Vágólapra másolva!
Egy világbajnokság legszebb gólját rúgni ritka kiváltság. Kiss Máténak sikerült Egyiptomban, s ezzel olyan illusztris társaságba került, mint Diego Armando Maradona (1986) vagy Szaid el-Ovairan (1994). Pedig nem is olyan régen még meg sem fordult a fejében, hogy kijusson az U 20-as vb-re.

"Ha nem Egervári Sándort nevezik ki a húsz éven aluliak válogatottja élére augusztus 19-én, akkor augusztus 26-án, a kerethirdetéskor aligha olvashattam volna a nevemet az egyiptomi világbajnokságra utazó csapatban. Így természetesen nem is rúghattam volna be életem - eddigi - legcsodálatosabb gólját. Azaz, mint mindenhez az életben, ehhez is jó adag szerencse kellett" - mondta el az [origo]-nak Kiss Máté, a Győri ETO FC 18 éves középpályása.

Pedig az 1991-es születésű fiatalember már a 2007-2008-as idényben bemutatkozott az NB I-ben, ráadásul nem akármilyen mérkőzésen. "Idegenben 3-1-re megvertük az Újpestet, mondjuk, nem túl sok közöm volt a győzelemhez, mert Egervári Sándor a 90. percben küldött pályára, s mielőtt labdához érhettem volna, Arany Tamás játékvezető lefújta a meccset. De bemutatkoztam, aztán a következő idényben Dragoljub Bekvalac edzősége idején már nyolc bajnoki meccsen léptem pályára. Most pedig eddig három mérkőzésen játszottam, úgy érzem, Pintér Attila egyre inkább számít rám."

Az Egyiptomban, a cseheknek rúgott elemi erejű bombagól nem egyedi, kicsúszott bravúr Kiss Máté praxisában. "Az előző idényben az Újpestnek rúgtam egy hatalmas gólt szabadrúgásból, azt mondják, jó a rúgótechnikám, elég erősen meg tudom rúgni a labdát, és az irányzék is általában megfelelő. A cseh meccsen senki sem állt előttem, így hát rálőttem, azóta legalább százszor megnéztem a gólt, tényleg két tizenhatosnyi távolságból szúrtam rá, van az legalább harminc méter, akárhogy is számoljuk. Majdnem megfojtottak a srácok a gól után, így aztán az eltervezett gólörömömet sem tudtam bemutatni, pedig a barátnőmnek üzentem volna vele."

Máté a Honduras elleni 0-3-s mérkőzésen még nem jutott szóhoz, ha akkor véletlenül győz a válogatott, könnyen lehet, hogy végig a kispadon üli át a vébét. De kikaptunk, ezzel megnyílt az út előtte, hiszen a valóban csapnivaló játék hatására Egervári némiképp átalakította a csapatot.

"Korcsmár Zsoltot eltiltották, nem is játszottam rosszul, aztán amikor bevertem a cseheknek azt a nagy gólt, már reméltem, hogy bennragadok. A bronzmeccsig nem is maradtam ki, öt mérkőzésen játszottam, szinte mindig végig, csak az olaszok ellen cserélt le Sanyi bá' a 87. percben. Akkora élmény volt, hogy még mindig nem tértem magamhoz, bár lehet, hogy a mandulagyulladásom is közre játszik abban, hogy kicsit kába vagyok. Most nem is edzhetek, a hét végi bajnoki fordulót is ki kell hagynom."


Kiss bombagólja lett a vb legszebb találata

Bizony, Kiss Máté mandulája már kint, Kairóban is rakoncátlankodott, de erről magán a játékoson kívül senki sem tudott.

"Még véletlenül sem árultam volna el senkinek, hogy fáj a mandulám, s hogy hőemelkedésem van, még a végén kimaradtam volna a csapatból. Ebből a csodálatos válogatottból kimaradni - nos, ennél nagyobb csapást aligha tudok elképzelni. Habár most alighanem meg kell barátkoznom a gondolattal, hogy a közelgő U 21-es Eb-selejtezőn nem leszek benne a keretben, elvégre ez egy magasabb szint, itt elvileg olyan 21 éves, felnőtt válogatottak is szóhoz juthatnak, mint például a debreceni Varga Józsi. Nos, az ő szintjét még nem érem el."

A világbajnoki bronzérmes magyar válogatott játékosa hétéves korában kezdett el futballozni. Világéletében a Győri ETO FC labdarúgója volt, tősgyökeres győri, itt született, s természetesen most is itt él. De egyre többször tekinget az országhatáron túlra.

"Cristiano Ronaldo és Lionel Messi a két kedvencem, őket tartom a világ legjobb labdarúgóinak, a Real Madridot és a Barcelonát pedig a földkerekség két legjobb klubcsapatának - ebből talán már ki is lehet találni, hogy a spanyol futballt kedvelem leginkább. Egyszer magam is szívesen futballoznék külföldön, például Spanyolországban, persze előbb az ETO-ban kellene megszilárdítanom a helyemet, s idővel a nagyválogatottban is szeretnék bemutatkozni."