Vágólapra másolva!
Nem nyújt be keresetet a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) ellen a Sport Állandó Választott Bíróságához az NB II Nyugati csoportjának bajnoka, a Gyirmót SE, ugyanakkor törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményez a Legfőbb Ügyészségen.

Horváth Ernő, a Győr egyik külső kerületének számító egyesület elnök-tulajdonosa bő egy hete úgy nyilatkozott, hogy a sportbírósághoz fordulnak, de készek elmenni akár az Európai Labdarúgó Szövetségig is azzal az MLSZ-döntéssel kapcsolatban, amely az elutasított licenckérelem miatt nem teszi lehetővé számukra az élvonalbeli szereplést.

A klubelöljáró akkor jelezte, hogy megvitatják az összes jogorvoslati lehetőséget, és az után határoznak. A Gyirmót SE honlapján olvasható keddi közlemény szerint ez meg is történt, ennek eredménye pedig az, hogy nem nyújtanak be keresetet a választott bírósághoz.

A csapat indulási engedélyének kérelmét a szövetség első fokú licencadó testülete - miután április 9-én hiánypótlásra kötelezte az egyesületet - május 6-án, a fellebbviteli licencadó testülete pedig május 25-én utasította el, utóbbi már jogerősen. A döntést azzal indokolta, hogy a klub a hiányzó dokumentumokat sem az elsőként megadott április 30-i, sem a méltányosságból meghosszabbított május 5-i határidőig nem pótolta, méghozzá a saját hibájából.

Horváth Ernő a közleményében kifejti, hogy Gyirmóton a labdarúgócsapatot egyesületi formában működtetik, és kizárólag azért hoztak létre gazdasági társaságot, hogy az MLSZ klublicenc szabályzatának megfeleljenek. A kft-nek a vonatkozásában valóban történt a részükről mulasztás, a licenceljárás során előírt összes irat egy részét nem adták le az előírt határidőre. Az elnök-tulajdonos ugyanakkor megjegyzi, hogy a Gyirmót SE-nek nincs tartozása, majd hozzáteszi: sokkal könnyebb helyzetben lettek volna, ha "az MLSZ klublicenc szabályzata nem kényszeríti bele az egyesületként működő labdarúgócsapatot gazdasági társasággá történő átalakulásba, megsértve a saját szabályzatában előírt egyenlő bánásmód elvét, valamint a versenykiírást, amely kimondja, hogy az élvonalbeli bajnokság vegyes (nyílt) rendszerű, azaz egyesületi formában működő amatőr sportszervezetek ugyanúgy elindulhatnak, mint gazdasági társaságok".

Éppen ennek a helyzetnek a tisztázására kezdeményezik a törvényességi felügyeleti eljárást.