Vágólapra másolva!
A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) közleményében konstruktívnak minősítette az Összmagyar Szurkolói Szövetség (ÖSZSZ) és Kisteleki István MLSZ-elnök keddi megbeszélését. A találkozót kezdeményező szurkolók felvetéseit jórészt támogatta az MLSZ, a legfontosabb pontban, a transzparensek előzetes bemutatásában azonban nem volt egyetértés a felek között. Az ÖSZSZ szerint ezzel a szurkolók szólásszabadsághoz és a szabad véleménynyilvánításhoz való jogát akarják korlátozni, az MLSZ azonban ragaszkodik a transzparensek ellenőrzéséhez.

Az MLSZ tájékoztatása szerint a keddi egyeztetésen a drukkerek képviselői konkrét és operatív ígéretet kaptak az elnöktől. Így például egy tagjuk jelen lehet csütörtök délelőtt az élvonalbeli bajnokság első időpont-egyeztető ülésén, ezzel elősegítve azt az igényüket, hogy a mérkőzések "szurkolóbarát" időpontban legyenek. Kisteleki továbbá támogatta az egész szezonra vonatkozó rögzített időpontok bevezetését.

Az MLSZ vezetője szerint rendszeres ellenőrzések lesznek a stadionokban, amely kiterjed a mellékhelyiségek állapotára és a büfék kínálatára is, amennyiben pedig hiányosságokat találnak, akkor felszólítják az adott klubot a változtatásra, hogy a a szurkolók általános kényelemérzete javuljon a stadionokban.

Boros Bánk Levente, az ÖSZSZ szóvivője szerint a szurkolói véleménynyilvánítás és szólásszabadság biztosítása vitás kérdés a két fél között. Az MLSZ ugyanis a jelenlegi gyakorlat szerint megvizsgálja a stadionokba bevitt transzparenseket, nem tartalmaznak-e rasszista vagy egyéb törvénybe ütköző módon gyalázkodó feliratokat vagy jelképeket, az ÖSZSZ azonban tiltakozik az efféle ellenőrzés ellen.

"Hogy a szólásszabadság határa mettől meddig terjed, s hogy az oda nem illő jelenségek és megnyilvánulások szankcionálva lesznek-e, az paragrafusok és jogászi értelmezések kérdését is képezi" - mondta az MLSZ részéről Serényi Péter sajtófőnök. Boros Bánk Levente úgy fogalmazott, hogy a szurkolók szeretnék megvédeni az igazukat, és az ÖSZSZ ezért mindenképp ragaszkodni fog ahhoz, hogy az MLSZ biztosítsa a szabad véleménynyilvánítást.

MLSZ-ÖSZSZ vita a szabad véleménynyilvánításról - tekintse meg videóriportunkat!

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=0XJY8rDGNH7EORpn


Az ÖSZSZ egységes vendégjegyárral kapcsolatos kérését Kisteleki az NB I-es bizottság elé terjeszti, s mint mondta, ott azt szorgalmazza, hogy támogassák az indítványt, mivel a labdarúgás a szurkolókért van. Kisteleki azt is megígérte, hogy konzultációs joggal olyan bizottságokban is szerepet kaphatnak a szurkolók, amelyben őket érintő kérdés kerül napirendre.

A biztonsági cégekkel kapcsolatban azt kérte az ÖSZSZ, hogy kizárólag a törvényben meghatározott formában végezhessék feladatukat, és csak abban az esetben kaphassanak engedélyt munkavégzésre, ha az adott szezon előtt egyeztetnek az ÖSZSZ-szel. A szurkolói szervezet többek között a jogszabályban tiltott eszközök, így például vipera alkalmazását kifogásolta. Az MLSZ-elnök azt válaszolta, hogy klubokkal kell felvenni a kapcsolatot, de ha gondjaik akadnak, akkor azt jelezzék az MLSZ biztonsági igazgatója felé.

A felek úgy álltak fel, hogy a konzultációt folytatni kell, s két hét múlva megvizsgálják, hogy megkezdődtek-e azok a folyamatok, amelyekben most megállapodtak.