Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott drámai meccsen kapott ki 3-2-re Ghánától az egyiptomi U20-as világbajnokság elődöntőjében. Az afrikaiak az első félidőben szinte leiskolázták a szétesett magyar csapatot, amely a szünet után összeszedte magát, többször is közel állt az egyenlítéshez, kétgólos hátrányát azonban nem tudta ledolgozni. A bronzmeccsen a Brazíliától 1-0-ra kikapó Costa Ricával találkozik a magyar együttes.

U20-as világbajnokság, elődöntő
Ghána - Magyarország 3-2 (2-0)
Kairói Nemzetközi Stadion, 32 ezer néző
v.: Jorge Larrionda (uruguayi)
Ghána: Adjei - Inkoom, Addae, Addo, Addy - Quansah (Awako, 93.), Agyemang-Badu, Rabiu, Ayew (Agyemang, 75.) - Adiyiah, Osei
Magyarország: Gulácsi - Zámbó, Debreceni, Szabó J., Présinger (Varga R., 46.) - Gosztonyi, Korcsmár (Futács, 71.), Simon Á., Kiss M. - Simon A., Németh (Balajti, 46.)
gól: Adiyiah (10., 31.), Quansah (81.), illetve Futács (73.), Balajti (83.)
sárga lap: Agyemang-Badu (12.), Addae (34.), Quansah (52.), illetve Debreceni (55.), Korcsmár (66.)

Azt persze tudhattuk előre, hogy Ghána a világbajnokság talán legfélelmetesebben támadó csapata, mégis megdöbbentő volt szembesülni a két csapat szünetig bemutatott játéka közötti különbségekkel.

A magyar válogatott az első félidőben kezdettől fogva alárendelt szerepet játszott az elődöntőben, Ghána sokkal stílusosabban, gyorsabban és összeszedettebben futballozott, és hatékonyan letámadta a magyar csapatot.

A látványos afrikai támadásokat persze a mi gyenge védekezésünk is elősegítette, a magyar hátvédek sokszor csak asszisztáltak a ghánaiak összjátékához, nem ütköztek, nem álltak elég közel az ellenfelükhöz.

Az első ghánai gólt mégsem egy kidolgozott akció, hanem egy óriási egyéni hiba előzte meg Présinger rövid hazaadása után már nem lehetett útját állni Adiyiahéknak.

Forrás: AFP
Még több kép a mérkőzésről

Talán ennél is bosszantóbb volt, hogy a vezetés birtokában hiába vettek vissza a ghánaiak, egyetlen épkézláb támadást sem tudtunk vezetni. A középpályásaink szinte azonnal elszórták a labdákat, Koman hiányában senki nem akadt, aki összefogta volna a csapatot, a gyomorrontással és kisebb sérüléssel egyszerre bajlódó Németh Krisztián is észrevehetetlen maradt.

A játék képe alapján Ghána megérdemelten növelte előnyét, és akkor sem átkozhattuk volna a balszerencsét, ha újabb gólokat kapunk.

A szünetben aztán Egervári Sándor nagyot alakíthatott az öltözőben, mert mintha egy másik válogatott indult volna harcba a második félidőben. Balajti és Varga becserélése telitalálat volt, de Gosztonyi és Simon András teljesítménye is hatalmasat javult. Nemcsak elszántan, de egyre ügyesebben is támadtak a magyarok, több helyzetet is kidolgoztak, Balajti kapufát talált, a 73. percben beállt Futács pedig Simon Andás nagyszerű előkészítése után visszahozta a reményt.

Forrás: AFP
Még több kép a mérkőzésről

Támadásban maradt a magyar válogatott, és még Quansah 81. percben szerzett bombagólja sem törte meg, mert két perc múlva Balajti leleményes találata után ismét csupán egy góllal vezettek az afrikaiak.

Ezt azt az előnyt azonban már nem engedték ki a kezükből, így hiába rohamoztunk az utolsó pillanatig, az átaludt első félidőt már nem tudtuk helyrehozni.

A magyar válogatott pénteken a bronzéremért játszhat a Brazília-Costa Rica mérkőzés vesztesével.

A ghánaiak történetük harmadik döntőjére készülhetnek az U20-as világbajnokságon: 2001-ben Argentína, 1993-ban pedig Brazília ellen buktak el a fináléban.

Kenyeres Imre másodedző: "A vb-n először éreztük a ránk nehezedő terhet, a döntőbe jutás lehetőségét. Csak a második félidőben mutattuk meg, hogy mit tudunk."

Sellas Tetteh ghánai kapitány: "Minőségi játékkal jutottunk be a döntőbe, remekül támadtunk, nagyszerű gólokat szereztünk. A második félidőben többször eladtuk a labdát, így a magyarok szépíthettek, ezeket a hibákat ki kell javítanunk."

Costa Rica lesz az ellenfél a bronzmeccsen

A brazil válogatott egy góllal legyőzte közép-amerikai ellenfelét a kedd esti elődöntőben. A Costa Rica-iak legjobbja a rendkívül veszélyes szabadrúgásokkal operáló David Guzman volt. Gólt azonban ő sem szerzett, ellenben a labdát 70 százalékban birtokló brazilok csatára, Alan Kardec bevágott a rövid felsőbe egy keresztlabdát, így jutottak a dél-amerikaiak döntőbe.

Brazília-Cosa Rica 1-0 (0-0)
Gól:
Alan Kardec (67.)