Vágólapra másolva!
A múlt szombati Ferencváros-Diósgyőr bajnokin történtek a zöld-fehér klub egykori játékosainál is kiverték a biztosítékot: a korábbi kedvencek közös nyilatkozatban arra kérték az FTC vezetését és a magyar hatóságokat, hogy nevezzék meg a felelősöket és teremtsenek olyan környezetet, amelyben ismét családi szórakozássá válhat egy-egy mérkőzés az Albert-stadionban. Három fradista generáció egy-egy tagját, Szokolai Lászlót, Kincses Sándort és Hajdu Attilát kérdeztük arról, hogy mi lehet az oka a jelenlegi helyzetnek, s mit lehet tenni azért, hogy a Ferencváros neve ne a botrányokkal jelentsen egyet.

Az 57 esztendős, 12-szeres válogatott Szokolai László 1977 és 1983 között 167 mérkőzésen 73 gólt rúgott a Ferencvárosban, és úgy gondolja, ha ez így megy tovább, a klubot a szurkolók, a játékosok és a befektetők is el fogják hagyni.

"A csodálatos BL-szereplés óta egyszerűen elkopott minden. A legnagyobb probléma, hogy akkor nem volt tulajdonosa a Ferencvárosnak, így a pénz eltűnt. Várszegi Gábornál már normálisan működött a klub, de ő sem kellett. A világon sehol sincs olyan, hogy a szurkolók döntik el, ki legyen a befektető. Annak idején, amikor 77-tól 83-ig a Fradiban játszottam, lehet, hogy volt az óra felőli kapunál háló, de csak azért, hogy ne menjen el a labda, és soha nem történt olyan, hogy a szurkolók megverik az ellenfél edzőjét és a csapat játékosát. Úgy gondolom, hogy a 2003-as Fradi-DVSC meccs volt a fordulópont. Nem tudom, hogy a Diósgyőr elleni meccsnek mi lesz a folytatása, merthogy nem fognak kijárni az emberek a mérkőzésekre. Mindenki itt fog bennünket hagyni - olyan helyzetbe kerül a klub, hogy se tulajdonosa, se szponzora nem lesz, de játékosa és edzője sem. Tönkre fog menni a csapat. Azt mondja az elnök, hogy a játékosok rettegnek? Régen az ellenfél rettegett a 30 ezer néző okozta hangulattól."

A 48 éves Kincses Sándor 1985-től öt éven át, 123 mérkőzésen játszott a Fradiban, és 20 gólt szerzett. Arról, hogy ki a felelős a kialakult helyzetért, az egykori középpályás-csatár így fogalmazott: "Azok, akik megengedték, hogy ez megtörténhessen, és azok, akik ilyen hatalmat adtak a szurkolók kezébe. A beléptetést már sokkal korábban meg kellett volna szigorítani."

"A régóta, folyamatosan változó, nem megfelelő munkát végző szakmai vezetés az oka a mai helyzetnek" - mondta a 38 esztendős Hajdu Attila, aki a Bajnokok Ligáját is megjárta a Fradival, és 1995 és 1998 között 47 találkozón védte a zöld-fehérek kapuját.

- Mit kellene tenniük a vezetőknek a futballhuligánokkal szemben, és ezt miért nem tették meg eddig?
Szokolai László: - Sok helyről lehetne példát venni, megoldás lehet a fényképes igazolvány, illetve a kitiltás. Nem véletlen, hogy Angliában nem lépnek rá a fűre a drukkerek, pedig csak a reklámtáblát kéne átlépniük. Meg kellene kérdezni őket: hogyan érték el, hogy az ő sárga mellényeseiknek semmi dolguk sincsen?

Kincses Sándor: - Hogy miért nem tettek semmit - nem tudom. A törvényesség keretein belül a legkeményebb szigorral kell fellépni a huligánok ellen - akikről én azt gondolom, hogy nem is igazi Fradi-szurkolók.

Hajdu Attila: - A beléptetőrendszer költséges ugyan, de megtérülne, hiszen ki lehet vele szűrni a botrányokozókat. A vezetők elhamarkodott döntései, például az elküldött edzők után fizetett végkielégítések, illetve a szurkolók balhéi után fizetett összegekből talán ki is jönne a rendszer. A normális nézőtéri körülmények kialakítása is fontos lenne, ami egy sok időt igénylő vezetői feladat, de ezt eddig nem tudták megteremteni - hogy miért, azt nem tudom.

- Mit üzen azoknak a szurkolóknak, akik miatt súlyos büntetéseket kap a Ferencváros?
Szokolai: - Borzalmas látvány volt, ahogyan a Diósgyőr elleni bajnokin égtek a székek. Azt üzenném: nem biztos, hogy fel kellene gyújtani a stadiont, nem biztos, hogy össze kéne törni a székeket. Viszont tudomásul kell venni, hogy a jelenlegi gárda a jelenlegi játékkal nem képes sokkal többre. Akiket ide hoztak, nem sokkal jobbak, mint az itthoniak, sőt - nem is jobbak. Nem tudom, az ő futtatásuk kinek az érdeke, bár ha megnézzük, a Fradi légiósai azokból az országokból érkeznek, ahol a tulajdonosnak érdekeltsége van. Ha a csapat a játékosmenedzserek zsebébe tett pénzzel akar eredményt elérni, akkor ide fogunk jutni.

Kincses: - Szurkolók ők egyáltalán? Ha annak tartják magukat, akkor meg kell nekik mondani, hogy amit tesznek, az nem segíti elő a klub előrehaladását. Hiszen ha a büntetéseket játékosvásárlásra, a létesítményre vagy az utánpótlásra fordítaná a Fradi, akkor annyival is előrébb tartana.

Hajdu: Az üzengetést sohasem szerettem, és nem is vagyok abban a pozícióban, hogy ezt tegyem. Azoknak kellene üzenetértékű intézkedést hozni, akik a Ferencvárost irányítják.

Forrás: FTC baráti kör/ftcbk.eu
Kincses Sándor
- Eddig beváltották-e az ígéreteiket az angol tulajdonosok?

- Szokolai: A jelenlegi helyezésünk alapján nem. Ki merem jelenteni, hogy az angolok kicsit lenézték a magyar futballt, a magyar edzőket, és úgy gondolták, hogy ennyi is elég lesz. Nézze csak meg, hogy a Premier League élcsapatainál milyen edzők vannak - egyetlen angol sincsen! Az angolok mindenkit kisöpörtek innen. Bobby Davison osztotta az észt, aztán elszaladt - megöregedett emberként, mert nem erre számított. Senki ne mondja, hogy az nagy eredmény, hogy az FTC-nek három év után sikerült feljutnia az NB II-ből. Szégyen, hiszen rajtunk kívül csak a Pécs akart feljutni, senki más, egy Ferencvárosnak pontveszteség nélkül kellett volna megnyernie a másodosztályt. Annak a Fradinak, amelynek a magyar csapatok közül, magyar edzővel elsőként sikerült bejutnia a BL-be.

Kincses: - Nem tudom, hogy mit ígértek. Pályaépítésről biztosan volt szó, a csapathoz pedig jött jó sok játékos, de nem olyan képességűek, hogy a hazaiakkal ne lehetne őket pótolni.

Hajdu: - Hogy beváltották-e, az könnyen leellenőrizhető - meg kell nézni, mit mondtak a bajnokságról, a BL-indulásról, a stadionépítésről, illetve, hogy milyen határidővel vállalták a célok megvalósítását. Ha jól tudom, még egyik határidőből sem futottak ki.

- Tényleg csak a biztonságra és a büntetésekre fordított költségek szabnak gátat a csapat megerősítésének?
Szokolai: - Ez így van. Hozzáteszem: nem létezik, hogy azt a néhány embert nem lehet megfékezni manapság, mondjuk, egy kamerás rendszer bevezetésével.

Kincses: - Ez a pénz az utánpótlás számára sokat jelentene. Az, hogy a büntetésekre és a biztonságra sokat kell költenie a Fradinak, elveheti a kedvét egy-egy befektetőnek.

Hajdu: - A Fradi az MLSZ-nek állítólag 8 milliót fizetett be, s ha ehhez még a mérkőzések biztosítását is hozzászámoljuk, az így kijött 20 millió forint körüli összegből szerintem maximum egy jó játékost lehetne venni. Egy csapat megerősítésére egyébként nem csak az az egyetlen mód, hogy külföldről minőségi játékosokat vásárolunk. Van a klubnak utánpótlása is tehetséges fiatalokkal, van a klubnak egy meglévő kerete, s ennek a a megfelelő használata szintén a csapat megerősítését szolgálhatja.

- Mit mondana egy leendő Fradi-játékosnak, miért érdemes az Üllői útra igazolnia?
Szokolai: - Én azért igazoltam az Üllői útra, mert a Ferencvárosban akartam futballozni. Jó lenne, ha manapság nem a pénz miatt jönne ide egy-egy játékos, hanem azért, mert tudja a három "e" betűnek (erkölcs, erő, egyetértés) a tartalmát.

Kincses: - A klub még mindig a népszerűségi lista élen áll, és megtiszteltetés, ha valaki a Ferencvárosban játszhat. Igaz, most mélyrepülésben van a csapat, de a Fradiban játszani - ezt nem lehet összehasonlítani mással.

Hajdu: Amikor külföldön légióskodtam, egyszer szóba került, hogy elmegyek az Essenhez, s mindenki hanyatt esett, hogy az milyen nagy tradíciókkal rendelkező csapat. Ám csak múltja volt, jelene nem. Most ilyen a Ferencváros is: hihetetlen múltja van, s még mindig óriási érték ott focizni, egy olyan csapathoz tartozni, amely a legsikeresebb és legnépszerűbb az országban. Jelen helyzetben azt nem mondanám, hogy kiugrási lehetőség az FTC-ben szerepelni egy esetleges külföldi szerződés reményében, de még így is életre szóló élményeket adhat.

- Mikorra normalizálódhat a helyzet az Üllői úton?
Szokolai: - Nem tudom, remélem, többé nem fordul elő ilyen eset. A múlt hét szombat estéje nem ismétlődhet meg.

Kincses: - Az attól függ, mennyire lesznek erélyesek a vezetők. A helyzet az egyik pillanatról a másikra megváltozhat, ha olyan biztonsági emberek lesznek, akik megakadályozzák a balhét.

Hajdu: - Abban a pillanatban, amint átlátható terveket készít egy felelős vezetőség arról, hogy a jövőben mit fognak tenni és ennek megfelelően mindenkor a klub érdekeit figyelembe véve dolgozik tovább.

Forrás: FTC baráti kör/ftcbk.eu
Hajdu Attila
- Megfelelően kezelte-e a klubvezetés a Dragóner-ügyet?
Szokolai:

Kincses: - Nem is tudom a végkifejletet. A játékosoknak nem kellene hagyni magukat befolyásolni, hiába szeretnének a szurkolókkal jóban lenni, más módja is van annak, hogy a kedvükben járjanak.

Hajdu: - Mi az ügy? Mi az igazság? Bebizonyosodott, hogy bevitte a petárdát? Ennek az ügynek nagyon kevés része tisztázott, és ezért nem is lehetett, csak egy félkész ítéletet hozni: Dragónert eltiltották, majd megsérült egy bekk, és rögtön be is rakták a csapatba. Ha egy játékos ilyet csinál, mindegy, hogyan hívják, nagyon keményen meg kell büntetni.

- Az ön idejében hogyan kezelték a szurkolói botrányokat?
Szokolai: - Sokan jártak az FTC meccseire, s kisebb összetűzések igen, ám nagy botrányok akkor nem voltak. A kettős rangadókon a szurkolók a szünetben helyet cseréltek, hogy a második félidőben közelebbről láthassák a saját csapatukat, s nem kellett mentőt hívni azért, mert verekedés tört ki. Kakaskodások, nézeteltérések persze voltak, de ilyen brutalitás biztosan nem volt. Hallatlan, hogy a meccs előtt az interneten üzengetnek egymásnak a drukkerek, hogy hol találkoznak majd azért, hogy agyonverjék egymást. Miért teszik ezt? Nem tudom, hiszen a két futballcsapat sem ellenségként, hanem ellenfélként tekint a másikra. Ez nem az a sportág, ahol agyon kell várni a másikat.

Kincses: - Öt évig szerepeltem a Ferencvárosban, de nem tudok botrányokat említeni. A meccsekre jöttek a hároméves gyermekeink is, akiket a lelátóról az anyjuk egyedül elengedett kiflit vagy csokit venni. Mindenki gyerekestül volt kinn a stadionban, most viszont az emberek félnek kihozni a gyerekeket, de maguk a felnőttek is félnek a meccsre járástól. Ha ez így folytatódik, akkor nem lesz szurkolói utánpótlás. Pedig már így is siralmasak az NB I-es nézőszámok, s bizony szurkolók nélkül futballozni nem egy nagy üzlet. Mindezt azoknak kellene átgondolniuk, akik ebből élnek.

Hajdu: - A 90-es években nem öltöttek ilyen méreteket a balhék, igaz, ha volt is valami, akkor sem kezelték kellő szigorral. Már akkor beindult egy olyan szurkolói hozzáállás, mint a mostani. Ha akkor megteszik a szükséges lépéseket, akkor talán nem fajul idáig a dolog.