Vágólapra másolva!
Honduras ellen semmi nem jött össze neki, a dél-afrikai játékosok viszont már nem tudták bevenni Gulácsi Péter kapuját, aki szerint mindegy, hogy hányadik helyen jut tovább a válogatott az U20-as focivébén, a lényeg, hogy legalább ikszeljen az Emírségekkel és ott legyen a 16 között. A kapus szerint Németh Krisztián húzóember, jó a kétcsatáros taktika, és nem baj, ha a brazilok jönnek a nyolcaddöntőben.

A Honduras elleni háromgólos vereség után három nappal a magyar fociválogatott 4-0-ra kiütötte Dél-Afrikát, így közel került ahhoz, hogy bejusson a 16 közé az egyiptomi U20-as labdarúgó-világbajnokságon. Szombaton az Egyesült Arab Emírségek csapata lesz az ellenfél. Nagy kérdés, hogy vajon melyik arcát mutatja a válogatott az utolsó csoportmeccsen, amelyen már egy döntetlen is elég lehet a továbbjutáshoz (a hat csoportból a négy legjobb csoportharmadik is a 16 közé jut).

"Mindenki láthatta, hogy a játékosok egytől egyig jobban teljesítettek, és a csapatjáték is sokkal jobb volt Dél-Afrika ellen. Bár az első meccsünk előtt sem voltak motivációs gondok, nem becsültük le az ellenfelet, de most minden jobban összejött, és talán jobban sikerült ráhangolódni a meccsre. A játékrendszeren, a taktikán is változtattunk, és jobban feküdt nekünk a dél-afrikaiak stílusa, s talán jobban tudtuk a saját játékunkat játszani. Az első meccsen semmi nem jött össze, ilyen szerintem ritkán fordul elő, de hál' istennek sikerült kijavítani" - nyilatkozta az [origo]-nak a magyar csapat kapusa, Gulácsi Péter arról, hogy vasárnap és szerda között miképp változhatott ennyit a csapat formája.

- Honduras elleni három távoli lövésből egyik sem volt védhető?
- A harmadik mindenképp. Hallottam, hogy sokak szerint az első is az volt, amely lehet, hogy kívülről védhetőnek tűnt, de akkor már inkább a másodikat foghattam volna meg jobban, mint az elsőt. A hibából megpróbáltam rögtön tanulni, és a szerdai meccsre még többet készültem a távoli lövésekből, hiszen eléggé becsapós ez a labda, furcsa utat tesz meg a levegőben, meg kell szokni, hiszen jó helyezkedéssel meg lehet fogni. Nem csoda, hogy sok távoli gól esett a vb-n.


- Honduras ellen volt egy hajmeresztő kifutásod, ott is a labda íve volt zavaró?
- Nem a labda, hanem én voltam a hibás, határozatlanul indultam el - ez előfordul egy kapus életében. Elindultam, majd megtorpantam - szerencsére megúsztuk.

- A második meccsen már hibátlanul játszottál.
- Frissebbnek, kiélezettebbnek éreztem magam, s ez a teljesítmény kell, hogy alap legyen a továbbiakban a csapat számára.

- Az első 30 percben még a dél-afrikaiak tűntek veszélyesebbnek.
- Nem mondanám, hogy jobbak voltak, bár igaz, voltak helyzeteik, de mi is kidolgoztunk párat, majd a védelem lehozta nullára a meccset. A szünetben mindent helyre tettünk, a második félidőben már helyzetük sem volt.

- A középpálya a meccs elején átjáróháznak tűnt. Van elég védekező típusú játékos a csapatban?
- Szerintem van, ám nem egyenként védekezünk, hanem csapatmunkában, egy-egy játékos nem tudja egyedül megszűrni az ellenfél támadásait. Nyíltabb volt a meccs eleje, de ezt sikerült a második félidőre lerendezni.

- Szerinted a szerdai teljesítmény elég lenne egy jobb csapat ellen?
- Sokat beszéltünk erről. Ezt kijelenteni hülyeség lenne, ám tény, hogy jobban fekszenek nekünk az erősebb csapatok. Zárt védekezés ellen nehezebb támadni, Honduras kontrázott, ez nem tetszett nekünk. Arra koncentrálunk, hogy az arabok ellen jobban menjen.

Forrás: MTI

- Az Emírségek legyőzte Hondurast, ezek szerint szombaton még nehezebb dolgotok lesz?
- Ők már továbbjutottak, ez lehet előny és hátrány is a számunkra. Előfordul, hogy pihentetik a legjobbjaikat, ám ezzel egy időben a cserék felpöröghetnek. Ha ugyanezt a hozzáállást, munkabírást és alázatot nyújtjuk, mint szerdán, akkor jó esélyünk lehet. A csapat fizikálisan elég jó, legalább egy pont kell szereznünk.

- Megelégedne a csapat a 16 közé jutással?
- A rossz rajt után, első lépésként aláírnánk ezt is. Utána nyilván nem az lenne bennünk, hogy ezt már elértük és kifújjuk magunkat, hanem mennénk tovább előre. Most még nem gondolkodunk ennyire előre, szinte az is mindegy, hogy hányadik helyen jutunk tovább.

- Németh Krisztiánt a csapat legnagyobb sztárjának tartják, mégis: vele kikapott a csapat, nélküle pedig nyert. Tényleg kulcsjátékos?
- Felesleges ebből kiindulni, hiszen vele is sokat nyertünk már, sok gólt lőtt. Ő az egyik legfontosabb húzóember, reméljük, hogy a következő meccsen már bevethető lesz.

- Mennyire zavarta meg a válogatottat, hogy a vb előtt három héttel nevezték ki az új kapitányt, Egervári Sándort?
- Nehéz ügy, hiszen minden edző új dolgokat hoz, de szerintem sikerült függetleníteni magunkat ettől, hiszen a kapitány gyorsan megtalálta a közös hangot a csapattal. Jobb lett volna, ha még több időt tölthetünk együtt, akkor még jobban összeszokunk, és talán a rajt jobban sikerül - immáron kár ezen morfondírozni.

Forrás: MTI

- A korábbi egycsatáros taktikánál jobb a most alkalmazott kétcsatáros?
- Nézőpont kérdése: az egyik a védekezés, a másik a támadás szempontjából jobb. Az első meccsen az új felállás nem működött, a másodikon már igen.

- A lehetséges ellenfelek a 16 között: Ghána, Uruguay, Spanyolország, Venezuela, Csehország, Brazília, Costa Rica. Melyiket választanád, melyiket kerülnéd el?
- Nekem annyi a kívánságom, hogy játsszunk az egyikkel, hiszen az azt jelentené, hogy továbbjutottunk. Ezek közül bármelyik erős, így felesleges azon gondolkodni, hogy kit szeretnék.

- Azaz jöhetnek a brazilok is?
- Felőlem jöhetnek. Erős csapat a braziloké, de a spanyolok sem lennének könnyebbek, és Ghána is megmutatta, hogy nagyon jó válogatottja van.