Vágólapra másolva!
Gera Zoltán hirtelen felindulásból hagyta ott a válogatottat, és meg fogja bánni a döntését - véli Babos Gábor és Csank János, Kisteleki István szerint azonban Gera tettét nem lehet egy bocsánatkéréssel elintézni, mert a csapat cserbenhagyása a legsúlyosabb dolog, amit csapatkapitányként elkövethetett.

"Maximálisan a szövetségi kapitány mögé állunk" - mondta az [origo]-nak Kisteleki István MLSZ-elnök a Dánia elleni mérkőzés előtti órákban kipattant Gera Zoltán-ügyről csütörtök délután.

Kistelekit kedd este tájékoztatta Erwin Koeman, hogy miután Gera Zoltán elkésett a taktikai értekezletről, sem a kezdőcsapatban, sem a cserék között nem számol vele Dánia ellen. A portugálok elleni meccs előtt ugyancsak késés miatt maradt ki a válogatottból Bodor Boldizsár, igaz, a Hollandiában légióskodó balhátvéd a kispadra azért leülhetett Lisszabonban.

Az MLSZ elnöke egyik esetben sem kérdőjelezte meg Koeman döntését, mint mondja, az általa vezetett szövetség soha nem szólt bele a keret vagy a csapat összeállításába, Koeman pedig normálisan reagált a játékosok fegyelmezetlenségére.

Gera szerdai távozása ugyanakkor megdöbbentette Kistelekit. "Az, hogy csapatkapitányként órákkal a meccs előtt elhagyta a válogatottat, önmagát minősíti. Mélységesen elítélem a tettét, amelynek következményeit majd az elnökségi ülésen fogjuk tárgyalni. "

Kisteleki megerősítette azt a verziót, hogy Gera, miután már elkezdte intézni a repülőjegye átíratását, délután már visszakozott volna, és mégis maradni akart Koppenhágában, ekkor azonban már Erwin Koeman mutatott neki ajtót.

"Teljes mértékben egyetértek és azonosulok a szövetségi kapitány döntésével, ez egy morális kérdés, amit csak így lehetett megválaszolni" - mondta Kisteleki. "Gera magatartása rendkívül romboló hatással volt a csapatra. Az egy dolog, hogy végül jól jöttünk ki belőle, hiszen legyőztük a dánokat, de kijöhettünk volna belőle egészen máshogy is."

Kisteleki szerint mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy akar-e játszani a válogatottban, nem is lett volna semmi gond ezzel, ha Gera a meccs után közli az elhatározását. "Természetesen tiszteletben tartottuk volna a döntését, hiszen ő ismeri a saját jövőképét, a családi helyzetét, a csapaton belüli pozícióját. Szépen elköszöntünk volna tőle, még egy jó búcsúmeccset is rendeztünk volna neki."

Forrás: MTI

Arra a kérdésünkre, hogy lehet-e visszaút a válogatottba Gera számára, amennyiben meggondolná magát és bocsánatot kérne, Kisteleki azt mondta: "Egy bocsánatkéréssel ezt nem lehet elintézni, Gera cserbenhagyta a csapatot, ez pedig a legsúlyosabb bűn, amit egy labdarúgó elkövethet."

Kíváncsiak voltuk, akkor is ilyen szigorú marad-e az MLSZ-vezérkar, ha esetleg Koeman és Gera egymás között rendezik a dolgot, és a kapitány később mégis meghívót küld majd a Fulham játékosának, Kisteleki azonban hajthatatlannak tűnt. "A hotelben még rendezhették volna, ez azonban már nem csak ő ügyük, túlmutat a kettőjük közötti nézeteltérésen. Rendet kell tartani, csak ez hozhat előrelépést a magyar futballban" - tért vissza régi szlogenjéhez az MLSZ elnöke.

Babos: Nekünk sem esett jól

A mérkőzés után a Koeman-csapat egy másik alapembere, Babos Gábor is lemondta a válogatottságot, ám mint a kapus sietett leszögezni, ő egészen máshogyan köszönt el a nemzeti csapattól.

"Amikor másfél évvel ezelőtt visszatértem a válogatotthoz, már érlelődött bennem, hogy ez lesz utolsó selejtezősorozat az életemben. Pályafutásom igazi csúcspontja lehetett volna a dél-afrikai világbajnokság, csalódott vagyok a sikertelen selejtezők miatt, de az Európa-bajnokság idején már 38 éves leszek" - mondta az [origo]-nak Babos, aki számos bravúrt bemutatva vitathatatlanul a mezőny legjobbja volt Dánia ellen.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=iTUa9wNVW9jVOAr9


"Eljön az idő, amikor meg kell hozni bizonyos döntéseket. A meccs után korrekt módon megbeszéltük mindent a szakmai stábbal, próbáltak győzködni, hogy egy ilyen meccs után miért hagyom abba, de ennél szebben, azt hiszem, nem lehet lezárni azt a 15 éves korszakot, amelyet - a Matthäus-érát leszámítva - a válogatottal töltöttem."

Babos azt mondja, azért sem vívódott sokat a döntésen, mert kapusposzton kifejezetten jól áll a magyar futball, Fülöp Márton lassan folyamatos játéklehetőshez jut, Gulácsi Péter pedig az egyiptomi U20-as vb-n is bizonyítja, hogy mekkora tehetség.

Gera Zoltán viharos távozása Babost is meglepte, hiszen, mint mondja, a napokban is beszélgettek egymással, és Gera egyáltalán nem említette, hogy le akar mondani a válogatottságról. "Szerintem csak első felindultságában nyilatkozta azt, hogy egy ideig nem akar játszani a válogatottban. Csapatkapitányként más módot is találhatott volna, hogy ezt az ügyet lezárja, ez így nekünk sem esett jól. Azt hiszem, már megbánta, amit tett, és utólag be fogja látni, hogy nem így kellett volna elbúcsúznia."

Szerdai blogbejegyzésében Gera többek között azzal magyarázta a döntését, hogy az utóbbi időben több méltánytalanság is érte a kapitány részéről, és több dolog is kifejezetten zavarta, bántotta, "ami a válogatottban uralkodó hangulatot illeti".

Babos ugyanakkor nem tapasztalta, hogy bármilyen feszültség lenne a csapaton belül, illetve a csapat és a kapitány között, habár a két elveszített budapesti selejtező érthető módon mindenkiben nagy csalódást keltett. A kapus szerint Koeman Gerával is csupán következetes volt, hiszen pár nappal korábban Bodort is megbüntette a késésért, profi futballistáktól pedig el lehet várni azt, hogy idejében megjelenjenek a taktikai értekezleten.

"Zoli rossz döntést hozott, nem szabad így cserbenhagyni a csapatot, ez butaság volt tőle, ennek ellenére továbbra is őt tartom a válogatott egyik legjobb játékosának, egy jó sorozat pedig még mindenképpen benne van" - jelezte a kapus, hogy mit gondol Gera és a válogatott jövőjéről.

Csank: Gera a légynek sem tud ártani

Csank Jánosról korábbi nyilatkozatai alapján tudni lehet, hogy nagyon jó véleménnyel van Geráról, mindamellett tekintélyelvű edzőnek is mondják. Az egykori szövetségi kapitány többször is hangsúlyozta, hogy nem ismeri az ügy részleteit, így csak a hírek alapján kialakult véleményét tudja elmondani.

"Én nem törnék pálcát Gera fölött" - kelt volt játékosa védelmére a ZTE mestere.

"Lehet, hogy elkésett, de egyrészt nem tudjuk, hogy mennyit, másrészt nem hiszem, hogy akkorát késhetett volna, amiért a lelátóra kéne ültetni. Persze kapitánya válogatja, de szerintem a profiknál ez nem járható út, ha szükség van egy játékosra, akkor játszania kell, hacsak nem követett el valamilyen nagyobb bűncselekményt. Ronaldót is biztosan megbüntetnék, ha elkésne, de nem hiszem, hogy emiatt kihagynák a Realból. Koemanban talán már érlelődhetett, hogy inkább Buzsákyt akarja kipróbálni."

Csank sajnálja Gerát, mert szerinte soha nem tartozott a problémás játékosok közé, ahogy fogalmaz, "a légynek sem tudott ártani". A szakember úgy látja, már korábban is lehettek nézeteltérések a kapitány és Gera között, utóbbi pedig most "feladta a magas labdát".

Baboshoz hasonlóan Csank is úgy véli, Gera hirtelen felindulásból cselekedhetett. "Erős lehetett neki, hogy csapatkapitányként még a kispadra sem ülhet le, ezt nem tudta jól feldolgozni, de szerintem már már szívesen visszacsinálná."

Csank szerint érthető, ha Gera egy ideig nem akar játszani a válogatottban, hiszen Angliában hétről hétre nagyot kell alkotnia, ő azonban nem hiszi, hogy komolyan gondolta a visszavonulást. "Gera már 30 éves, és nincs sok ideje, az eredménytelenség miatt állandó fiatalítási hullám várható a válogatottnál, emiatt egyre nehezebb dolga lesz" - véli az edző, aki akkor sem ítélné el Gerát, ha végleg búcsút intene a válogatottnak.

"Mindig csak a fociban számít hatalmas bűnnek, ha valaki lemondja a válogatottságot, más sportágakban sosincs ekkora felhajtás, pedig szinte mindenhol előfordul az ilyesmi az öttusázóktól a kosárlabdázókig. Ha Gera egyéni érdeke ezt kívánja, akkor ezt nem kérdőjelezheti meg senki, az ember egyszer él, és magának kell döntenie a sorsáról."