja, hogy rendezze a számlát Ibrával, aki 2005-ben a Puskás-stadionban úgy fejbe rúgta hátvédünket, hogy félidőben le kellett cserélni.

A kiborulásokra hajlamos svéd csillag nem is tolerálja majd a szoros emberfogást, brutalitásának jutalma egy piros lap lesz, az emberelőnyt pedig okosan kihasználják a mieink, akik az elmúlt években rendre nüanszokon buktak el a skandinávok ellen. Az első akadály tehát átugorva, jöhet Portugália, amely a dánok legyőzése és a mellette szóló statisztika (a magyar válogatott még egyszer sem tudta legyőzni) miatt a kelleténél kissé nagyobb mellénnyel landol Budapesten.

A telt házas Puskás-stadionban villognak majd a vakuk, ahogy Cristiano Ronaldo precízen zselézett frizurája előbukkan, a Real Madridban csak küszködő cselgép azonban nem tudja sikerre vezetni barátait, így mindkét fél kicsit bosszankodik majd a döntetlen miatt. Idegenben jó az iksz, tartja a régi futballbölcsesség, és nekünk bizony nagyon is jól jön majd a portugáliai remi, igaz, ha belegondolunk, hogy Albánia több mint egy félidőt emberhátrányban játszva is elhozott onnan egy pontot, akkor lehet némi hiányérzetünk (bár ha a Torghelle-Pepe brusztolásból a mi Sanyink jön ki jobban, akár még bombameglepetés is lehet a dologból).

Lenne tehát egy meccsel a zárás előtt 18 pontunk, éppen eggyel több, mint a sokáig biztos befutónak tartott dánoknak. Magyar csapat ilyenkor szokott megremegni, a bevett dolgokat elfelejteni, összeomlani és elbukni, de ezúttal nem kell majd elővenni a turáni átkot, egy ikszet stabil védekezéssel és villámgyors kontrákkal összehoznak majd Geráék, nekünk jobban tetszene a 2-2, mint a körömrágós 0-0, de utóbbi után sem fogunk kötelet tekerni a nyakunk köré.

Tippünk

szerzett pontok az utolsó négy meccsen: 6
végső pontszám: 19


Dánia

jelenlegi helyezés a csoportban:
megszerzett pontok:

gólkülönbség:
hátralévő mérkőzések:


Elképesztően belelendültek a sorozat elején, a Puskás-stadionban még különösebben izgalmas dolgokat nem mutató dánok, akik akkor az egy pontnak is örülhettek, azóta viszont ötből öt meccsen tuszkolták be mind a három pontot a zsákba.

Mivel háromszor is otthon játszanak - igaz, a három közvetlen rivális ellen - így kezükben van a sorsuk, az első kettőben talán még akkor is ottragadnának, ha a ma már őszülő halántékú és pocakot eresztett Elkjaer-Larsen, Lerby, Jesper Olsen vonulat menne fel a pályára. Márpedig ez esetben csak a pótselejtezőt célozhatná meg a magyar válogatott, de ide nekünk az íreket vagy az északíreket, és máris újra vb-részvételnek örvendezhetünk!

Van ennél azonban egy optimistább verziónk is, mert bár a dánok három ponttal vannak előttünk, az lehetetlen, hogy hullámvölgy nélkül tudják le az egész selejtezősorozatot, a portugálok és a svédek például biztosan vérszomjasan, a visszavágástól fűtve esnek nekik Koppenhágában, úgyhogy nulla pontot máris bevéshetünk nekik erre a két rangadóra, amelyek közül az egyik zakó ráadásul a súlyosabbik fajtából való, hogy alaposan lerontsa Larsenék gólkülönbségét, valamint önbizalmát.

Azt pedig a saját bőrünkön tapasztalhattuk, hogy Albániában kis túlzással egy bedobásnak is örülni kell, a dánoknak pedig nincs se Torghelléjük, se utolsó pillanatban győztes gólt fejelő Bruno Alvesük, azaz egy pontnál többel itt sem kalkulálhatnak.

Mivel a mieink időközben öt pontot vígan betermelnének a svédek legyőzésével és a portugálok elleni két döntetlennel, így Dánia a győzelmi kényszer terhétől stresszelve várná a ki-ki meccset, amelyen a budapestihez hasonlóan döntetlen születne, ennek azonban már tiszta szívből örülhetnénk, mivel Magyarország csoportelsőként zárna. Koemant díszpolgárrá avatnák, a dél-afrikai utakat szervező utazási irodák szervere pedig percek alatt felmondaná a szolgálatot.

Tippünk

szerzett pontok az utolsó négy meccsen: 2
végső pontszám: 18


Svédország

jelenlegi helyezés a csoportban:
megszerzett pontok:
gólkülönbség:
hátralévő mérkőzések:

Svédország nagyon kellemes hely, sosincs túl meleg, vannak jó hokimeccsek, csinosak a szőke nők, és optimisták az emberek. Utóbbira bizonyíték, hogy az egyik svéd napilap osztott-szorzott, és mivel a csapata nem kápráztatta el eddig épkézláb eredményekkel, így jobb híján a vágyait jelentette meg a vb-selejtezőkre vonatkozó jóslatában, mely szerint Larssonék innentől kezdve mindenkit legyalulnak, míg a magyarok annyi pontot szereznek majd, mint ahány voksot kaptak a 2012-es Eb-ért zajló szavazáson.

Az önérzetükben sértett magyar labdarúgók válaszul alaposan meglepik a svédeket (hiszen a 2-1-es északi győzelemmel záruló solnai meccsen is sokáig összeszedettebben játszottak), akiken ezúttal a legutóbb - Matthäus szavaival élve - "fucking goal"-t szerző Ibra sem segít majd korai kiállítása miatt.

A be nem kalkulált bukta után Máltán is csikorog majd a gépezet, de ezt a pipát kitehetik a kék-sárgák, akik a "szomszéd verve jó" elvet szem előtt tartva megrabolják a dánokat is, mi meg majd táviratban köszönjük meg nekik, hogy segítettek kikövezni az utat a csoportelsőség felé. A záró forduló formalitás, Albániát mindenkinek vernie kell otthon, aki nem akarja, hogy kiröhögjék, addigra ráadásul Zlatan is visszatérhet, úgyhogy minden adott lesz ahhoz, hogy egy tükörsima és látványos 1-0-s diadallal zárják a sorozatot a svédek.

Kilenc meg kilenc az annyi, mint tizennyolc, pótselejtezőre még jó is lehet a svéd válogatott, ha Málta, Dánia és Albánia ellen sikerül levetkőzni a fojtogató gólínséget, ami eddig jellemezte a csapatot.

Tippünk

szerzett pontok az utolsó négy meccsen: 9
végső pontszám: 18


Portugália

jelenlegi helyezés a csoportban:
megszerzett pontok:
gólkülönbség:
hátralévő mérkőzések:

Egyszerű a képlet az ötletes fordulattal egyszer valamiért Európa braziljainak (tudjuk, a látványos játék adta az összehasonlítási alapot, apró bibi, hogy eredményességben szakadéknyi a különbség) kikiáltott portugálok számára: hibázásra nincs lehetőség! Ennek megfelelően, na meg a tavaly szeptemberi, utolsó percekben elvesztett otthoni meccsre válaszul Decóék beveszik Koppenhágát, hiszen ha eddig már hatszor lepüfölték a dánokat, akkor miért ne menne ez hetedszer is?

A kezdőlökés ezzel megvan, de a folytatásban a gyorsítás helyett a vészfék meghúzása következik, Magyarország ugyanis nem akar behódolni a világ legdrágább játékosával érkező portugálok előtt. Ami sikerült Máltán és Tiranában, az Budapesten már nem működik, csak egy pont kerül betakarításra, és bár odahaza is széttapossák a gyepet a magyar térfélen a jobbnál jobb támadók, csúnya, de hatékony bunkerfocival Vanczákék hősies döntetlennel esnek túl a portugál erőpróbán.

Így aztán hiába cincálják szét az utolsó fordulóban Máltát Eusébio utódai, a 17 pontjukkal marad a lapos kúszás hazáig a kertek alatt, mivel még a pótselejtező sem akadt horogra.

Tippünk

szerzett pontok az utolsó négy meccsen: 8
végső pontszám: 17