Vágólapra másolva!
Vasárnap este a magyar válogatott is megkezdi szereplését az U20-as világbajnokságon. Az ellenfél Honduras lesz, amely papíron a csoport leggyengébb együttesének számít, de a közép-amerikaiak nagyon fogadkoznak, hogy nem fognak csalódást okozni a vébén.

Honduras korosztályos válogatottjai a nemzetközi porondon ugyan nem képviselnek komoly játékerőt, de Közép-Amerikában az utóbbi években a jobbak közé tartoznak, ennek köszönhetően szerepelhetnek a világbajnokságon.

A 20 éven aluliak válogatottja a legutóbbi tornáról ugyan hiányzott, ám 2005-ben kijutott a vébére - más kérdés, hogy a hollandiai tornán utolsó lett a csoportjában. A jelenlegi korosztály a két évvel ezelőtti U17-es világbajnokságon is ott volt: az Egyiptomba utazott labdarúgók közül öten léptek pályára a 2007-es, dél-koreai eseményen, ahol Honduras nem tudott pontot szerezni. Ez azonban nem meglepő, hiszen a hondurasiak rendkívül nehéz csoportban voltak, ellenfeleik között ott volt Argentína és Spanyolország is.

A hivatalban lévő szövetségi kapitány, Emilio Umanzor szerint azonban a jelenlegi csapattól ennél mindenképpen több várható. Az edző nagy szaktekintélynek számít hazájában azóta, hogy a Real Juventud csapatával 2008-ban az aperturát és a clausurát is megnyerte.

A szövetség ezt követően kérte fel őt a korosztályos csapatok irányítására, és Umanzor vezérletével mind az U17-es, mind az U20-as együttes kijutott az idei világbajnokságra. A CONCACAF-zóna korosztályos kontinensviadalán a csapat ugyan csak harmadik lett, ám az előddöntőben csupán büntetőkkel maradt alul az aranyérmes Costa Ricával szemben.

A viadalon a csapat támadója, Roger Rojas három találattal gólkirályi címet szerzett, és a hondurasi szurkolók elsősorban tőle várnak nagyon sokat a világbajnokságon is. A csatár a nyáron előszerződést kötött a Wigan Athletickel (az angol klub rákapott a hondurasiakra azok után, hogy Maynor Figueroa és az azóta a Tottenham Hospurnak eladott Wilson Palacios jó igazolásnak bizonyult), de egyelőre kölcsönben otthon játszik az Olimpiában.

Mellette a keret két légiósára érdemes még odafigyelni: Mario Martínez és Reinery Mayorquín is Norvégiában futballozik. Előbbi a Valerengában szerepel, és tavaly ott volt a pekingi olimpián (a norvégok ott figyeltek fel rá), utóbbi pedig az Aalesunds futballistája. A többiek mind otthon szerepelnek, de páran már megfordultak külföldön: Alfredo Mejía az Udinese, Christian Martínez a Cagliari és a Rio Ave, Wilmer Cristanto pedig az argentin Godoy Cruz utánpótlásánál töltött el hosszabb-rövidebb időt.

A keret többi tagja viszonylag rendszeresen játszik a hazai bajnokságban, köszönhetően annak a szabálynak, hogy a hondurasi ligában minden klubnak kell szerepeltetnie egy húsz éven aluli futballistát a szezon során legalább 540 percen keresztül. Az együttes már két hete Európában készült a világbajnokságra, a hondurasiak Spanyolországban edzőtáboroztak, ahol több felkészülési mérkőzést is játszottak.

Forrás: MTI

A Werder Bremenben játszó Futács Márkó (jobbra) is tagja a magyar keretnek

A másodosztályú Alicante B csapata ellen döntetlent értek el, majd a vébén szintén szereplő Nigériával végeztek 1-1-re (ezen a találkozón is Rojas szerezte a góljukat, a kapus José Mendoza pedig tizenegyest hárított), és a torna nagy esélyesének számító spanyoloktól is csak 1-0-ra kaptak ki.

Honduras válogatottja most ötödik alkalommal van ott az U20-as vébén, és eddig mindig kiesett a csoportkörben, sőt, a legutóbbi négy alkalommal az összes mérkőzését elveszítette. Utoljára 1977-ben sikerült nyernie - az ellenfél pedig Magyarország volt...

"Honduras nem lebecsülendő ellenfél, de a látottak alapján egyéni képességek dolgában jobbak vagyunk, ezért győzelmet várok ellenük!" - nyilatkozta az MLSZ honlapján Egervári Sándor szövetségi kapitány.

A mérkőzés 21.30-kor kezdődik, az m2 élőben közvetíti.

A magyarok várható kezdőcsapata: Gulácsi - Szabó J., Korcsmár, Debreceni, Présinger - Kiss, Dudás, Gosztonyi, Koman, Simon A. - Németh K.

A torna vasárnapi programja:
E csoport:
Brazília - Costa Rica, 16 óra
Csehország - Ausztrália, 18.45

F csoport:
Egyesült Arab Emirátusok - Dél-Afrika, 18.45
MAGYARORSZÁG - Honduras, 21.30

www.global-soccer.eu