Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés sport- és turisztikai, valamint külügyi és határon túli magyarok bizottsága keddi közös ülésén támogatta a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) közös törekvését abban, hogy a sport sajátos jellege miatt nagyobb szerepet kapjon az Európai Unióban. A két testület a FIFA által tervezett úgynevezett 6+5-ös szabályt is támogatja.

A FIFA elképzelése szerint az utánpótlás-nevelés és a labdarúgás nemzeti érdekeinek védelme érdekében az EU tagországaiban bevezetnék 6+5-ös szabályt, mely szerint a nemzeti bajnokságok mérkőzésein minden csapatban egyidőben legalább hat hazai játékosnak kellene a pályán lennie. Az EU álláspontja szerint azonban egy ilyen rendelkezés ellenkezik az Unió alapelveivel, amely semmiben sem korlátozza a szabad munkavállaláshoz való jogot.

"Az MLSZ rendkívüli módon támogatja a FIFA és NOB törekvését, mert a 6+5-ös szabály bevezetése nagy lendületet adhatna a magyar labdarúgásnak" - jelentette ki Kisteleki István, aki hangsúlyozta, hogy miközben az MLSZ saját maga, illetve az általa működtetett projektek után az elmúlt két évben 2,3 milliárd forintnyi adót és járulékot fizetett be, addig támogatásban csak egymilliárdot kapott az államtól.

"Fontos, hogy a magyar akadémiákon nevelődő játékosok lehetőséget kapjanak a hazai bajnokságban, s csak akkor kerüljenek ki külföldre, ha már nemzetközi szintű labdarúgóvá értek. Szükséges, hogy legyenek magyar példaképek a fiatalok előtt, mert így lehet kiszélesíteni a sportág bázisát, s hosszabb távon így vehetjük fel egyenlő eséllyel a küzdelmet a külföldiekkel."

Szabó Tamás, a NUSI utánpótlás-igazgatója arra hívta fel a figyelmet: tisztázni kell végre, hogy a magyar sport utánpótlás-neveléséből pontosan mi az állam és mi a befektetők feladata.

Bánki Erik, a sport- és turisztikai bizottság elnöke kezdeményezte, hogy Magyarország legyen gesztora a FIFA és a NOB közös törekvésének és ennek keretében október folyamán - valószínűleg október 22-én - adjon otthont a témában egy nemzetközi konferenciának. Erre a tanácskozásra a tervek szerint a 27 uniós tagállam parlamenti sportbizottságainak elnökei, az Európai Parlament elnöke és vezetői, valamint a nemzeti labdarúgó szövetségek vezető tisztségviselői kapnak meghívást.

Az elképzelést támogatásáról biztosította az Országgyűlés sport- és turisztikai, valamint külügyi és határon túli magyarok bizottsága és Kisteleki István, az MLSZ elnöke is.

A konferencia ötletét örömmel üdvözölte Christophe de Kepper, a NOB elnökének kabinetfőnöke, továbbá Jerome Champagne, a FIFA nemzetközi igazgatója, akik az ülésen adtak tájékoztatást a magyar képviselőknek a sport helyzetéről, esélyeiről és kockázataitól az EU-ban, a 6+5-ös szabályról és hátteréről, valamint a lassan két évtizede tartó közös törekvésük jelenlegi állásáról.

Jerome Champagne bejelentette: a FIFA október 1-jétől egy új bizottságot hoz létre a kiskorú játékosok védelme érdekében. A testületnek minden fiatalkorú labdarúgót érintő átigazolást előzetesen jóvá kell hagynia, s Afrikából és Dél-Amerikából csak olyan játékosoknak adnak ki játékengedélyt, akik regisztrált akadémiákról kerülnek ki.