Vágólapra másolva!
"Nincs olyan korai emlékem, amelyikhez ne kapcsolódna a labda" - állítja Andre Alves, aki négy évvel ezelőtt egy Fradinak lőtt mesterhármassal kezdte NB I-es pályafutását, azóta megjárta Kaposvárt és Vlagyivosztokot, a Videotonban pedig élete legjobb formájába lendült. A 26 éves brazil csatának az a rögeszméje, hogy a Bajnokok Ligájában meccseljen a világsztár honfitársak ellen.

- Hogy kerültél brazil létedre Magyarországra?
- Van egy barátom, Andre Correia, aki olyan, mintha az ügynököm lenne. Ő Budapesten él, jól ismerte Aldo Dolcettit, a Honvéd akkori edzőjét, és az ő szervezésében kerültem Magyarországra 2005 nyarán.

- És mindjárt az első bajnokidon fejeltél egy mesterhármast a Fradinak.
- Így történt. Jól éreztem magam a Honvédban, rugdaltam is a gólokat, de Piero Pini, az akkori elnök decemberben felbontotta a szerződésem, szabadlistára kerültem.

- Miért dönthetett így?
- Nem tudom, nem vagyok képes a fejével gondolkodni, de az tény, hogy ettől jó irányba fordult a sorsom. Kaposvárra kerültem, ahol 73 meccsen 26 gólt szereztem. Nagyon megszerettem a várost, a klubot és az embereket is. A feleségem, Melanie is jól érezte magát, a kislányunkat, Ingridet a klub óvodába járatta. Nem kerestem milliókat, de annyira a kedvemben jártak, hogy sokáig semmi pénzért nem akartam elmenni onnan.

- Aztán mégis elmentél, egészen Vlagyivosztokig.
- Mert az nagyon megérte a Kaposvárnak. Fél évre kölcsönadtak, de onnan tényleg menekültem. Pont télen játszottam ott, őrült hideg volt, tíz-tizenkét órákat utaztunk repülővel a meccsekre, Moszkva kilenc időzónára volt tőlünk, és majdnem minden idegenbeli meccsünket Moszkvában játszottuk. Még szerencse, hogy jó volt a fizetésem, különben egy hét után elmenekültem volna. Így fél év után tértem vissza Kaposvárra.

Kaposváron rajongtak érte

Illés János, a Kaposvári Rákóczi ügyvezetője szeretettel gondol vissza a klub valaha volt egyik legjobb játékosára."Hatalmas fogás volt, amikor 2005 telén a Honvéd felbontotta Alves szerződését, és mi ingyen meg tudtuk szerezni a szabaddá vélt csatárt. Andre hamar gyökeret eresztett nálunk, a város kedvence lett, és meggyőződésem, hogy ő is remekül érezte magát."

- Már akkor is ilyen jó játékos volt, mint most?
- Szerintem még jobb is. Elképesztően futballozott, az volt a véleményünk, hogy ő a legjobb, hazánkban futballozó csatár.

- Hogyan tudták megtartani csaknem három éven keresztül?
- Sohasem voltak átlag felettiek az anyagi lehetőségeink, büszkék vagyunk rá, hogy amióta Prukner Laci az edző, még sohasem adtunk pénzt játékosért. Viszont otthonos környezetet teremtetünk a számára, az egyik szerb játékosunk, a remek nyelvérzékkel megáldott Bojan Bozsovics még portugálul is megtanult a kedvéért.

- Nem keresték komoly csapatoktól?
- Dehogynem. Az Austria Wien például nagyon hajtott rá, meg akarta vásárolni, de végül nem adott olyan ajánlatot, amelyet elfogatunk volna. Andre szerződés alatt állt, nem tudták elvinni.

- És a vlagyivosztoki kölcsönadás?
- Hát igen, a szibériaiak már olyan ajánlatot tettek, amelyet érdemes volt mérlegelni.



- Ahonnan a nyáron megint eligazoltál. Ha olyan jól érezted magad, miért szerződtél mégis Fehérvárra?
- Kezdetben nem akartam, azt mondtam magamban, innen nem megyek sehová. De mivel jelentősen többet ajánlottak, mint amennyit Kaposváron kerestem, plusz tudtam, hogy egy nagy klubhoz kerülök, amely bajnok akar lenni, s azt is, hogy a Kaposvár anyagilag jól jár, végül belementem.

- Megbántad?
- Dehogy bántam meg, úgy érzem, életem legjobb formájába lendültem, és már alig várom a pénteki, Újpest elleni rangadót.

- Willie McStay mellett ültem múlt vasárnap, a Vasas-Videoton mérkőzésen, ámuldozott a játékodat látva.
- Hát még pénteken hogy fog ámuldozni! De ez csak tréfa, nem vagyunk beképzeltek, még semmit sem értünk el, viszont ha megverjük az Újpestet, már biztos, hogy őszi elsők vagyunk.

Forrás: MTI

- Szoktál azon gondolkozni, hogy amilyen jól megy most a foci, előbb-utóbb felfigyel rád egy nagy nyugati klub?
- Szoktam, de még két évig a Videoton szerződtetett labdarúgója vagyok, és minden átigazolással kapcsolatos dolog Mezey György kompetenciája. Messze nem érzem még úgy, hogy 26 évesen a csúcsra jutottam. Fehérváron nagyon jók az egyéni foglalkozások, folyamatosan fejlődök, mint ahogy Kaposváron is fejlődtem Prukner László remek munkájának köszönhetően.

- Annak idején miként kerültél kapcsolatba a futballal?
- Szerintem már a bölcsőben is futballoztam, legalábbis nincs olyan korai emlékem, amelyikhez ne kapcsolódna a labda. Egy Dourados nevű kisvárosban születtem, Mato Grosso do Sul államban, innen indult Lucas Leiva pályafutása is, tudod, ő most a Liverpoolban futballozik. Tizenkét évesen igazoltak le, aztán elkerültem Sao Paulóba, majd az Uniao Barbarenséhez, innen vett meg a Honvéd.

Mezey nem köti gúzsba

"Nálunk a csapatban mindenkinek megvan a szigorúan megszabott feladata, a kapustól a csatárokig, valójában Andre az egyetlen kivétel" - mondta a Videoton edzője. "Róla hamar kiderült, hogy különleges képességekkel megáldott támadó, s csak ártanék neki, ha a taktikai sémák béklyójába verném. Szabadon kalandozhat, de mivel az egész csapat támadó szellemben futballozik, valójában szervesen beilleszkedik a játéka az együttes harcmodorába. Azt szoktam mondani, hogy ő teszi hozzá azt a szükséges pluszt a teljesítményünkhöz, amivel talán ki tudunk tűnni a magyar mezőnyből. Szerencsés edző vagyok, hogy van egy ilyen játékosom, engem olyakor az ifjú Törőcsikre emlékeztet."



- Nem volt túl nagy a kontraszt?
- Dehogynem. Magyarul még mindig nem tanultam meg rendesen, habár nyilatkozni már tudok, de szívesebben beszélek portugálul vagy spanyolul. A magyar embereket azonban nagyon megszerettem, mert ők is nagyon jók hozzám.

- Mit vársz az idény hátra lévő részétől?
- Azt, hogy bajnok lesz a Videoton. A Bajnokok Ligája pedig gyerekkorom óta a rögeszmém. Ott aztán a pályán is találkozhatnék a világklasszis honfitársaimmal.

Andre Alves dos Santos
Születési hely:
Dourados (Mato Grosso do Sul állam)
Születési idő: 1983. október 15.
Magasság: 181 cm
Testsúly: 76 kg
Posztja: Csatár
Klubjai: Sao Paulo FC (2003-2004), Uniao Barbarense (2004-2005), Budapest Honvéd FC (2005), Kaposvári Rákóczi FC (2005-2008), Lucs Enyergija Vlagyivosztok (2008 - kölcsön), Videoton FC (2009-)